Početna Društvo Smrad iz postrojenja u Nemiloj “štipa” od jula stanovnike Meljina, bolje stanje...

Smrad iz postrojenja u Nemiloj “štipa” od jula stanovnike Meljina, bolje stanje od iduće nedjelje

50

Mještani i gosti Meljina, u blizini postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nemiloj, već skoro mjesec “guše se” u smradu koji dolazi sa postrojenja. Nekada „samo“ u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, a nerijetka je situacija i da ne mogu otvoriti prozore po čitav dan.

Objašnjenje, pomoć i rješenje problema tražili su u više navrata na nekoliko adresa, međutim, tvrde bezuspješno, priča nam jedan od stanara Radničke ulice, Milenko Bojanović. Zgrada u kojoj živi među prvima je do postrojenja:

„Ne znamo više što da radimo. „Ćutali“ smo za medije do sada, jer nam je bilo nekoliko puta obećano da će se problem riješiti, ali ovo je više neizdrživo. Nama je život ugrožen. Više ne znamo ni kome bi se požalili. Željeli smo i da blokiramo saobraćaj na kružnom toku ne bi li nekome skrenuli pažnju“, kaže ogorčeno Bojanović.

Htjeli su i da pokrenu građansku peticiju, međutim, vrata su im i tu bukvalno zatvorena:

„Mi nemamo ni Mjesnu zajednicu. Kad god dođemo, vrata zatvorena. Nemamo predsjednika, nema ni vd. Pri tom sekretarica ne dolazi…. Kako da pokrenemo peticiju kad evo ni papira ni olovke nemamo, jer je Mjesna zajednica non stop zaključana – pita Bojanović.

Direktorica Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, Jelena Đaković, upoznata je sa problemom i kako nam je kazala, čine sve što je u njihovoj moći da se problem riješi. Kako pojašnjava on nije mali, a njegovo rješavanje Društvo je za sada koštalo preko 200 hiljada eura:

„Emitovanje neprijatnih mirisa počelo je još 23. jula, budući da je proces u jednom od dva SBA tanka počeo da „odumire“. U sistem je ušlo nešto što mu nije primjereno prilikom izvođenja nekih radova na rivijeri. U sistem je ušla povećana količina morske vode, građevinskog otpada i materijala, kao i hemije koja se ubacivala kroz neke druge objekte. To je dovelo do odumiranja dijela bakterija koje „prerađuju“ otpadne vode, što je proizvelo neprijatne mirise sa postrojenja“, objašnjava ona.

Stoga su bili prinuđeni da zamijene dio pumpi, agregata, dekantera za SBA tankove kako bi obnovili proces:

„Situacija je malo bolja od prošlog ponedjeljka, jer je dio problema otklonjen. Očekujemo da bi tokom naredne sedmice ponovo sve trebalo da bude u redu, stabilizovano, a neprijatni mirisi potpuno eliminisani“, dodaje ona.

„Dotok“ morske vode u postrojenje, građevinskog otpada i u konačnom mulja, posljedica je kako kaže, nelegalnih priključaka po rivijeri, zbog čega postrojenje nije moglo da prečišćava. Sve to direktno je „napalo“ bakterije u tankovima, što je problem koji mora da se rješava na sistemu.

„Tog vikenda bio je povećan nivo saliniteta što smo potvrdili mjerenjima, a voda koja se našla u sistemu bila je sa gradilišta. Sumnjamo i da je u sistem došla i voda iz cistijerni u kojima se prazne ad hok toaleti po plažama, koje se kasnije prazne na postrojenju i koriste hemikalije za eliminaciju neprijatnih mirisa, koje su pogubne po bakterije u postrojenju“, navodi dalje ona.

Zbog navedenog problema, na postrojenju je od dva postojeća „stradao“ jedan SBA tank. S obzirom da se do sada nije desilo da prilikom priliva otpadnih voda u postrojenje strada toliki broj bakterija, za pomoć su konsultovani njemački stručnjaci iz firme EWEC te kolege iz Koprivnice:

„Stručnjaci EWECA su na postrojenju oko desetak dana u mjesecu da bi nam pomogli u upravljanju, takav je ugovor. Ovog puta smo ih zvali urgentno, jer smo mislili da bakterijama neće biti spasa. Međutim, počele su da se obnavljaju. Da smo morali da unosimo nove, to bi bio proces od mjesec i po i tada bi slobodno mogli da zatvorimo postrojenje. Inače, riječ je o anaerobnim bakterijama kojima se dodaje kiseonik kako bi razgrađivale otpadne vode i kada to ne rade javlja se smrad“, kazala je Đaković.

