Slike Sabahete, Suada i Irvina Masličića u Galeriji Josip Bepo Benkovć

Slike Sabahete, Suada i Irvina Masličića u Galeriji Josip Bepo Benkovć

1
Podijeli

Izložba troje umjetnika, Sabahete, Suada i Irvina Masličića, koju čine 54 djela, tri likovne priče i umjetnički svijet porodice Masličić, spoj Mediterana i Sjevera, otvorena je sinoć u Galeriji Josip Bepo Benković.

“Porodica Masličić svrstava se u one dragocjene primjere porodičnog čuvanja i njegovanja lijepih umjetnosti, u helenskom duhu spoja Dobrog i Lijepog. Sabaheta, Suad i Irvin Masličić razvili su individualne umjetničke svjetove, te se može reći da su tri umjetnika ujedno i tri priče“- kazala je otvarajući izložbu, istoričarka umjetnosti i kustoskinja Galerije, Jasmina Žitnik.

Picerija i restoran

Na platnima Sabahete Beke Masličić su predjeli sjeverne Crne Gore i na čudesan, bajkovit način stapaju se sa mediteranskom svjetlošću.  Sudaraju se veselo brda i palme, lebde na nebu začudni oblici, kućice se zbijaju jedna uz drugu, a od boja preovlađuju ljubičasta, plava i zelena. Ima na ovim slikama nešto od ljupkosti Rokokoa, ali bez površnosti ovog stila. Svijet je to viđen očima djeteta, opaža Žitnik.

Slike Suada Masličića podsjećaju na snohvaticu koja zavija u svilu razmišljanja umjetnika o prirodi i čovjeku, te mjestu ljudskog bića na planeti, navodi ona.

– Iz izmaglice izranjaju modre ptice, svežnjevi sušenog bilja i čaja, medovina nekog dobrim dijelom izgubljenog svijeta harmonije i brige, izgubljenog Raja, koji nas, ne bez potresne note, podsjeća na današnjicu divlje izgradnje, gubitka interesovanja, zagađenja, pa i izumiranja vrsta, na čijem kraju se vrlo lako može naći i čovjek.

Sa slikama Irvina Masličića, najzad, kontempliramo o porijeklu živog svijeta na zemlji, a to je voda. Kako kaže Žitnik, tonemo u koloristični svijet podmorja, čudesan i beskrajno raznolik, a čiji su dio i fosili kao očuvana svjedočanstva porijekla, evolucije, pa tako i samog ljudskog bića.

Živopisno slikarstvo porodice Masličić može se razgledati tokom maja u Galeriji Josip Bepo Benković.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code