Početna Oko nas Kotor Sljedeći KotorArt Don Brankovi dani muzike u slavu Betovena i evropskih vrijednosti

Sljedeći KotorArt Don Brankovi dani muzike u slavu Betovena i evropskih vrijednosti

0

KotorArt Don Brankovi dani muzike naredne godine planiraju obilježavanje velikog datuma u istoriji muzike Evrope i svijeta: 250 godina rođenja jednog od najvećih muzičkih genija, Ludviga van Betovena. Niz programa, festival će potpuno posvetiti muzičkom opusu ovog velikana, dok će nekoliko programa za temu imati njegov širi društveno-istorijski kontekst. Kroz programe umjetničke muzike, a u izvođenju renomiranih domaćih, regionalnih i svjetski afirmisanih solista, ansambala i orkestara čuće se njegova simfonijska, kamerna i solistička muzika.

Foto: Duško Miljanić

Kako je saopšteno, na samom otvaranju Festivala, planiran je simfonijski koncert, u saradnji sa međunarodnim partnerima koji će podrazumijevati i predstavljanje crnogorskih muzičara kao i premijeru djela, najnovije porudžbine festivala koja obuhvata tri kompozitora sa tri pogleda na Betovena, tačnije na Odu radosti, himnu Evropske unije i značenja koja ona ima iz perspektiva različitih, njenih (skoro) bivših, sadašnjih i (skoro) budućih članica. Takođe, kao uobičajena praksa svečanog otvaranja, festival planira premijeru filma sa tematikom Betovena, naročito kroz prizmu i buduće himne, njenog značaja i značenja, a za koji se planira međunarodna produkcija.

Betoven će biti u fokusu i klavirskih i violinističkih resitala na kojima će se čuti ne samo originalna već i aranžirana djela, što će biti slučaj i sa kamernom muzikom u izvođenju renomiranog bečkog ansambla. Festival planira i da jedno čitavo veče posveti osvrtu na Betovena kao čovjeka i umjetnika, kao i na interesantne manje poznate detalje njegovog života i okolnosti stvaranja.

Betoven je važan, ne samo kao muzički genije već i kao moralna i duhovna vertikala zbog čega i zauzima jedno od centralnih mjesta među stvaraocima današnje ujedinjene Evrope.

Pored Betovena, KotorArt Don Brankovi dani muzike narednu godinu planiraju da obilježe još intenzivnijom saradnjom na međunarodnom planu.

Naročito važnu pažnju festival posvećuje saradnji sa partnerskim festivalima u Kini, kao i sa Verbier festivalom u Švajcarskoj, najznačanijim festivalom umjetničke muzike u Evropi.

Nakon prošlogodišnjih sjajnih rezultata gdje je festival trajao punih 46 dana, gdje je nastupilo više od 1500 umjetnika iz 25 zemalja i priređeno više od 300 programa – 53 glavna i preko 250 pratećih, kao i nakon osnivanja novog festivala pod nazivom Wild Beauty Art, koji se ove godine održao na Žabljaku, festival priprema za ljeto 2020. i novi serijal programa pod nazivom KotorArt Akademija. Tokom ljetnjih mjeseci grad će biti međunarodni centar i muzičke pedagogije najvišeg ranga.

I naredne godine kroz četiri koncerta promovisaće mlade talente, posebno kotorske, onako kako festival čuva sjećanje na ime, lik i djelo don Branka Sbutege, jednog od osnivača festivala.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code