Smjehom do pomirenja između pridošlih i starosjedilaca

Smjehom do pomirenja između pridošlih i starosjedilaca

27
Podijeli

Mnogi su prepoznali sopstveno, ili razmišljanje i ponašanje okoline, u karikiranoj stvarnosti u predstavi “Inspekcija”, koju je na scenu, po tekstu Stevana Koprivice, postavio, Goran Bulajić. Publika u toploj, punoj sali Dvorane Park, u Herceg Novom, sinoć je dobro sve prihvatila. Često uz aplauze i grohotan smjeh.

U komadu, koji je pisan namjenski za Nikšićko pozorište, Koprivica je uspio da relaksira ono što nas tišti, što nam smeta, otkrivajući jasno mentalitet “šljeglih” i “uvaljenih”, pun sujete, pobrkanog sistema vrijednosti….

Picerija i restoran

Zadovoljan je reakcijom publike i objašnjava da je aktuelnom savremenom komedijom pokušao da registruje neka problematična i neuralgična mjesta i da ih onda medijski katarzira.

– Kroz smijeh da pokušamo da prevaziđemo probleme. Mi svi znamo da se po Novom ne treba folirati, da postoji agon između onih koji su došli i takozvanih starosjedilaca, a postoje i politički nesporazumi i nesuglasice. Ali, negdje u mentalitetu, ljudskosti, plemenitosti, privatnosti, svi smo isti. I to je onda i bila tendencija ovog komada, koji ima jednu vrstu satiričnog angažmana, a s druge strane ima dozu praštanja i pomirenja – ističe Koprivica.

Novska publika pokazala je da se troje glumaca izdvaja, Simo Trebješanin, Julija Milačić i Marija Đurić, a dio sjajne glumačke ekipe bili su i Boban Čvorović, Nikola Vasiljević, Jovan Krivokapić, Gordana Mićunović, Milica Šćepanović, Jelena Nenezić Rakočević i Vukan Pejović.

Predstva je imala premijeru prije mjesec i po, igra se na Festivalu glumca u Nikšiću. “Inspekciji”, Stevana Koprivice, tek predstoji pravi pozorišni život, gostovanja u Podgorici, u primorskim gradovima. Biće to još jedan dragulj u lancu njegovih komada, koji su osvojili publiku, poput “Dugog putovanju u Jevropu”, “Bokeškog d-mola”, “Tre sorele”, “Novele od ljubavi”, “Betule u malu valu”…

27 Komentari

 1. Rodjen odje,tek sada sam se uvjerio zasto je dobrota otvorena tu dje je.Fabrika se otvara dje ima sirovine.Vi mediokriteti anonimusi se usudjujete da komentarisete o predstavi dobitnika Sterijine nagrade i covjeka koji je usao u antologiju srpske drame,profesora na dvije akademije.Autobus za dobrotu vam je u kvarat do dva.

  20
  26
 2. Za A nonimus.famelja je lokalni izraz iz starog grada.Nemam se dje vrnut jer sam odole.sve lokalne obicaje postujem,a ti se zapitaj kada si lagao,91 ili danas.Vjerovatno ti je sir dobar.i ako je ko ostao gore i krtola .prti ti okle si dosao

  9
  23
  • Ni izraz “famelja” ni ti niste iz starog grada, nasi stari bi rekli “familja” a ovo tvoje mi “mirise” na Cetinje. A ’91 te izgleda “zulja”, ja s tim’ nemam problem.

   17
   5
 3. Nesretnici ,koji ni obaveznu lektiru nijeste procitali,Stevan vas je postedio.Imao je materijala da vas nagrdi.Ovi sto komentarisu da je Stevan sljegao vjerovatno su dosli juce,ne znajuci da su njegovi korjeni ovdje.Vazniji je Stevan no sve vase famelje jer ste vi vjerovatno prva generacija koja zivi u cvrstoj gradnji.Puna mi vas je pipa od Mokrina do Konfina.Vratite se da nam dogonite zivo.Da nije bilo komunizma jos vas ne bi otkrili.Nepoznata teritorija za rodjene gradjane Novog.

  11
  29
  • Vrati se ti okle ti je “famelja” slobodno, mi smo odje dobro zivjeli i bez vas. Najveci problem sa vama je to sto hocete da mjenjate okolinu u koju ste dosli a ne da je postujete i da se uklopite!

   36
   7
 4. I Stevan je šljegao, pa je sa ovim pokušao da umanji jaz izmedju gladnih apetite pridošlica i revolta starosjedilaca, ali boduli i vlaji se nikada nisu pomirili, jer se neke smjese prosto ne sjedinjuju same od sebe.

  19
  14
  • posto mi je u komsiluik znam da mu je otac rodjen na Karacu a mati u Bijelu a on u Kotor. Pravi sljegas. koliko vidjeh nije stedio ni gornje ni donje.

   16
   7
 5. Sve u svemu – jeftino, mnogo planski pobrkanih loncica, toliko povrsno, onako, ipak previse kafanski, po meni porazavajuce za Steva, ovim je bas dotakao licno i profesionalno dno – mislim da je vrijeme za penziju! Protkao se tu po neki dobar detalj, onako sasvim slucajno! I ovim ne bi da uvrijedim glumce, bilo je tu kvaliteta.

  22
  22
  • A ne mlati obraza ti.
   Pa ovo je za antologiju Novske i šire, drame.
   Pa jesi li to neka dramska intelektualna veličina pa da kritikuješ.Ma…
   Problem je što si se prepoznao.
   Ajde ja ću ti vratiti pare,ako ti je žao.

   12
   3
 6. Predstava i gluma su bile pravo uzivanje.Tematika predstave poznata i prisutna u svakodnevnom zivotu.Medjutim,meni je ostao gorak ukus od “znanja” Milunove kceri.Neka nam je Bog u pomoci ako dozvoljavamo,a dozvoljavamo,da nam odrastaju nepismene generacije.

  21
  3
 7. Dobra i lagano surova predstava..Baš smo takvi, nikakvi,gledamo ko je šljego, dođoš, a ko ovdašnji, ko je u kojoj partiji , poziciji ili opoziciji , a ne gledamo ko je ČOVJEK iu KO ČINI nešto za sredinu u kojoj živi!!! Bljak..Stevo dobro ste potrefili naš mentalitet . Od muke sam se smijao

  29
  9
 8. Što se prestave tiče kao i uvijek odlična,ali naš čemer i jad od grada ostaje i dalje u dubokom sunovratu prepucavanja okle smo i što smo.

  29
  17

Ostavite komentar

*

code