SLIKE DADA ĐURIĆA U PERASTU

SLIKE DADA ĐURIĆA U PERASTU

137
0
Podijeli

U Muzeju grada Perasta, sjutra u 21 h, biće otvorena izložba proslavljenog crnogorskog slikara Miodraga Dada Đurića.

Biće predstavljeni radovi, ulja na platnu iz perioda od 1953. do početka 90-ih godina.
Ovim se nastavlja saradnja između MGP-a i Galerije „Gajo” iz Podgorice, vlasnika Gaja Vojvodića.
Ovo je jedna od tri izuzetne izložbe predviđene za sezonu 2014. godine u Muzeju grada Perasta i sve će biti upriličene, kao posebno vrijedno događanje u Salonu na prvom spratu Muzeja.
Dado (Miodrag) Đurić je rođen 1933. godine na Cetinju. Školovanje je započeo u Herceg Novom, a Akademiju likovnih umjetnosti završio u Beogradu 1956. godine, u klasi profesora Marka Čelebonovića.
Ovaj crnogorski slikar savremene umjetnosti dvadesetog vijeka, danas je jedan od najistaknutijih predstavnika figurativne umjetnosti.
Od 1956. godine nastanio se u Francuskoj, u selu Šamon an Veksan, pokraj Pariza. Tokom svog aktivnog rada, kratko je boravio u Njujorku, a zatim u Centralnoj Africi.
Pored ulja i crteža, radi grafike, a od 1978. do 1980. godine radi i na crtežu, grafici, kolažu, asamblažu.
Njegova djela se nalaze u mnogim muzejima i galerijama svijeta, kao i brojnim privatnim kolekcijama. U svojim radovima, autor majstorskim likovnim umijećem dočarava apokaliptične spojeve. Poslije Mark Šagala i Salvador Dalija, Dado Đurić je najviše uticao na pojam nadrealizma u slikarstvu.
Ugledni istoričar umjetnosti Alan Boske, prije više od jedne decenije, objavio je monografiju o njegovom djelu – „Dado, univerzum bez odmora”, a nedavno mu je posvećen i jedan dokumentarni film.
Cijene Dadovih slika dosežu cifru od 40.000 do 50.000 eura i vrlo dobro se prodaju.
Preminuo je u Parizu 2010. godine.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code