Početna Naslovna SO Herceg Novi: Odluke od opšteg interesa, ili novi nameti

SO Herceg Novi: Odluke od opšteg interesa, ili novi nameti

35

Skupštinska većina u Herceg Novom ( Demokrate, DF, Novska lista, SNP, SDP/Ura) usvojila je desetak Odluka kojima se određuju lokacije za postavljanje i izgradnju objekata od opšteg interesa. Iz opozicionog DPS-a, uglavnom, su bili uzdržani, osim u slučaju lokacije za izgradnju desetokilovoltnih kablovskih vodova na Luštici. Zamjerali su na nepotpunoj dokumentaciji, nejasnim imovinskim odnosima i čak mogućnosti favorizavnja operatera fiksne telefonije u Ulici Prve Bokeške brigade.

Polemika između odbornika DPS-a Mladena Kadića i predsjednika Opštine, Stevana Katića, prethodila je pomjeranju rasprave o Programu privremenih objekata za period 2019-2023 i o naknadi za opremanje građevinskog zemljišta. Kadić je tražio da se te tačke povuku sa dnevnog reda, uvjeren da neće dobiti saglasnost Ministarstva.

Predsjednik Katić je kritikovao odnos Vlade prema lokalnoj upravi, uz tvrdnju da na ove i druge saglasnosti, poput Odluke o grbu i zastavi, saobraćajnici uz hotel Žager, lokalna uprava čeka mjesecima. Izgleda da se jedino medijskim pritiskom može nešto promijenii, kazao je Katić, dajući primjer Budve. Ustvrdio je da se odlukom smanjuju komunalne naknade  i da mu je ministar Radulović, ipak, juče obećao da će u toku dana dostaviti saglasnost na predloge odluka.

Mladen Kadić je, pak, odgovorio da nije tačno da se smanjuju nego upravo povećavaju komunalije i destimulišu investitore, što je u suprotnlosti sa kursom Vlade.

Boravišna taksa 1 euro 

Očekivano, prošla je glasovima vladajuće koalicije i Odluka o povećanju boravišne takse sa 90 centi na euro. U DPS-u smatraju da to nije dobro raditi uoči sezone, da nije dovoljno obrazloženje vlasti da im to pravo dozvoljava zakon, te da su isto uradile i druge Opštine.

Zoran Kovačević(DPS) je predložio i amandman o dvostepenom obračunu boravišne takse, odnosno da u glavnoj sezoni ona bude euro, a prije i poslije sezone niže. Time bi se potvrdila ispravna turistička politika i nastojanje da se privuku gosti tokom cijele godine. Osim toga doći će do problema sa već sklopljenim ugovorima sa partnerima, gdje je ukalkulisan iznos boraviše takse 90 centi, smatra Kovačević.

U jednom momentu je u skupštinskoj sali progovrila struka, koja je trebalo odbornike da ujedini oko ovog amandmana. Međutim, u glasanju to je anulirano.

Regulisanje drumskog saobraćaja bolje ili gore?

Usvojena odluka o izmjenama o regulisanju drumskog saobraćaja odnosi se, uglavnom, na ukidanje zabrane saobraćaja u Kumboru od 19 do 01, zabranu saobraćaja mostom u ulici Svetozara Živojinovića, dozvoljenu dvosmjernu ulicu od Kanli kule do Doma zdravlja i odatle jednosmjernu ulicom Prve Bokeljske brigade, obrazložio je sekretar za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost, Aleksandar Kovačević. Opozicioni odbornici, Dragan Janković, Andrija Radman, Zoran Kovačević suprostavili su se, kako su rekli, eksperimentima, u regulisanju saobraćaja u Herceg Novom. Ovakve izmjene postojeće Odluke izazvaće samo haos, zagušenje u cijelom gradu koji je zakovan iscrtanim parkinzima, a stanovnici koji su godinama koristili kraći put mostom u Igalu, moraće da idu okolo magistralom. Trebalo je prethodno napraviti i usvojiti Studiju, kazali su iz opozicije, a nju, po riječima sekretara Kovačevića radi Agencija za izgradnju i razvoj grada.

Cijene u javnom prevozu bez promjene

Odbornici nisu dali saglasnost na cijene javnog prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju Blue line-u, a predloženo je da umjesto najniže od 70 centi i najskuplje karte od 1.30, ona na svim distancama, iznosi 1 euro. Tome su se, pored opozicionih usprotivili i odbornici vladajuće koalicije, Boris Seferović (DF) i Tamara Vujović (Demokrate), uprkos tome što Blue line svi smatraju dobrim partnerom lokalne uprave.

Iz DPS-a se čulo da bi ovakve korekcije ugrozile standard, posebno socijalnih kategorija. Kose se sa nastojanjima o rasterećenju saobraćaja u vrijeme kada je sve veći pritisak motorizovanih stanovnika i turista na grad. Jednostavno, opšta je ocjena, da nije javni interes plaćati za jednu stanicu jedan euro, koliko za cijelu distancu od Kamenera do Bijele.