Ona precizira da ih je zamjena pumpi koštala oko sto hiljada, kompresori oko 130 hiljada, dekanteri oko 80 hiljada, što su „manji“ tenderi:

„U procesu smo raspisivanja tendera za nabavku softverskog sistema upravljanja postrojenjem SCADA koje će koštati oko 80 hiljada. Do sljedeće sezone trebalo bi da osposobimo i liniju koja će obrađivati mulj. On se trenutno taloži u jednom od tankova i nema ga još uvijek dovoljno za preradu“, kaže ona.

Novac za to obezbijeđen je iz bankarske garancije vrijedne oko 1,8 miliona eura koju je Društvo aktiviralo nakon raskida ugovora sa izvođačem radova, turskim Mas Gintašom.

50 Komentari

 1. Znači došlo je zbog nelegalnih priključaka i zbog štetnih materija koje su tada stigle? Kad se stvari srede, nadam se da će se pronaći uzročnik ove katastrofe, i naravno da će odgovarati!

 2. Samo mi nije jasmo kako su vam I kompresori vazduha pocrkali od 130 “iljada eura”?? … pa oni bar nemaju dodira sa sa fekalijama no samo upumpavaju vazud u sistem za odrzavanje bakterija 🙂
  Ne volim da sudim, ali ova prica je stvarno suplja… sramota brate vise!
  Daj nadjite nekog strucnog ko ce odrzavati sistem. Svaki brod ima ovakav sistem I sva filozovija se svodi na pravilnom odrzavanju, a ne pumpe, kopresori te ovo te ono. Pa nemoguce da je sve crklo, sitem nema ni godinu ili dvije ako se ne varam da je u funkciji.

  I ove auto perionice malo upregnite, nikakve kontrole. Oni oni bi trebali da posjeduju separaciju, a ne sve u potocinu sasut pa direct u more!
  Aj pomalo

  11
  2
 3. Euri ne mirisu uvijek dobro..
  Nekad je manje bolje ..od guzve mozda 3% stanovnika ima koristi drugi ispastaju.
  A da ce biti bolje nece bice gore vise zaraza i ogranicenja itd.

  9
  3
 4. Jos jedan korektor za kolektor od pola dosadasnjeg iznosa… I “stvar” prestaje da smrdi, a za minimalan iznos ima i da mirise.
  A Novljane sve cesce cujem da za kupanje od svoje kade ili tusa ne idu vise dalje, kako vele ne isplati se!

  8
  2
 5. „Kad god dođem u ovaj kraj, zapahne me sa mora i sa kopna, iz vrtova , sa kuća i sa ulica nešto savršeno i skladno, a u razgovoru sa ljudima osjetim ponajčešće nešto sitničavo i neprijatno – mala pamet, jefgtina ironija i bezočno ogovaranje svega i svakoga. Pri tom oni se redovno služe svojim lokalnim govorom, ponašaju se kao ljudi na karnevalu koji se u kostimima i pod maskama kreću slobodnije, izražavaju smelije i govore i rade ono što se bez maske i kostima ne bi nikada usudili da kažu i učine…“
  Nobelovac Ivo Andrić o Novljanima

  21
  4
 6. Ovo nije samo čulni smrad već i moralni smrad pojedinaca koji se prikrivaju.
  Generalno sve što je urađeno u zadnjih par godina a što je dobro koštalo ovaj narod je za svaku osudu.
  Ništa nije u funkciji , ništa se ne održava , a spominju se stotine hiljada i milioni u ulaganju

  22
  4
  • trol# Pusti se gluvarenja ,treba rijesavati probleme ,ne ih nabrajati kao direktorica vodovoda. Mandicu i ekipi svaka cast na hrabrosti na projektu otpadnih voda,rijesit ce se i ovi problemi.Ali to su investicije koje se ne vide ,kao asfaltiranje 50 m puta, pa svi padaju u trans od investicije. Normalno treba kritikovati i ono sto su pogrijesili u projektu

   8
   9
 7. Tako je to kad partije a gotovo su sve iste,trpaju na funkcije nesposobne poslušnike sa partiskom knjižicom koji su tu samo plate radi.Da je sreće,Mjesne Zajednice bi prve reagovale ali … vraćamo se na početak priče.Kako će poslušnik protiv svog udomitelja.

  35
  1
  • niko@ tacno tako,kako koji dodu na vlast samo o jednom trazmisljaju,kako da udome svoje iz partije,rodake,kumove. nije bitno sta znaju ili ne znaju. ALI VJERUJ MI SVE SMO MI KRIVI-NIKO NE REAGUJE SVI IMAJU SVOJU PARTIJU I SVE OK.

