Početna Društvo Smanjeni prihodi “Vodovoda i kanalizacije”, krenula isključenja neredovnih platiša

Smanjeni prihodi “Vodovoda i kanalizacije”, krenula isključenja neredovnih platiša

29

Iako je stepen operativnosti i mobilnosti radnih timova na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži u Herceg Novvm sa istim radnim efektom kao i u normalnim prilikama, pandemija korona virusa ostavlja drastične, finansijske posljedice na poslovanje preduzeća “Vodovod i kanalizacija”.

U julu je proizvodnja vode u sistemu bila 48,3 l/s manja nego u prethodnoj godini, a u avgustu čak 78 l/s, saopštila je medijima izvršna direktorka Olivera Doklestić.

-Prihodi su drastično umanjeni od marta, ali je najveći pad zabilježen u ljetnjim mjesecima, kada, u normalnim prilikama, preduzeće akumulira sredstva da bi lakše prebrodio naredni zimski period. S druge strane, zahvalni smo građanima Herceg Novog koji u velikom procentu, od čak 80%, i sada u ovako otežanim finansijskim uslovima, ispunjavaju redovno svoje obaveze plaćanja računa za utrošenu vodu i usluge odvođenja otpadnih voda – istile Doklestić. Najavila je i prinudna isključenja neurednih platiša.

Ona je s tehničkim direktorom, Lazarom Todorovićem govorila i o stanju kanalizacione mreže na rivjeri i Prostrojenju za preradu otpadnih voda u Nemiloj.

Za osam mjeseci ove godine prihodi preduzeća su smanjeni za 11% od domaćinstava, a od privrede 10%. Ipak, radnici “Vodovoda i kanalizacije” sve vrijeme primaju redovno plate, bez dana kašnjenja i bez umanjenja.

– Isplaćuju se redovno naknade za prekovremeni rad kao i jubilarne nagrade. Takođe, to se odnosi i na plaćanje poreza i doprinosa, s tim što smo dobili olakšicu Vlade CG da se za prva tri mjeseca pandemije porezi i doprinosi u visini od 170.000€ otplaćuju u ratama od po 7000 €/mjesečno na dvije godine, što teče do juna 2022 – kaže Doklestić.

Za prvih osam mjeseci potrošeno je manje 253.575 m3 vode, fakturisano je manje 331.216 €, a naplaćeno je manje za 340.615 € manje u 2020. nego u 2019.

Dug potrošača, domaćinstava uvećao se na 441.420 €, bez fakture za avgust, a potrošača privrede na 209.382 €, zaisti period.

U preduzeću računaju da će do kraja godine prihodovati oko 600.000 € manje nego u 2019.

– Od 2. septembra VIK Herceg Novi je krenuo u nepopularnu mjeru isključenja neredovnih platiša, kojih ima 800 sa računima za neizmirena dugovanja od 100 i više eura. Tu “leži” neizmireno 189.000 €- naglašava Olivera Doklestić.

Investicije zaostaju

Ukupan pad prihoda odraziće se na neke planove, naročito investiranje u rekonstrukciju vodovodne mreže, iako je VIK već realizovao velike investicije ili je obezbijedio novac za njih. To su: ugradnja leptirastog ventila i mjerača protoka na vodostanu “Plat”, ugradnja muljnog ispusta na Zvekovici, geodetsko snimanje glavnog cjevovoda kroz Konavle i glavnog cjevovoda od Debelog brijega do FS “Mojdež” kao i kompletna rekonstrukcija i modernizacija baždarnice u Zelenici.

– U međuvremenu, 4. jula, dogodio nam se kvar na pumpnom postrojenju na Opačici, usljed čega su pregorjeli frekventni regulatori. U kratkom vremenskom roku od par dana izvršena je nabavka i ugradnja novih ali je to imalo za posljedicu dosta veliki finansijski izdatak od 30.000 €. Rađena je i zamjena pumpi na Očačici da bi i ovaj podsistem bio u punoj pogonskoj spremi – ističe izvršna direktorka hercegnovskog Vodovoda i kanalizacije, podsjećajući na veliki broj kvarova na mreži i efikasno reagovanje.

