„Smanji svoj štetan uticaj“, koristi karbonski otisak

„Smanji svoj štetan uticaj“, koristi karbonski otisak

1735
3
Podijeli

Zaštita prirode, održivi razvoj zajedno sa turizmom su nešto što pretstavlja ključnu aktivnost za naredni period u Crnoj Gori, jer u crnogorskoj ekomoniji turizam utiče sa 20% BDP, sa ambicijama da za manje od deset godina budemo na 30% BDP.
niskokarbonski turizam 270716To je poručio ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović na predstavljanju novorazvijenog veb kalkulatora, koji turistima i hotelima omogućava da izračunaju karbonski otisak, odnosno negativan uticaj svog putovanja i odmora na životnu sredinu.

Glavni cilj je da se doprinese smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, odnosno postizanje balansa između razvoja turizma i prirode:

Picerija i restoran

„Ovim projektom uspostavićemo jače partnerstvo između turizma i privrede, kao i svakog turiste koji dolazi u Crnu Goru da vodi računa o dugoročnosti, o životnoj sredini i održivom razvoju. Jedan od ključnih indikatora da li smo neki posao uradili dobro ili ne je karbonski otisak”, naveo je Gvozdenović.

Otisak predstavlja ukupnu količinu emisije gasova sa efektom staklene bašte koja direktno ili indirektno proizvode individue ili organizacije ili događaji. To je mjera našeg uticaja na životnu sredinu i klmatske promjene, a izražava se u tonama ili kilogramima ekvivalentima CO2.

“Tzv. niskokarbonski turizam je optimalno rješenje za Crnu Goru jer unosi ravnotežu u nesklad koji nastaje kao rezultat ubrzanovg ekonomskog rasta i visoke emisije CO2. To je put koji donosi dobrobit svima u turističkom lancu, omogućava jačanje međunarodne pozicije Crne Gore kao zelene ekominje,kao i jasno difinisane zelene destinacije”, naveo je ministar.

Od globalnog fonda za životnu sredinu GEF dobijeno je preko 3 miliona eura, a projekat zajedno sa UNDP-om treba da se realizuje u narednih 5 godina.

“U I fazi projekta su razvoj pomorskog saobraćaja na solarni pogon, biciklističkih staza i postavljanje solarnih klupa i pametnih stajališta. To su mali simbolični projekti koji treba da proizvedu kreativnost kod lokalnih samouprava, preduzetnika lokalnih TO ali i privrednika da ovim projektima daju doprinos i jačaju vizuelnu ili marketinsšku pozicionarinasto, privuku goste i obezbijede određene povoljnosti koje je država spremna da da u tom slučaju”, dodao je Gvozdenović.

Kutije za donacije, kao i tableti na kojima je web kalkulator, postavljeni su na recepcijama hotela koji su se odazvali inicijativi (Splendid, Porto Montenegro, Slovenska plaža, Palas, Castel Lastva, Residence, Tara, Budva, Amfora, Hotel Žabljak, Klinci Village resort-Luštica, Apartmani Utjeha, Ostojić konoba Suza Evrope). Oni su postavljeni i na lokacijama dogovorenim sa lokalnim turističkim organizacijama Bar, Budva, Kotor, Risan, Cetinje, Herceg Novi, Plav, Rožaje, Žabljak, centrima za posjetioce Nacionalnih parkova Skadarsko jezero i Lovćen, na aerodromima u Podgorici i Tivtu i u Regionalnomparku Piva – Plužine i Lipskoj pećini.

Prihodom od donacija planirano je niz aktivnosti koje promovišu temu održivog razvoja i smanjenje karbonskog otiska, čime se ide u susret 2017. koja će biti proglašena međunarodnom godinom održivog turizma.

U okviru projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori“ sa 150 000 eura podržani su pilot – projekti u opštini Herceg Novi, koji će doprinijeti smanjenju emisija CO2 za 1,5 tona godišnje i uštedjeti na potrošnji energije oko 240.000 eura. Predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović istakla je da je Opština Herceg Novi jedina koja je uspjela da iskoristi maksimalan iznos finansijske podrške, kroz postavljanje LED rasvjete i sistema pametnog upravljana, vrijedan preko 2,5 miliona eura. Realizacijom projekta zamjena led rsvjete za koju je UNDP opredijelio 120 hiljada eura modernizovaće se sistem javne rasvjete i osvijetlilti Sat kula. Na njoj bi trebalo da bude postavljena fasadna led rasvjeta sa 30 projkektora kojima bi se upravljalo daljinski sa mogućnošću izbora svjetala. U užem jezgru predviđeno je postavljanje dekorativnih 80 led fenjera.

“Na ovaj način ostvarićemo višestruke korisne efekte – uštede u iznosu od oko 14 hiljada eura godišnje na ovim lokacijama, smanjenje CO2 i zadovoljavanje evropskih zahtjeva zaštite atmosfere od svjetlosnog onečišćenja. Tu su i efekti na turističku ponudu jer bolje osvjetljenje povećava sigurnost u svakom smislu i gostima daje osjećaj bezbjednosti, a i ugodnije je za oko“, kazala je Aćimovićka.

Komunalno stambeno HN prirpemilo je sve tehničke podloge na osnivu kojih međunarodni stručnjaci rade projekta dekorativnsog osvjetljavanja kula čija se realizacija planira u budućnosti.

Ona je podsjetila i da su odobreni projekti TO „Udahnimo život zaleđu – selu Kameno, kao i PVK Jadran – zamjena postojećih reflektora na bazenu, sa po 15 hljada eura. U Kamenom je predviđeno uređenje biciklističko pješačke staze duge 7,5 km , opremanje bicklističke stanice, postavljanje signalizacija i klupa. Realizacija projekta trajaće 8 mjeseci. Vrijednsot  je 36 hiljada eura, od čega UNDP finansira 15 hiljada.

Stalna kooridnatorka sistema UN i stalna prestavnica UNDP u našoj zemlji Fijona Mekluni je  predstavila karbonski kalkulator, inovativnu aplikaciju ralizovanu u saradnji programa UNDP i Ministarstva održivog razvoja i turizma. Mekluni je zajedno sa ministrom Gvozdenovićem i predsjednicom Opštine Herceg Novi Natašom Aćimović, na kraju konferencije donirala simblična sredstva kako bi doprinijela smanjenju emisije štetnih gasova.

3 Komentari

  1. Vrlo je bitno ko govori narodu,koliko ga ljudi cijene i kakvo mišljenje o njemu imaju.Mnogi pričaju,a niko ih ne čuje,jer narod ima prečega posla i životnijeh problema.Sve ste u pravu,a mnogo griješite.

Ostavite komentar

*

code