SO HERCEG NOVI: DA LI JE JAVNI SERVIS RADIO HERCEG NOVI NATPRIRODNA...

SO HERCEG NOVI: DA LI JE JAVNI SERVIS RADIO HERCEG NOVI NATPRIRODNA POJAVA?!

317
0
Podijeli

Izvještaj o radu i funkcionisanju JS IC Radio Herceg-Novi, nije dobio podršku odbornika lokalnog parlamenta u Herceg Novom.

Samo 4 odbornika SNP-a bila su za, 7 (NOVA, PzP, NS i NL) protiv, a čak 20 uzdržanih (SNP, DPS, SDP). Znači li to i da je uskraćeno povjerenje autoru izvještaja, v.d. direktorki Dragani Zečević Plavanski – pitanje je koje je ostalo da „visi u vazduhu”.
Iz redova vladajuće koalcije i opozicije čule su se negativne ocjene o radu ovog javnog servisa koji je 14 godina u v.d. stanju, 9 ga vodi v.d. direktorka Dragana Zečević Plavanski, a čak 4 godine nema Savjeta. To je navelo odbornika DPS-a Andriju Radmana da se u jendom momentu zapita: “Kakva je to natprirodna pojava”?
Iako je v.d. direktorka i urednica Dragana Zečević Plavanski kazala da se Radio Herceg Novi nalazi u teškoj finansijskoj situaciji, zbog zastarjele tehnike, na koju ide preko 99% amrotizacije, zbog neredovnih plata, da jedva rade, ali da su najslušaniji lokalni javni servis, odbornici nisu imali sluha za tu priču. Jer, smatraju da je suštinski problem mnogo veći.
Andrija Radman je tražio krivca i odgovornost za takvo stanje mimo zakona, jer Savjeta nema.
– Nije mi jasno kako to funkcionišu bez najvišeg organa i ko je odgvoran što ga nema? Time se bavimo tek kada u vladajućoj koaliciji porastu apetiti prema funkcijama. Sve je super iako nezakonito dok ne počnete da rješavate kadrovska pitanja. Je li to način kontrole kadrova ili ste nesposobni da odaberete odgovarajući kadar – zapitao je Radman kolege iz vlasti, ukazujući na slične probleme i u drugim javnim preduzećima i ustanovama.
Odbornik Boris Vujović (Nova) saglasio se s njim i osuo paljbu po programu Radio Herceg Novog. Po njemu je bez Savjeta sve bezakonje na koje je on i ranije ukazivao i tražio da se Savjet formira.
– Plate za 22 zaposlenih koje su u prosjeku oko 400 eura su mnogo veće nego u Srednjoškolskom centru. A program je takav da je možda i dobro što se ne čuju dalje od Veriga – ustvrdio je Vujović.
On se osvrnuo i na rad novoformirane TV Boka, za koju su kako kaže očekivanja bila mnogo veća.
– Sada je to jedan crno bijeli prikaz stanja u Herceg Novom, to je jedna prljava propaganda, a sve je jasno kad se zna ko je vlasnik TV Boke. Čovjek koji je prikupljao potpise za skraćenje mandata ove Skupštine. Mislio sam da nema grđeg od TV Crne Gore, a oni su gori – kazao je Vujović.
Odbornik Miloš Bigović (PZP) je izvještaj o radu javnog servisa Radio Herceg Novi ocjenio kao običan pamflet. Samo forma, bez suštine, pisan u prvom licu, što je, kako je kazao, profesionalno nedopustivo. Traženje da se iz budžeta izdvoji 2% za ovaj medij je drsko, jer su, kako je rekao, sami morali procjeniti svoju tržišnu vrijednost i u skladu sa tim, sami sebe finansijski pomoći.
– Unutar menadžmenta se ne radi ništa da se jednim dijelom sami finansiraju, programska šema je učmala, zastarjela, bez novih ideja. Sve je to monotono i ne privlači slušaoce, tako da su izjave Zečević Plavanski da su najslušaniji mediji netačne i neutemeljene – smatra Bigović.