Podrška Strategiji sporta u Herceg Novom 

Predlog odluke o usvajanju Strategije sporta u Opštini Herceg Novi za period 2019-2021. godine izazvao je polemiku na sjednici lokalnog parlamenta, iako su svi klubovi odbronika podržali dokument.

Zoran Kovačević (DPS) skrenuo je pažnju da je uvodni dio dokumenta plagijat Strategije iz Srbije, kao i da bi trebalo bolje definisati sufinansiranje članarine. Dragan Janković (DPS) smatra da Strategija treba da definiše ciljeve razvoja sporta, ali da je 4%, koliko će od prihoda Opštine biti izdvajano malo za razvoj sporta.

Replicirajući Kovačeviću, Tamara Vujović (Demokrate) je kazala da ne smatra da je riječ o plagijatu, jer nije riječ o naučnom radu, na šta je Kovačević uzvratio da Strategija mora da ima snagu naučnog rada.

U ime predlagača, sekretar za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić kazao je da je plagijat prestroga riječ. Dokument je kreiran prema strogim uputstvima Ministarstva sporta, a finansiranje je definisano u pojedinačnim odlukama za sve klubove u kojima je Opština upisana kao jedan od osnivača.

Slobodan Radović(DPS) je predložio da se odluka povuče na doradu, ali je predlog odbijen i odluka usvojena.

PVK Jadran Carine i Opština regulisali odnose

Usvojen je Predlog odluke o davanju saglasnosti na Ugovor o regulisanju međusobnih odnosa između PVK Jadrana i Opštine.

U ime predlagača, sekretar Klasić je podsjetio na početne nesuglasice između uprave kluba i Opštine i istakao da sada obje strane imaju izuzetno dobru saradnju. On je kazao da su u Skupštini kluba predstavnici Opštine Boro Lazarević i Vlado Stanišić.

Što znači vlasnički udio Opštine u KK Primorju, FK Igalo….

Kada je riječ o Predlogu odluke o visini vlasničkog udjela Opštine u KK Primorje 1945, u ime predlagača, sekretar Klasić kazao je da je Opština do novog Zakona o sportu imala samo 20% udjela, ali da je danas vlasnik čak 80%.

Odbornik Janković je pitao šta to u praksi znači, ko ima uvid u finansije, ko mjeri koliko se troši, na koji način je Sekretarijat odlučio da se utvrđuje ulog samo u jednom dijelu klubova u gradu i šta je sa ostalima, koji su bili kriterijumi i načn rada.

Mladen Kadić je skrenuo pažnju da odbonici nisu imali uvida u razgovore sa upravama klubova i pitao na koji način će Opština učestvovati u izboru trenera i igrača, kao i u troškovima klubova.

Klasić je informisao da je Opština 40% u vlasničkoj strukturi TK Herceg Novi, ŠK Herceg Novi 1949 i BK Herceg Novi 98, kao i da su sa svim upravama vođeni intezivni razgovori, te da Opština može biti osnivač samo u jednom klubu u okviru jednog sporta, što propisuje novi zakon. Odluka je usvojena.

Predlog odluke o visini vlasničkog udjela Opštine u FK Igalo 1929 je povučen sa dnevnog reda.

U nastavku diskusije vezane za sport prošle su Odluke o visini vlasničkog udjela Opštine u Šahovskom, Bokserskom i Teniskom klubu Herceg Novi, uz uzdržanost DPS-a.

Data je saglasnost na ugovor o regulisanju međusobnih odnosa između JK „Jugole Grakalić“, bez odgovora na pitanja Zorana Kovačevića koliko će to imati uticaja i na odnose sa Agencijom za gazdovanje gradskom luka, čiji je osnivač takođe Opština.

Jednoglasno je usvojen Program rada JU Dnevni centar, a potom glasovima vladajuće koalicije programi rada, finansijki planovi za ovu i izvještaji za prošlu godinu Gradske biblioteke i čitaonice, Gradskog Muzeja i Galerije.

Drugi nastavak sjednice sa još desetak tačaka dnevnog reda predsjednik Skupštine dr Miloš Bigović je zakazao za petak, 10.maj u 8.30 časova.

35 Komentari

 1. Problem parkiranja, gužve i kolone putevima a karte za lokalni autobus skupe.Jeftinije karte,češći autobusi pa ćete vidjeti da će se i kola manje voziti. U Italiji karta lok,.autobusa 1 euro za 1 ipo sat vožnje, u Cirihu 6,50 eura za 24 sata voznje , a prosjećna plata 10 puta veća od naše.

