SLUŽBE HITNE POMOĆI NA PRIMORJU SPREMNE ZA TURISTIČKU SEZONU

SLUŽBE HITNE POMOĆI NA PRIMORJU SPREMNE ZA TURISTIČKU SEZONU

127
0
Podijeli

Kako bi se što bolje obezbijedila primarna zdravstvena zaštita u periodu kada se očekuje povećan broj gostiju, u hercegnovskoj opštini 13. jula počeće sa radom turistička ambulanta.

Osim toga biće pojačan rad na dječijem odjeljenju i na opštoj medicini. Lokalna samouprava je za ovo opredjelila 9.000 eura, po nedavnom dogovoru na sastanku v.d predsjednika opštine sa direktorom JZU Dom zdravlja, dr Vladimirom Vodovarom.
Dom zdravlja Herceg Novi, kao referentni centar primarne zdravstvene zaštite, ostvaruje primarnu zdravstvenu zaštitu u četiri objekta na teritoriji naše opštine, centralnoj zgradi Doma zdravlja u Herceg Novom, ambulantama u Igalu i na Toploj i u zdravstvenoj stanici u Bijeloj.
Pomoćnik ministra zdravlja dr Mensur Grbović poslije sastanka sa direktorima Domova zdravlja i opštih bolnica iz primorskih opština, saopštio je da je sistem zdravstva spreman da pruži pomoć svim strancima koji dođu u Crnu Goru.
”Bilo da se radi o njihovim lakšim zdravstvenim problemima, bilo da im je potrebna zdravstvena pomoć ako dođe do ozbiljnih zdravstvenih problema, koji zahtijevaju pružanje pomoći u nekoj bolnici ili službi hitne pomoć” – kazao je Grbović.
Domovi zdravlja radiće od 7 do 21 sat. Povećan je broj timova za zdravstvenu zaštitu odraslih i djece, kako bi mogli da pruže adekvatnu pomoć, a službe hitne pomoći i opšte bolnice radiće neprekidno 24 časa.
U službama hitne pomoći maksimalno su pojačani timovi, svaki će grad imati po dva doktora u smjeni, jedan u ambulanti, a drugi na terenu, a u svakom vozilu postoji nova oprema za reanimaciju za pacijente kojima su ugrožene životne funkcije.
U sezoni će raditi 83 doktora obučena za pružanje prehospitalne urgentne pomoći, sa američkom licencom za rad u službi hitne pomoći, a povećali su i njihovu odgovornost – rečeno je na sastanku.
Poziv koji stigne u Hitnu pomoć prima isključivo doktor i njegova je odluka da li će ga prihvatiti ili ne.
U slučaju da procjeni da nema potrebe da Hitna izađe na lice mjesta, jer život pacijenta nije ugrožen, po njegovoj procjeni, on će za to odgovarati u svakom smislu, pa i krivično, ukoliko se pokaže da je procijena bila pogrešna – kazao je direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dr Saša Stefanović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code