   16
   1
   • Husametin beg, zapovjednik Herceg Novog, jedan od mnogih koji su bili ovdje u dugom turskom vaktu, piše Porti: „ Nevjernika u gradu skoro da i nema. Ono što ima je šaka krotkih i bezvoljnih kaurskih slugu koji i nisu ovdje zatečeni nego su nas molili da rade za hljeb i ovčje iznutrice. Nema mirnijih podanika u svom dunjaluku bijelom, nit govore nit se daju vidjeti. Jedine neprilike dolaze nam od crnogorskih četa koje se kadkad spuste niz planinu i pljačkaju okolicu grada ,a znaju i u grad upast, askere sasjeći. Njih na moju nevjericu, gradski nevjernici nama potkazuju i sve najgore o svojoj braći istokrvnoj pričaju. Tako čega još ne sretoh, a begovao sam u mnogim hazmatima naše carevine”.

    16
    4
 8. Radnik odgovara “Oliveri”
  Radnici Vodovoda su pod zdravstvenom brigom i kontrolom većom nego što bi očekivali. Divno je što vi brinete o njima, draga gospođo. Hvala vam, ali o njima ima ko da vodi računa. Bilo bi bolje da vi povedete računa šta bacate u WC šolju.

  24
  6
 9. Okle morska voda u Novom. Okle hemikalije u kanalizaciji. Ja sam mislio sve do danas da je Novi Srce Srbije, a da Srbija nema more. Nedje sam fulo…

  17
  31
 10. Kada pocnu sada gospodska i g**** elitnih turista iz Porto Novoga da stizu valjda ce osvjeziti malo i zamirisati. .
  Eee ista prica a bice i sledece sezone i za 20 godina isto..treba i tu okaciti plavu zastavicu.

  34
  4
 11. Bitno je da na Pode gradjani moraju da uplate 500 evra privatniku da im iskopa kanal plus ucjenjuje da ne smije niko u saht da se prikopca dok oni ne probiju rupu koju su naravno mogli ostavit kad su salovali isti.

  23
  3
 12. Mnogo je novca ulozeno.mnogo je otislo u privatne djepove pa posao do kraja nije zavrsen. Citavo ljeto muka je proci kroz Meljine a ne tu zivit i nikom nista svi cute. Navikli se na go**a.

  32
  1
 13. Citam komentare i ne vjerujem kakve debilne stvari sugradjani pisu! Bolje vam je bilo dok ste plivali u govni’a i dok se u Meljine nije moglo proci setalistem od smrada, a zeludac hoce da ti iskoci od muke. Turisti su za sobom ostavljali kafeni trag, kada ih uhvati stomacni virus, bas zbog takvih mozgova koji su cijevi od kanalizacije direkt u more trpali na svega 3-5m. Kao i svaki veci sistem i ovaj mora proci odredjene prepravke, odredjeni nedostaci moraju biti uklonjeni. Ne osporavam cinjenicu da sistem ne radi kako treba, ali gospodo upravo smo mi krivi zasto ovaj sistem ne radi. Ovi sistemi koriste bakterije koje razgradjuju otpadne materije, njihovo djelovanje se pospjesuje koriscenjem tacno odredjene hemikalije i upumpavanjem vazduha. I tacno je da potpuno funkcionalan sistem ne siri neprijatne mirise. Problemi nastaju kada kao u nasem slucaju u sistem dopru slana voda i hemikalije koje unistavaju bakterije! Ovi sistemi imaju siroku upotrebu kako na kopnu tako i na brodovima i izuzetni su kada se izlijece te “djecije bolesti”.

  12
  26
 14. Sto je problem Novljani. TRAZILI STE,GLASALI STE i sad GLEDAJTE I UZIVAJTE U SMRADU.
  Kad ce ovaj glupi grad ukapirati da treba birati ljude koji znaju svoj posao,a ne koji prodaju slatku pricu o Srbima,Crnogorcima,ugrozenosti i sl.
  Djurovicka,Vajaga, Konjevic, Djakovicka,Doklesticka,Mica,Kordicka itd,itd
  Da ima tu prst obraza,sami bi odmah otisli.
  TUZILASTVO MORA DA RADI

  38
  11
  • Kad ? Nikad. Ili makar ne u bliskoj budućnosti. Biraju se osobe bez dana radnog staža, bez referenci, bez iskustva, bez, u najmanju ruku “čuvenja”, ako ništa drugo. I šta onda očekivati ? Sjutra da neko osnuje privatno preduzeće – kompaniju, dali bi za direktora, ili kakvog upravitelja, postavio bilo koga ko pokriva na visoke pozicije u opštini ? I povjerio mu/joj svoju imovinu i poslovanje ? Eto odgovora.