  27
 2. Povucite se iz upravljackih struktura sporckih klubova ako nemaju kvalitet i ne mogu da nadju sponzore neka se ugase tako je na zapadu nema sto opstina da finansira jadran igalo tk bk herceg novi

  29
  1
 3. Kad citam sve ovo, jedino sto mi pada na pamet su Rambovi prorocanski stihovi:,,Kao g….. kroz kanalizaciju plivaju komunisti kroz privatizaciju…”

  30
  6
 4. Ova informacija se krije od javnosti,jedna politicka partija radila je rejting partija u Herceg Novom i rezultati su sledecu:
  DPS 12,DEMOKRATE 5,NL 5,SNP 5,PRAVA 3,SD 2,DF 1,SDP 1

  23
  26
 5. Kako se niko iz dps nije javio da pita zasto odbojkaski klub Albatros dobija ogromne pare a znamo ciji je. Posto iz vlasti niko ne smije da pita to.

  35
  2
 6. A ko to ide jednu stanicu? 0,73% putnika Blueline. I to penzioneri koji imaju povlaštene pretplate karte. Dajte malo komentara na najavu povećanja cijene goriva za građane dok vlasnici jahti u Porto Montenegro plaćaju duplo manje. Što se takse tiče, kada dodate inflaciju u EU tj. pad vrijednosti €, taksu treba povećati na 1,2€. Van špica sezone turiste neće dovesti smanjenje takse od 0.10€ niti će hotelima to išta značiti. Tražite od države da nam sredi puteve, otvori luku Zelenika i srede problem gužvi na granici pa će biti turizma. O zdravstveno turizmu niko ništa ne govori a Institut uzimaju nestručni ljudi kao i bolnicu Meljine što su uzeli. Pozdravlja vas i pokojna HTP Boka, vama na dušu. Kritikuju oni koji su sa gazdama iz Pg ugušili turizam u Herceg Novom a sada im smeta 0.10€ povećanja takse. Komedija!

  27
  12
 7. Kako se zaposlit u Opštinu ili neku opštinsku službu, sjest u kancelariju, sigurna plata, to su ciljevi svake partije. To ima za posljedicu da se neprekidno moraju povećavati nameti, dok ne uguše privredu, pa neće imat iz čega isplaćivat plate. Nekoliko grana novske privrede je na ivici isplativosti. Sada, kada se realno povećaju nameti (ne mislim na boravišnu, to je sitnica), vjerovatno će neke od njih pasti sa ivice. Tada će biti svejedno koliko su lukavo provukli povećanje, ne isplati se, pa se ne isplati, i ajmo doma. Ili u neku drugu opštinu. Ili se zaposliti u Opštinu, kao i desetina bivših privatnika što je već uradila. Opština treba da smanji troškove, a ne da poveća namete, jer uskoro neće imati od koga naplatit. A kada krenu da smanjuju, biće kasno i sasvim svejedno.

  28
  2
  • NE SEKIRAJ SE UVEK CE ZA NJIH BITI AKO NEMOZES PLATI ODUZIMACE STANOVE I STVARI IZ STANA KAO STO SE UVELIKO RADI U HRVATSKOJ I SRBIJI. SVAKIM DANOM SVE MANJE MOGUCNOSTI ZA ZAPOSLJAVANJEVA POREZI SAMO RASTU A MI NIJEMO POSMATRAMO UMJESTO DA SE PROTESTUJE I TRAZI SMJENA VLASTI.

   18
   1
 8. A kada ce te smjeniti rukovodioce sa srednjom i osnovnom skolom kroz javna preduzeca ? Mnogo stete ti ljudi nanose svima shvatite to vec jednom , dajte im nesto sto znaju da rade !!

  37
  2
 9. A zasto ne radi rasvjeta za famozni trotoar u Igalu!
  Dosta je ovom jadnom narodu pogledat ko sjedi u ovim stolicama ne mora dalje ni citati clanak!
  Pa pojedini ni svoje zivote ne znaju sredit a kamoli grad!

  34
  2
 10. KAKAV BI OVI HARAC UDARALI DA IM JE VLAST NA DRZAVNOM NIVOU MILO JE ZA NJIH PION .DERITE NAROD ONI SU VAS GLASALI DERI STOKU KAD MOZGA NEMA OPSTINARIMA ..GOOD LIFE.. A GLASACI VI STENJITE I NAVIJAJTE SRBIJA DO TOKIJA UZ RODOLJUBE MICU KATICA I BRATIJU .PRIDRUZITE SE TREBINJCIMA NA PRIVREMENOM RADU U DUBROVACKU ZUPANIJU ..ZADUZILI..SMO IH RED JE DA NAS ZAPOSLE JER SMO.IH OSLOBODILI ZAJEDNO SA TREBINJCIMA.

  46
  17
 11. 1 euro da se plaća za jednu stanicu autobusom?
  Užas. Umjesto da budu niže cijene i da se rastereti saobraćaj.
  Preskupo je i 0,70 što je bilo sada a ne da bude euro

  46
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code