Evidentno je i nedomaćinsko ponašanje prema imovini, ukazao je Bigović, s obzirom da se radio nalazi u zgradi koja ima sopstveni prostor i koji bi kao takav mogao biti izvor prihoda.
– Stalno se čeka naša pomoć, koja stalno i pristiže iz raznih razloga, a menadžment radija živi u socijalizmu. Gospodo, ovo je tržišna ekonomija, ukoliko imate poslovni prostor zatvoren, imate pad prihoda i pad slušanosti, vaša tržišna pozicija je upitna i to je mjera kvaliteta. Uzmite kolika je posjećenost vašeg sajta, a kolika nekih drugih radija. Ako nemate reklama znači da vam je cijena visoka, to vam tržište kaže – poručio je Bigović.
Odbornica Zorica Gavrilović (SNP) nije bila saglasna sa ovakvim oštrim ocjenama, smatrajući da ima mjesta kritici, ali ne tolikoj.
Sličnog mišljenja je bio i odbrnik Novske liste Miloš Konjević.
Po njemu je Zečević Plavanski, žrtva je obračuna u koaliciji da bi se pred predstojeći izbor gradonačelnika izmjerile snage.
Odbornik Savo Palikuća (SNP) je postavio pitanje na koje je ostao bez odgvora:
– Kako to funkcionše Radio Kotor sa 13 zaposlenih i 90.000 eura iz budžeta koje nikada nisu probili, a Radio Herceg Novi ima duplo veći budžet i skoro duplo zaposlenih, a u minisu je – pitao je on.
Veliki broj zaposlenih u radiju kritikovala je i odbonica Tamara Vlaović (DPS), smatrajući da je 22-oje previše, jer kako kaže ”u BBC-ju ih ima 30-ak”. Nju je interesovalo i kako se izdržavaju toliko godina i kako isplaćuju i kolike zarade imaju, posebno v.d. direktorka?
Po odborniku Draganu Jankoviću (DPS) nedostaje stav lokalne samouparve o stanju u ovom mediju. Njima niko ne upravlja i to je nezakonito, tako da bi neko morao za to da odgovara – smatra on.
U raspravu o izvještaju Radija Herceg Novi uključio se i predsjednik Dejan Mandić, smatrajući da bi rad i programsku šemu građani sigurno ocjenili drugačije nego li se to čulo u Skupštini. Konkurs za formiranje Savjeta potenciran je, kaže, onda kada je to pitanje bilo zrelo, prije 4-5 mjeseci, a ko je kriv što nije to i ranije učinjeno, prvi čovjek grada ne zna.
Zečević Plavanski je odgovorila da je njena plata javna, da na nju nemaju zamjerke njene kolege, te je naslijedila taj iznos od 1.000 eura od prošlog direktora, plus 50 eura. Ona je istakla da nije v.d. direktorka 14 godina, nego samo 9, sa prekidima.
Da je iza ovog kolektiva veliki rad i profesionalizam, po njoj ukazuje realizacija 12 sati sopstvene produkcije. Otkako nemaju Savjet nijesu nikog novog zaposlili, “osim jedne novarke koja je u stvari volontirala kod njih i jedne koja je prvi diplomirani novinar u Herceg Novom i koja je u Radiju 3 godine”.
Zečević Plavanski tvrdi da je sve do sada rađeno u skladu sa zakonom, da su uzalud više puta iz Sindikata upućivali Skupštini zahtjeva za formiranje Savjeta.
– Mene na ovo mjesto nije dovela politika. Ja sam na ovu funkciju došla kao šef dopisništva Tanjuga – ustvrdila je ona.
Odbornici nisu prihvatili izvještaj, ali nisu ni predložili kako da se stanje prevaziđe, niti su prihvatili sopstvenu niti odgvornost menadžmenta. Odbijanje izvještaja, ipak, moglo bi da znači da v.d. direktorka nije dobila podršku, kao ni oni koji su je imenovali, ali istovremeno i da se produžava v.d. stanje u ovom lokalnom javnom servisu.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code