Slike i skulpture Đura Belog Prijića svojevrsno mediteransko pismo

Slike i skulpture Đura Belog Prijića svojevrsno mediteransko pismo

2
Podijeli

Izložba 30-tak slika i skulptura Đura Belog Prijića privukla je sinoć pažnju brojne publike u SPA galeriji Instituta Igalo. Neobično, postavku je sam najavio autor, jer je, kako je kazao, domaćin, Željko Vavić, bio zauzet oko obilježavanja nacionalnog praznika Norveške u Institutu.

No, o djelima Prijića, koja su nastala u posljednje četiri godine i koja su otkrila normalan svijet i život od koga smo se posljedjnih godina prilično udaljili, govorio je književnik, Miraš Martinović.

Picerija i restoran

To su Prijićeve žene i svjetlosti, sažeo je u naslov izložbu Martinović:

“Umjetnička paleta slikara Đura Belog Prijića je  bogata i raznovrsna, kada je riječ o slikarskim i skulptorskim tehnikama, ali i motivima koji su artikulisani u prepoznatljiv likovni izraz. Mediteran u svom obilju pulsira u Prijićevim slikama, koje prostor za svoj doživljaj svijeta nalazi na plažama, tim karakterističnim ambijentima na mapi Mediterana. Ogoljeni život, čovjekovo prirodno stanje opuštenost, koju taj prostor podrazumijeva prerasta u psihologiju profilisanu samosvojnim bojama i linijama – prenosi impresije  Martinović.

Gledajući more na Belijevim slikama, otkrivamo more u sebi. Likovi žena, izrazi i nijanse koje se javljaju na njihovim licima, plime koje nose u sebi, snažno se i vide i čuju, u svoj tananosti, tajnosti i skrivenosti koja se otkriva našem pogledu i doživljaju. Zato, kaže Martinović, ove slike jesu svojevrsno meditransko pismo.

Prijić skulptutre vješto kombinuje sa slikama, ali i kao posebno zaokružen umjetnički izraz. Ova izložba taj spoj čini idealnim, smatra Martinović.

Sam autor je sretan što je zaintrigirao brojnu publiku i kao i uvijek rezak i  prgav  prema stvarnosti.

-Nametnuli su se neki eksperti, ali svaki čovjek se razumije u umjetnost, samo su ukusi različiti. Znam da se moje slike sviđaju mnogima, ali mnogima i ne. Nekima se čak i gade. Ali to je fenomenalno, jer ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. To je suština svega- ističe Prijić.

Dominiraju (ne)savršeni ženski likovi na plaži, jer je autor želio da predstavi  topao, običan život:

-Nama su uvalili u glavu neka ludila. Svi hoće da mi objasne koja je dobra muzika, ne pitajući me da li mi se sviđa. Ne smijem da jedem ono što volim, nego moram da jedem ono što mi kaže Naomi Kembel. Ona jede žućenicu, a ja je jedem cijeli život. Sve na internetu gledamo što  smijemo, a što ne, a ja volim ovakve plaže i atmosferu, normalne žene, nesavršene. Mislim da ne vrijeđam nikoga. Kažem: ljudi, opustite se, živite normalno.

Prijić radi i skulpture, ali one nemaju boju, zato su mu slike milije. Nema, međutim,  potrebu da kroz sliku šalje neku poruku. Voli da  slika , jer ga to smiruje. Ne polaže nikom račune ni kada pravi oklope školjki , oraha … “Baš me briga hoće li se uklopiti u neki cikslus. To je potpuna sloboda, zato stvaram” –  iskren je Prijić.

Njegove uzbudljive radove možete pogledati  u SPA galeriji  naredni mjesec.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code