   17
   1
 15. A mora smrdjet, jede se brate svašta ljeti: gulaši,sataraši,paprikaši, pice ove one, sve sa roštilja, sto vrsta sladoleda, prezrelog voća i povrća, gaziranih pića, točeno pivo domaće strano…ma…nije to lako sve preradit pa ptečistit…uh

  24
  7
 16. Postrojenje u Meljinama nije završeno. Kad nešto nije završno ne možete očekivati ni da radi bez greške ili bez problema. A ko je za to kriv ? Nadajmo se da će pravosudje imati riječ o tome. Samo ima li pravde u CG ? Pitajte se zašto je postrojenje uopšte tako nezavršeno pušteno u rad .

  31
  4
 17. Гдје су Дејан Мандић , вјечита подпреседница Госпођа Ђуровић Данијела и некада десна рука Дејана Мандића док се овај посао радио смешко Мрачевић.Пријаве у фијоке и нико их не дира!!!

  47
  1
 18. Htjela sam da pitam nadležne iz vodovoda, kako brinu o zdravlju svojih radnika? Loše je biti šetač i proći pored stanice Forte Mare, a kako je tek ljudima iz vodovoda koji bez ikakvih zaštitnih maski svakodnevno ulaze u šahtove, i Forte Mare i druge. Pitam se idu li na kakve sistematske preglede, dobro su živi!

  34
  7
 19. Nije mi jasno zasto sluze Mjesne Zajednice jesuli one na usluzi gradjanima sto nijesu posto nikad ne rade kao sto je u Igalu cijelo ljeto zatvorena i po kojem kriterijumu primaju platu a bogami nema ni Presjednika jer nebi taj javasluk dozvolio.

  44
  4
 20. Немају папир и ловку у МЗ ли да ако имају у кући па удри по петицијама. Нажалост све залуду!

  27
  4
 21. Sad ce:
  Danijela Djurovic da izadje sa saopstenjem “ da ce kolektor da bude zavrsen za dva mjeseca”
  I Maestro “ zasto Kordićka ne dolazi na posao a prima platu”

  79
  3
 22. Cini mi se da je prije par dana, na sajtu adio Herceg Novog, predsjednik MZ Meljine, hvalio neke brojne projekte. I tvrdio da je stanje divno! A svi vidimo da nije! I ko je dao dozvolu Jovu kiviju da u sred sezone pravi zgradu u Meljinama? Na 200 metara od mora?! I to je vjerovatno neki kapitalni projekat za dobrobit grada?! Sramota

  66
  3
 23. Hocete da kazete da system nije otporan na slanu vodu?

  Koga treba kaznjavati za prihvatanje projekta koji kao najcescu ocekivanu ekscesnu situaciju ima upravo prodor morske vode?

  Koja smo mi pogubljena rulja…

  39
  1
 24. Je li ovo sistem za preciscavanje destilovane vode? Jer, sve sto je do sistema doslo a nije destilovana voda ubilo je bakterije.
  Kumim vas Bogom, vratite stare sisteme, septicke i difuzno prelivanje u more. Izgleda da je bolje od ovih vasih sistema koji svakako ne rade a koje cemo mi, gradjani, papreno da platimo.

  31
  4
 25. Šta konkretno znači “da će stanje od neđelje biti bolje”. Znači li to da će i dalje da smrdi, ali malo manje. To nije nikakva utjeha za građane Herceg Novog, pogotovo Meljina. Od početka izgradnje ovog objekta smrde i druge stvari. Lokacija čisti promašaj, probijanje rokova više puta, izvođači radova se mijenjali kao na macu. Ovo je klasičan slučaj u koji su mnogi umješali prste, uzeli pare, a objekat nije ni primljen. Konačno o ovome treba da da konačnu riječ Državni tužilac.

  40
  2
 26. Ja mislim da ovi nas malo z….ju. Izgleda da cemo morati svi biti labaratorijski strucnjaci da udemo u temu. Imate marinu ,hotele 5 i 4 zvjezdice u Meljinama,ljudi im bjeze,sto im ranije niste rekli da ne znate upravljati sistemom.Ovakvi sistemi postoje svude po svijetu,pitajte ako ne znate kako se radi

  41
  1
 27. Dok je sve išlo pravo u more, bar nije ovoliko smrđelo. Ovo je zaista nepodnošljivo. Onoliko milioni su bačeni uzalud. Štaviše, napravljena je velika šteta za naše pare. Nije mi toliko zbog gostiju hotela sa pet zvjezdica, oni tu budu 10 dana pa odu, koliko mi je do nas kukavaca koji smo tu cijele godine.

  39
  9

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code