Početna Društvo Smanjeni gubici vode na mreži za 10%, ali neophodna kapitalna zamjena cjevovoda

Smanjeni gubici vode na mreži za 10%, ali neophodna kapitalna zamjena cjevovoda

21

Vodovodna infrastruktura u Herceg Novom je dotrajala, zbog čega pritisci stalno stvaraju kvarove. Uzimajući u obzir ukupnu količinu vode koja ulazi u sistem i onu koja je fakturisana potrošačima, gubici su su, ipak, smanjeni za 10%.

Tokom prošle godine instalirana je i puštena u pogon oprema švajcarske firme „Gutermann“, svjetski poznatog brenda u proizvodnji akustične detekcije kvarova na vodovodnoj mreži. Zbog toga je formirana posebna služba u okviru tehničkog sektora, koja se bavi intezivnijom detekcijom gubitaka, a kojom rukovodi dipl. ing elektrotehnike, Gospava Milović.

Kako je na press-u kazala direktorica ovog preduzeća, Olivera Doklestić smanjenje gubitaka u sistemu je ozbiljan i težak posao. Hercegnovski vodovod je kompleksan i ima prepumpavanja u 3 visinske zone. Prva je 0-60 m, druga 60- 120 i treća 120-180, dok prepumpavanje ide i do 240m.

– To sve znači velike pogonske troškove s jedne, ali i velike linijske gubitke na tim potisnim sistemima, druge strane. To cijeli sistem čini složenim i stvara gubitke u mreži na mjestima koja su nedostupna i nevidljiva – objašnjava ona.

Prema njenim riječima detekcije se sprovode u tri sektora: rad tima za detekciju na terenu sa novom opremom, zatim brzina sanacije cijevi, čime se postiže trenutni efekat vraćanja vode u sistem i sanacija rezervoara.

Ono što stvara problem jeste vraćanje vode u sistem, čime se povećava pritisak u mreži, koji dovodi do ruptura na cijevima i spojevima. Detekcija gubitaka je stalan posao i ne završava se sanacijom kvara.

Mijenjati svake godine bar 2% starog cjevovoda

Ekspret za detekciju gubitaka mr Đevad Koldžo, iz sarajevske firme Water Loss, sa kojom hercegnovski Vodovod ima saradnju, trenutno radi na dvije mjerne zone: Ratiševina, koje se snabdijeva preko rezervoara Mojdež i gdje je mjerni uređaj bio pogrešno instaliran i u zoni od Bijele do Kamenara.

– U Ratiševini smo odmah riješli problem. Kad smo postavili mjerač ustanovili smo da je greška 50%, odnosno vodomjer pokazuje duplo više. Uz sve to smo pronašli i 0,2l/s na priključku za jedan objekat, tako da možemo smatrati da smo tu zonu doveli do savršenstva – objašnjava Koldžo.

On je ističe da rat protiv gubitaka na mreži nikada neće biti okončan, ali da ga je neophodno non stop voditi. U sistemu postoje količine vode koje je nemoguće izbjeći.

Da bi se curenje kontrolisalo važni su saznanje o njemu, odnosno vrijeme utrošeno da se sazna da se curenje pojavilo, zatim detekcija i na kraju sanacija.

Koldžo je kazao da je cjevovod napravljen od pvc-a, materijala koji se nekad činio kao dobar izbor, ali koji danas pravi problem, jer je star i krt, pa lako puca. Drugi problem je što su u pojedinim naseljima cijevi duboko ukopavane, a iznad njih su kasnije građeni objekti, pa je detekcijom veoma teško utvrdili kvarove.

Mjerenja su pokazala da je u naselju Bijela školjka u Bijeloj daleko veća potrošnja nego što bi trebalo da bude, a najveći problem je od Panorame do Kosovske ulice.

Prema Koldžovim riječima sva vodovodna preduzeća moraju da računaju na kapitalne investicije i promjenu velikog dijela cjevovoda.

– Može da se desiti da će Vodovod Herceg Novi u jednom momentu morati da promijeni neke djelove cjevovoda. Normalno bi bilo da se svake godine promjeni barem 2%, kako bi za 50 godina kompletan cjevovod bio zamijenjen – tvrdi on i dodaje da će doći vrijeme da se napravi plan rekonstrukcije određenih cjevovoda.

Direktorica Doklestić se izvinila građnima u drugoj i trećoj zoni u Herceg Novom zbog čestih prekida u snabdijevanju, koje uzrokuju nestašice električne energije, pa preduzeće tada ne može da obezbijedi ravnomjeran dotok.

21 Komentari

 1. Olivera je vodovod dovela u red i firma posluje odlicno, to primjecuju gradjani. A da ima jos losih stvari ima. Ne moze ni ona sve greske iz proslosti ispraviti tako brzo. Ali vide se rezultati. Da ima gresaka u rokovodecem kadru ima, na pojedinim funkcijama su neznalice i poltroni u svakoj vlasti. A sto se tice sefa mreze Beka e to je tek ogromna greska, ne poznajem ga licno ali cujem radnicke komentare. Porobic Slavku sve pohvale!!!!!!!!!

