Službe Komunalno-stambenog spremno dočekuju zimu i praznike

Službe Komunalno-stambenog spremno dočekuju zimu i praznike

2
Podijeli

Snijeg u zaleđu Herceg Novog neće iznenaditi hercegnovske komunalne službe. Preduzeće Komunalno-stambeno DOO Herceg Novi potpisalo je Ugovor o pripravnosti sa firmama “Zupčanik” i “Pavlović prevoz”, koje će biti dežurne u slučaju snježnih padavina, kazala je za Radio Jadran v.d direktorica, Jasmina Konjević.

– Nemamo mehanizaciju, pa je procedura da se sa firmama potpisuje Ugovor o pripravnosti. One imaju mehanizaciju, mogu da obezbjede adekvatnu podršku u zimskom periodu, kada dođe do snježnih nanosa. Firma “Zupčanik” održava put Kruševice-Vrbanj, a “Pavlović prevoz” put Kameno-Ubli – kazala je ona.

Picerija i restoran

Radnici Komunalno-stambeno preduzeća obavljaju neophodnu sanaciju putnih pravaca u zaleđu, kako bi spremni dočekali nepogode.

Pored Ugovora o pripravnosti, nabavljene su i dovoljne količine soli i obavljena priprema zaliha rizle za novsko zaleđe:

– U zajedničkoj akciji sa preduzećima “Krušo” i “Katunjanin” saniran je dio puta Kruševice-Vrbanj, u zoni od nekih 30 metara. To je zona na kojoj je prije godinu i po došlo do odrona. Sada je taj dio izbetoniran i sređen kako bi bila olakšana prohodnost tokom zime  i omogućeno lakše čišćenje – objašnjava Konjević.

Na putnom pravcu ka Ublima i Tisovoj gredi radnici sektora za održavanje puteva saniraju udarne rupe, a završeno je proširivanje i uređivanje  terena dvije najoštrije krivine. Nasut je kameni materijal uz ivicu puta, kako bi bilo olakšano čišćenje u toj zoni. U toku je i sanacija rupa na putu u Prijevoru.

Uređene su i dvije suvomeđe. Jedna je prijetila da se obruši, dok se druga,  na dijelu puta Kameno-Dugonja, obrušila, ali je vrlo brzo i ona sanirana.

Putni pravac Meljine-Petijevići nije u nadležnosti  Komunalno-stambenog, već koncesionara.

I gradske rupe biće zakrpljene

Saniranje rupa u planu je i na putnim pravcima u gradu, a u toku je i čišćenje kanala i odvoda atmosferskih padavina, orezivanje zelenila i košenje. U gradskim ulicama košenje je obavljeno, pa će radnici početi taj posao i po mjesnim zajednicama, prvo u naselju Topla 3, višim gradskim zonama.

Borba za spas palmi sa tri ekipe

U Komunalno-stambenom preduzeću radnici zelenila, uglavnom, su angažovani na spasavanju palminog fonda, pa ne stižu da urade nešto na novom zelenilu, informiše Konjević. Za posao spasavanja palmi, uz pomoć Opštine, angažovana je još jedna ekipa, pa su sada na terenu aktivne tri.

Na osnovu zahtjeva vlasnika, a po prethodno izdatom rješenju Fitosanitarne inspekcije, radnici Sektora za održavanje zelenila,  obavili su dendrohirurgiju na četiri palme u ulici 10. Hercegovačke brigade. Dendrohirurgija je urađena na dvije palme kod broja 26 (ispod Autobuske stanice) i na dvije palme kod broja 41 (uz magistralu, iznad Autobuske stanice).

Javna rasvjeta u selima

Kada je riječ rasvjeti, pored novogodišnjeg kićenja grada, postavljena je ulična rasvjeta  u Mojdežu i u naselju Zambelići na Luštici. Od sjutra će biti nastvaljeno  osvjetljavanje i drugih sela  na tom poluostrvu.

Prethodna dva dana radnici su sanirali određene trase gradske rasvjete u centralnim dijelovima grada, kako bi sve osposobili za nastupajuće praznične dane.

2 Komentari

  1. A OBUCITE I OBUJTE PUTARE,ZAR VAS NIJE SRAMOTA DA VAM RADE U FARMERICAMA I TRENERKAMA .A DA NEPOMINJEMO KOLIKI JE STEPEN ZASTITE NA RADU TIH LJUDI(OTPRILIKE -99%)

Ostavite komentar

*

code