“Sloga” 80 godina čuva folklorno blago našeg naroda

“Sloga” 80 godina čuva folklorno blago našeg naroda

0
Podijeli

Članovi i ansambli KUD-a Sloga iz Đenovića na maestralan način zaokružili su sinoć godinu na izmaku. Priredili su još jedan nastup za pamćenje, a od prodatih ulaznica uspjeli da prikupe 330 eura, koje će donirati porodici Miliša iz Bijele. Uz to, predstavljena je i bogata monografija „Prvih 80 godina“, dugogodišnje članice KUD-a, Danke Lončar.

Na sceni se smjenjivalo čak 110 igrača, raspoređenih u 5 ansambala. Odigrano je nekoliko kola: Igrokaz, Bunjevačke igre, Igre iz Posavine i Ženska makedonska igra iz Povardarja, Igre iz Crne Gore i Vrsute, dok su veterani odigrali Igre iz Slovenije. Dječija pjevačka grupa otpjevala je 3 kompozicije: „Boko moja mila“, „Biljana platno beleše“ i „Jovano, Jovanke“.

Picerija i restoran

Nakon koncerta je uslijedila promocija monografije „Prvih 80 godina“ o kojoj su govorili direktorica KUD-a, Ankica Vujnović, lektor Milun Đurđevac (nastavnik OŠ „Orjenski bataljon“ Bijela) i autorka, Danka Lončar.

Vujnović je, između ostalog istakla, da nije bila ambicija stvarati luksuznu monografiju:

– Željeli smo zabilježiti podatke hronološkim redom, za potomke koji će nastaviti, stvarati i bilježiti život KUD Sloga, kao i obradovati porodice iz kojih potiču igrači i podstaći mlade naraštaje da nastave tradiciju, kako to i mi radimo. Stoga zahvaljujem svima koji su pomogli stvaranje monografije i pozivam starije igrače da i dalje dostavljaju fotografije (radi kopiranja) iz ranijih perioda, kako bismo ih arhivirali za neka kasnija izdanja – poručila je Vujinović.

„Što nije zapisano, nije ni bilo“, čuvena krilatica Meše Selimovića, bila je pokretačka snaga autorke Danke Lončar da krene sa prikupljanjem opširnog materijala za proteklih 8 decenija, koji je objedinila u istoimenoj knjizi.

– Očekivala sam dug i naporan put, jer trebalo je poći u daleku prošlost i oživjeti četrdesete, pedesete i šezdesete, prisjetiti se sedamdesetih, zlatnih osamdesetih i teških devedesetih, ali nakon ulaska u CIOFF, zahvaljujući „svježim” materijalima koje su nam omogućili kompjuteri i digitalni aparati, sve je bivalo nekako „lakše”. Množile su se informacije i dobijala prava slika Društva, koje od prvog dana postojanja neumorno radi i stvara, na dostojan način predstavlja folklorno blago našeg naroda i svuda nesebično širi ljubav i slogu – istakla je autorka na promociji.

Članica KUD-a je već deceniju, a u društvo su je „doveli“ uspjesi i rezultati KUD-a koji se dokazao ne samo u svom gradu već i na evropskoj sceni:

– Nijesam znala, a ni slutila, da će Sloga postati moj drugi dom, da ću u njemu steći velike i iskrene prijatelje, da ću sa njom u mnogim evropskim gradovima i na značajnim festivalima predstavljati svoju državu, da ću biti dio grupe koja se 2016. u Španiji, popela na srebrni tron svijeta, a kamoli da ću tokom jednog razgovora sa rukovodiocima, uoči priprema za obilježavanje jubileja povodom 80 godina postojanja, dobiti priliku da sve njene uspjehe objedinim u jednu priču – dodala je Lončar.

Stoga, svi treba da prelistaju i pročitaju, dopune ovu vrijednu monogafiju  za neko novo izdanje, smatra ona.

Cijena je 5 eura, a može se nabaviti u prostorijama Društva.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code