Početna Ekonomija Smanjen neto gubitak Instituta Igalo

Smanjen neto gubitak Instituta Igalo

27

Prema izvještaju sa sajta Montenegroberze, Institut  Dr Simo Milošević završio je prvi kvartal sa neto gubitkom od 1,31 milion eura, ili za 8,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Poslovni prihodi kompanije su bili devet odsto viši i iznosili su 829,22 hiljade eura.

Rashodi su neznatno porasli na 2,17 miliona eura. Najviše je otišlo na zarade, naknade i ostale lične rashode, 1,33 miliona eura. Ukupna aktiva kompanije na kraju marta je iznosila 65,26 miliona eura i bila je neznatno manja u odnosu na uporedni period.

Neraspoređena dobit kompanije iznosi 1,13 miliona eura.

Dugoročna rezervisanja i obaveze Instituta iznosile su oko milion eura, a kratkoročna 4,13 miliona eura. Odložene poreske obaveze iznose 877,8 hiljada eura.

Pregovori  s potencijalnim vlansikom kasne

Još nije poznat ishod petog tendera za privatizaciju Institita iako je Vlada krajem marta ovlastila Tendersku komisiju da počne pregovore sa konzorcijumom koji čine češka kompanija Philibert a.s. i kompanija Vile Oliva biznismena Žarka Rakčevića.

Potencijalni investitor, vlasnik Vile Oliva, Žarko Rakčević kazao je portal RTCG da su im iz Tenderske komisije kazali da će im se javiti poslije Uskršnjih praznika sa terminom za početak pregovora o zaključenju ugovora o prodaji 56,48 odsto akcijskog kapitala Instituta, ali se to još nije desilo.

On je izrazio čuđenje zbog prolongiranja pregovora, posebno zbog činjenice da je u konzorcijumu ugledna češka kompanija, sa kojima ima ozbiljne poslovne planove za Institut.

Kazao je i da postoji rok u kojem bi trebalo da se potpiše ugovor i podsjetio da je Savjet za privatizaciju njihovu ponudu ocijenio tehnički ispravnom.

– Jednom kada počnu pregovori, imamo rok od mjesec za definisanje svih pitanja vezano za preuzimanje Instituta i potpisivanja ugovora – dodao je Rakčević.

Konzorcijum Rakčevićeve firme i Philiberta ponudio je 10 miliona eura za preuzimanje državnog udjela u Institutu, kao i 27.944.380 eura vrijedan investicioni plan, koji podrazumijeva rekonstrukciju i modernizaciju objekata, unaprjeđenje usluga i dalji razvoj turističkog i medicinskog kadra Instituta.

Investicionim planom predviđeno je dovođenje Faze 2 na četiri zvjezdice i Faze 1 na četiri zvjezdice i Titove vile na pet zvjezdica, a plan traje pet godina.

Budući vlasnik biće u obavezi da sa Fondom zdravstva Crne Gore potpiše poseban ugovor o uslovima nastavka liječenja građana u Institutu, u okviru javnog zdravstva.

Rakčevićeva kompanija je već vlasnik 26 odsto Instituta, udjela kojeg je za 2,8 miliona eura prošlog avgusta kupila od države Srbije.

27 Komentari

 1. Sramota je što su mještani učinjeli od banje radi sitnih koristi za sebe .Ali stida više niđe nema,đeca su još gora,niko neće znat osim bog,a puna je banja velikih vjernika.

  6
  6
 2. Presednice sindikata vi se i dalje ne zelite uozbiljit i rec ovom narodu dje su pare koje su nestale sa njihovog racuna.i sto cekas vise sa ostavkom

  12
  12
 3. Ako je taj kompetentni koji je ziv i zdrav(Bogu hvala) onaj sto je u sukobu interesa jer radi i za banju i za javno morsko dobro e onda sam vise nego siguran moj anonimuse.Svaku babu iz Igala koja ima 70 god.pitaj kako izgleda Igaljsko blato i kako je mirisalo tj smrdilo.To i babe znaju.A znaju da se vadilo od usca Sutorine pa skoro do Novosackog.A ovo danas ako se vadi u Bigovi moras priznat nije Bigova Igalo.A ako i to moze da prodje neka idu po blato na Korculu i neka ga prodaju moj dobri.A onoga kompleksasa ostavi leba ti.