  23
  15
  • Kad si vec pomenuo sefa mreze Beka M. iskreno smatram da bi 95% radnika vodovoda voljeli da mu vidi ledja. Samo svoj interes gleda, a nas radnike nepostuje. Zasto ga direktorica Doklestic podrzava to ona zna ali grijesi. Kad uvidi bit ce joj kasno.
   Hvala za komentar.

   24
   2
 2. Svipotrosaci primjecuju ako se nepristrasno i neobojeno politikom da je situacija bolja. Rjedje su havarije na mrezi a vise obustava źbog radova. Znaci radi se.E sto neki vise ne trose na divlje i neki drugi manje koriste firmu za privatne rabote to boli.A da nebi puno hvalili bole ona dva 2E na racun a i svako poskupljenje bi bilo za kritiku i nezadovoljstvo. Ipak treba stimulisati redovne i sankcionisati neredovne platise. Inkasanti redovno na teren a ne da stanje brojila cita potrosac i javlja telefonom. Naplatna sluzba redovno neplatise u crveno….i ne bih dalje. Sad pucajte minuse koliko vam je volja.

  14
  5
 3. Radnik sam vodovoda i reći ću vam nekoliko istinitih činjenica jer nisam ni slijep ni glup a imam i dovoljno godina da nisam poltron a i sasvim dovoljno iskustva da mogu realno da komentarišem:
  -U Vodovodu se radi na unapređenju organizacije poslovanja,na finansijskoj stabilnosti i što je možda
  i najvažnije na stvaranju zdrave klime u kolektivu i stvaranju dobrih međuljuskih odnosa.Složna kuća uz dobrog domaćina je recept za uspiješno poslovanje.Taj primjer bi mogli i drugi u opštini i republici
  da slijede a ne da kritikuju trenutno najzdraviju firmu u opštini.I siguran sam da ćemo biti još uspiješniji pa dušmani neka crknu !!!

  20
  21
  • Сретно било и само напријед !
   Једина примједба с моје стране је та да је то нешто што је нормално и очекивано, а не нешто што треба истицати као подвиг. С друге стране, чујем од људи (не живим у Х.Новом, повремено долазим о значајнијим празницима) да је у осталим комуналним предузећима потпуно расуло. Ако је и пола истине у тим причама, онда тај Ваш успјех и јесте прави подвиг.
   Х.Нови је мали сиромашан град, са скромним буџетом. Из тог разлога би сва комунална предузећа требала да воде рачуна о трошковима, посебно о оним непотребним. Наравно, прије тога би требало да се стекну одређени услови, а прије свих да запошљавање не буде по партиској припадности, већ према образовању, стручности, па и по моралним квалитетима.
   Поздрав

 4. NAJVISI SU GUBICI VASI INKASANTI ZATIM VODOKRADICE MEDJU NJIMA VASI RADNICI MONTERI DIVLJIH PRIKLJUCAKA PA GOSPODA IZ RUKOVODSTVA SU PIOTRGU I KAFICIMA ITD ITD .RIBA SMRDI OD GLAVE A TAKSA OD 1.80 ZA ODRZAVANJE VODOMJERA LOPOVLUK NEVIDJENI CISTI HARAC ALI MI HOCEMO VLAST 4C PA PLACAJTE PATRIOTIZAM I LAZNO RODILJUBLJE..

  38
  8
 5. Postovana gospodjo Olivera od kada ste dosli samo se hvalite.Kao da ovi prije vas nisu nista radili a preuzeli ste dobrostojecu firmu bez dugovanja prema radnicima i dobavljacima.Pored vasa dva bagera kako je moguce da se angazuje trece lice pritom zaposleno u vasoj firmi???? Dali je to profit ili gubitak…….Dobili ste firmu koja je stabilna zahvaljujuci vasim prethodnicima .

  38
  10
  • Na tvoju zalost i tu su enormno smanjeni gubici ne 10 nego 110 posto…. A sto ne pitate spustaju li se ljudi i dalje po tri metra u fekalije ili je to sad dva ipo metra ili sto nema vise divljih prikljucaka i sakom i kapom a?? Mozda vam to stanje vise odgovara? Mozda vam.smeta obnova voznog parka ,ozbiljnost u intervencijama u otklanjanju kvarova? Po prvi put zadnjih 35 godina obnavljanje iz svojih izvora ne prosidbom i plate ne vrijeme bez kasnjenja??? A cijena takoreci ista!

   14
   22
 6. Вјерујем да је тешко и да ће требати времена и пара док се глвани цјевовод замијени, али би морали наћи неки механизам да исконтролишете домаћинства, односно “дивље” прикључке.

  32
  • Gomila gluposti uz selfije podizvođača.
   Reče gospođa direktorka kad je zasjela na direktorsko mjesto,da će čim optimizuje sistem,prodavati vodu Kotoru.
   To je optimistička prognoza za jedno 50 godina.
   Do tada,priključak na regionalni vodovod,gradnja baj-pasa đe su ogromni gubici na cjevovodu,i unutrašnja reorganizacija DOO Vodovod.
   Ostalo je mlačenje prazne slame i i inspumpavanje para.

   40
   14

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code