Kolektor još nijesu preuzeli, ali ga održavaju

I ovoga puta tehnički direktor Todorović je podsjetio da upravljanje kolektorom nije njihova briga, jer taj posao zvanično nijesu preuzeli, ali to preduzeće se ipak nužno njime bavi kroz održavanje pumpnih stanica i razne intervencije na mreži. Trenutno najveći problem u funkcionisanju kolektora vezan je za deformacije primarnog cjevovoda u Bijeloj na potezu od ulice Sloge do PS Bijela (Brodogradilište).

Todorović je kazao da je do toga dovelo neažurno i nestručno izvođenje radova, te da je opravdano negodovanje lokalnog stanovništva.

– Radovi koji su obavljeni na lokaciji kod ulice Sloge, obuhvatili su izmjenu dijela oštećenog cjevovoda zbog otežanog protoka otpadne vode i potencijalnih uslova za upliv morske vode u kolektor. Do današnjeg dana, ovaj problem još nije saniran jer je u cjevovodu ostalo mnogo ostataka pijeska i ostalog građevinskog materijala, zbog čega je onemogućen normalan protok otpadne vode. Za sada, izvođač ne raspolaže odgovarajućim sredstvima da bi se ovaj problem riješio – obrazložio je on.

Posebno zabrinjava da slično oštećenje postoji nekih 30-tak metara od lokacije ovih radova, ka PS. Ispitivanja cjevovoda TV kamerom pokazuju da deformitet cijevi značajno smanjuje protok na ovoj lokaciji i da je intervencija neophodna. Otežavajuću okolnost predstavlja što se, kao i u prethodnom slučaju, cjevovod nalazi na velikoj dubini, značajno ispod nivoa mora.

Dodatni problem predstavlja prinudno isključenje napajanja na obje PS u Bijeloj, tako da je VIK prinuđen da ih stavlja u pogon preko prinudnog napajanja, putem agregata, što VIK-u stvara određene troškove.

Takođe, pojavio se i problem u Đenovićima, blizu ulaza u Portonovi, gdje je došlo do propuštanja na potisnom cjevovodu između PS Kumbor (Đenovići) i PS Kumbor (Sjever).

U toku su pripremni radovi na postavljanju odušnih jarbola na PS Forte Mare, čime bi se u znatnoj mjeri smanjila pojava neprijatnih mirisa. Isto je već urađeno na PS Đenovići (kod restorana Galiot) i dalo je dobre rezultate, napominje Todorović.

Postrojenje u Nemiloj radi s puno problema

Za razliku od kolektora, ViK upravlja postrojenjem za preradu otpadnih voda od novembra 2017.godine, kada je došlo do raskida ugovora sa prethodnim izvođačem, turskom firmom “Mass-Gintaš”.

-PPOV je nezavršen objekat koji je samo parcijalno funkcionalan, sa ozbiljnim problemima u radu. Ljetnju sezonu 2020. je PPOV dočekalo u istom nekompletnom stanju, sa opremom koja je uslijed nedostatka novčanih sredstava neadekvatno održavana, pa operater vrši stalne intervencije i popravke, u skladu sa mogućnostima – naglašava Todorović.

U julu je uz pomoć kompanije “CmC” konačno osposobljen sistem za ispuštanje (dekanteri). Trenutno najveće probleme na meljinskom postrojenju za tretman otpadne vode proizvode : nepouzdana i parcijalno funkiconalna SCADA (sistem automatskog upravljanja i kontrolisanja tehničkih i tehnoloških elemenata sistema PPOV-a), nepouzdani senzori, mixeri u SBR tankovima, kojima je zadatak mješanja mase otpadne vode do potrebnog stepena zgušnjavanja, aeracioni kompresori – podisistem za ubacivanje vazduha, kazo je, pored ostalog Todorović.

29 Komentari

 1. Izvukla se firma iz minusa, nisu paraziti na budzetu opstine.. Usluge inace placamo pa valjda treba i vodu. Biolje je da se placa nego da Konavljani zavrcu zbog duga sti nam je prije Olivere bilo po tri puta godisnje. Ili mozda da placamo duplo skuplju sa regionalnoga.