  9
  8
 4. Da li se provjerava zasto Finansijska direktorica svim svojim sluzbenicama daje stimulacije na platu (nevazno u kom obliku) i sta time kupuje? Da li je zakonito “cascavati” poslusnost i po kom osnovu i po cijoj odluci? Koliko sredstava je izgubljeno slicnim modelima nagradjivanja “podobnih” i da li je zbog toga radnicima smanjen koeficijent zarade (sa 60 na 55) … ?

  24
  8
 5. Ako Zarko zna da nema blata a morao bi znati ako je ozbiljan biznismen a i dalje zeli da kupi Institut to znaci da ce svjesno pristati da i on vara ljude da ih “ljekovito blato” ljeci,ili mu nije ni stalo jer ce od ovoga napravit stanove za prodaju djelom.A djelom hotel sa velnes centrom.Samo to se nece dogodit.Sve ce ostat kako je i bilo.Cuval Zare pare i ne trosi ih uludo.

  12
  6
 6. Danas u HDL u toku radnog vremena na spratu u kaficu sastanak clanova sindikata sa predsjednikom istih. Sta je sa parama… zasto se cuti… zar niko nema petlju da popuni krivicnu prijavu? Gdje je 300.000€? Obeceli ste spisak…

  21
  14
  • Šestero njih je uzelo 247.000€. 6.000 € je jedan uzeo tehnike da opremi apartmane. Ostali ovaj sitnis do kraja. Cuti se jer ti koji bi trebali da progovore ili napisu krivicu su isto uzeli i šah mat pozicija.

   14
   11
 7. Finansiska direktorica da se ne meša više u rad Sindikata Instituta, i da ne tera zaposlene stare banje da podpisuju peticije protiv sindikata.

  34
  18
  • I mene je tjerala iako nisam u njen sektor da podpisujem peticiju protiv sindikata koju je kasnije obustavila.
   Ona je umislila da je izvrsna direktorica stare banje

   13
   7
 8. Ugledna češka kompanija!? Ugledna kao i ona ugledna engleska kompanija sa prošlog tendera.
  Grohotom se smijem ko je sve danas ugledan!

  22
  9
 9. mislim da informacoje koje ste prenijeli nisu istinite ali niste vi za to krivi.Vjerovatno su vam ih preniji oni koji steluju racune nadajuci se da ce ih Zarko kupiti.Svi su rokovi za tender prosli sve sto se radi sada radi se ilegalno.Ima mnogo imovinsko pravnih nedoumica i potrazivanja.A ono cega nema to je blato.Cuveno Igaljsko blato odavno ne postoji vec se pod blatom podrazumneva nekakav pjesak i glina koja nema nikakvih svonstava.I svi znaju za to.I svi se prave ludi.Kao sto se prave ludi i za pronevjere od pola mjliona eura od strane sindikata Instituta kao i za pogubne autodestruktivne ugovore sa fondom pio i sindikatom CG dje salju babe i djedove od preko 85 god na rehabilitaciju ili svoje clanove porodica i kurtu i murtu za cijenu od 24 ili26 evra dnevno a sve placeno na rate .Pa kad se plati.I jos se hvale kako svake god.obnove ugovor.Ti ljudi imaju samo zadatak da ponize i obesmisle svaki renome Instituta a koji je on mukotrpno sticao.

  27
  8
  • Postoji SAMO jedan čovjek koji je kompetentan da priča o igaljskom blatu. Hvala Bogu, živ je i zdrav. Ako on potvrdi Vašu priču o “pjesku i glini ” , skidam Vam kapu. Ali, budite oprezni sa tim konstatacijama.

   16
 10. Rakcevic da preuzme Institut??,
  Hoce li taj ustanak da se jednom vrati stanje u normalu jer ovo je vise preslo sve granice!
  Zar nemoze opstina da kupi to po vecoj cijeni od Ovoga lika?
  Zasto opstina nije kupila akcije koje je srbija prodala?
  Nesto tu smrdi i to zestoko!

  24
  7
 11. U gubitku..To samo moze budala da povjeruje da Mega objekat kao Institut moze biti u gubitku!
  Ali narod je ugazen i mlitav pa to vide i individue koje pljackaju drzavnu i narodnu imovinu

  24
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code