  12
  3
 2. Sve se placa pa mora i voda. Ako placaju penziineri sa 200E prihida mogu i razmazeni biznismeni. Nema restrikcija gasi se voda zato sto se nesto popravlja. Havarije se dsavaju zbig one druge firme jer nije dobro radjeno za silne milione tako da Vodovod to ne bi trebao da primi taj sistem. Ne moze biti kriva Olivera za decenije javasluka.

  12
  5
 3. Sad mnogi mogu da pljuju vodovod kad se isključuju neredovne platiše. Gospodo, plaćate li redovno struju da vam je ne bi ugasili? Plaćate li kredite? Plaćate li održavanje računa u bankama? Plaćate li kafu kad sjednete u kafić?
  I radnici vodovoda, kao i svi ostali moraju da žive od nečega. Olivera, tako nastavi, jedna si od rijetkih koja radi na pošten način i ne za svoj džep.

  13
  5
 4. Plaćate li Blažu struju i telefon onima iz korupcionaškog ugovora sa Telekomom.Oni Vam sigurno opraštaju dug.Ne znam ali siguran sam da oni koje vodovod isključuje imaju višemjesečni dug.Ugledajte se na penzionere koji prvo plate dažbine,pa što im ostane.Ili Vam smeta direktorica koju ne možete potkupiti.

  10
  6
 5. Koliko znam Kvar pored porto novog je kvar na kolektoru a Vodovod i kanalizacija jos nisu preuzeli kolektor u svoju nadleznost. Siguran sam da su ekipe iz vodovoda tu da pomognu u rijesavanju problema al ne i da zavrse nesto sto nije pod njihovoj nadleznosti. A sto se iskljucenja tice mislim da najugrozeniji i socijalni slucajevi nece biti iskljuceni, dok bahatima treba stati na kraj, izmedju ostalog pogledajmo samo da li nam rade telefoni, televizija, internet i ostalo ako ne placamo ili nas odma iskljucuju,al se to placa jer se bez toga danas ne moze, svima su bitni instagram i facebook😂😂😂😂😂 a i da se moze komentarisati svaka objava i omalovazavati neciji rad i trud. Tako da sam misljenja da je bolje platiti i imati vodu, a na internet se mozete prikaciti negdje kad odete na kaficu a ne visiti non stop na njemu i lupetati kao mnogi ovdje!

  9
  4
 6. Svaka pohvala Oliveri, s obzirom u kakvom je stanju bio Vodovod kad je došla na mjesto direktora, podigla je firmu na noge.
  Korona je cijeli svijet ekonomski unazadila, za CG da ne pričam, ali kako Vodovod redovno isplaćuje plate bez smanjena istih… Svaka čast!

  12
  9
 7. Koliko imate viška radnika,što to ne otpuštate,oni što su po kancelarijama nemaju đe sjesti,a oni po terenu ‘vataju ladovinu,stalno su neđe ispod drveća,krade se materijal,nafta,djelovi… Najlakše je udarit po onome koji “nema ni za vodu”, a živo me interesuje ko od vaših zaposlenih plaća vodu i koliko nelegalnih priključaka imaju…

  18
  5
  • Ako imate informacije o kradji imate policiju pa prijavite ne pricajte gluposti po portalima.. A ako vam smeta radnik koji na +40 sjedne da odmori poslije kopanja privati se krampe pa vidi kako je….

   15
   5
 8. A one gubitke na mrezi sto placamo, jel to ona voda sto se krade pa se obracunava gradjanima? Naravno da jeste, jer niste u stanju pa naplatite lopovima pa je najlakse fakturisati redovnim platisama…

  15
  2
 9. Pitanje za gdju Doklestic. Kada mislite da se udostojite i da zakopate onu jamu u Djenovicima kod Portonovog?
  Da podsjetim malo… Dakle proslo je vec vise od mjesec dana od kako smo plutali u fekalijama, jer je gle cuda, pukla neka cijev. Radnici su dosli, zaustavili izlivanje, ostavili pola puta raskopano, prekrili dascicama, mahnuli i nestali u magli… Kako tada, tako i sada. Radio jadran je vec skretao paznju na to, mjestani putem komentara takodje,a od vas ni traga ni glasa. Zanima me kojim putem ili nacinom je potrebno da vam se obratimo kako bi radili svoj posao?

  13
  1
  • A kakve veze ima vodovod i gdja Doklestic sa rupom u Djenovicima.. Zalite se onima sto su kolektor pravili ako smijete vazno je pljuvati. Ako ste stanovnik Djenovica znate da vodovod nikakve veze sa tim nema

   5
   5
 10. Gosp.Olivera ,vama nema ko da radi a imate masu zaposlenih,mozete li nam objasniti tu pojavu,kada god se desi kvar u toku radnog vremena ili zovete za popravak ,nema sanse da cete ista zavrsiti,.Ponekad mi dode da zovnem narod da neposlusnost prema vama i cistoci- smanjite broj ljudi ii dajte ostalima vece plate,ako je to rijesenje

  10
  3
 11. Moram vam reci da radnici vodovoda placaju vodu kao svi ostali. Drugo kao neko ko radi u Vodovodu i to bas u naplati mogu da kažem, da niko nece isključiti socijalne slucajeve bolesne, stare i nemocne gradjane. Svako dobije opomenu sedam dana prije isključenja.Najmanje 7 dana. Postoji mogucnost kompromisa. Tako sto potpišemo sporazum. Da se dug placa u ratama. Korona je zadala veliki udarac svima. A sve vuče jedno drugo. Ne može vodovu biti dobro, ako hoteli nisu puni, ne može ni turistickoj, ni kulturi, ni trgovcima. Svi smo u haosu. Ali postoje oni koji su i prije korone dugovali vodu, koji nisu dozvoljavali čitačima da ocitavaju vodu. Koji se nisu obazirali na opomenu. I koji guraju dug tri god, nadajuci se da onda dug ide u zastaru. A ne znaju da se zakon promenio. I sad jao i kuku. Treba biti realan. Dogovor je uvijek moguc.Samo ako neko zeli. Olivera je vrlo tolerantna, osjetljiva i pravdoljubiva osoba.

  17
  10
 12. imaju stotine radnika koji rade privatno,kada se desi kvar nemaju nikoga da popravi. Ti si dovedena da riješavaš probleme a ne da ih nabrajaš- ništa raditi ne znate niti želite ,izigravate glumce i glumice

  35
  7
  • Stotine radnika koji rade privatno??? Da li znate sta pisete. Izvolite dodjite jedan dan u smijenu radnicima koji rade na odrzavanju mreže. Sramota sta pricate ljudi su po citav dan u blatu i fekalijama dok vi lupate gluposti. Je li Olivera kriva sto je vodovodna mreža stara 40-50 godina i sto je svakodnevno po 10-15 kvarova.

   10
   7
  • Najbolje da otpuste sve radnike i zatvore vodu pa da nemate o cemu pisati… Eto svi primljeni po partiskoj liniji a vode grad ima zadnjih par godina konstantno nešto ti prica ne pije vodu… Sjeti se do prije 5-6 god cijelo ljeto suve cesme ili imate amneziju…

   3
   2
 13. Sram vas bilo,zar nije Katic,rekao da nema isključenja vode zbog corone,da ne smijete to da radite.Odakle da vam platimo?Idite malo po zgradama da iskkjucujete,tamo ne možete pa poprivatnim dvorištima dolazite i dizete satove za vodu.Sramota

  37
  4
  • Katic je reko: “mi smo prvi bili protiv prodaje Banje” a sad je vec vidjecemo, ako se bude moralo…
   Ubacili sve prijatelje na visoka mjesta… ukratko sjasi Kurta da uzjase Murta. Postenih političara nema nidje na svijetu, a i ako vjeruje da ce biti posten, fotelja i moc ce ga pokvariti.

  • Iskljucenja su svakog prvog u mjesecu ko do tada nije platio ili reprogramirao dug, sad sto je opadajuci predsjednik raspisao izbore za 30 a nije pitao vodovod nije nasa krivica… A oprostite

   3
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code