Početna Društvo SO Herceg Novi: Svi za Autobusku stanicu, ali ne za istog projektanta,...

SO Herceg Novi: Svi za Autobusku stanicu, ali ne za istog projektanta, lokaciju, izbor strateškog partnera…

63

Herceg Novi bi nakon sedam decenija trebalo da dobije Autobusku stanicu u Igalu, sa pristupnim saobaćajnicama, preko puta Šišteta, na površini od preko 30 hiljada kvadrata. Glavni projekat radiće Agencija za razvoj i izgradnju, odlučila je odbornička većina Demokrate-DF-Novska lista-SNP-SDP/URA.

Usprotivili su se iz opozcionog DPS-a, predlažući amandman po kojem je trebalo taj posao povjeriti licenciranoj stručnoj kompaniji, a pripremu tehničke dokumentacije i vođenje posla dati Agenciji.

Iz DPS-a su ponovili da je lokacija u Igalu sa saobraćajnog aspekta loša, te da je bolja Jabučnjak u Meljinama. Posumnjali su da će angažovanje stručnjaka u Agenciji mnogo koštati, kao i prilikom izrade PUP-a. Jer, traženje stručnjaka na tržištu dovodi i do korupcije, a glavni projekat će aproksimativno koštati čak 700 hiljada eura. Osim toga, upozorili su, da treba imati u vidu da je blizini Autobuske u Igalu predviđen i turističko stambeni objekat. Takođe, Energoprojekt odlukom ranije vlasti ima pravo da gradi čak 400 stambenih jedinica uz magistralu , gdje je godinama ružno ograđen prostor i montažne kućice. Osim toga u Igalu je bitna i škola, kolektor, ograda, kazali su iz DPS-a.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić, ustvrdio je da projekat Autobuske rade veoma odgovorno i transparetno, da je sačinjen prvi korak , te da ima informaciju da će izrada glavnog projekta koštati ako ga radi Agencija najviše 120 hiljada eura.

Prošla je voljom odbornika vlasti i Odluka o nalaženju strateškog partnera za izgradnju Autobuske stanice. Iz DPS-a su tražili da se ona povuče, jer je preuranjena, ne postoje svi parametri, niti je poznato kako će biti raspisan međunarodni tender. Ne zna se ni što su tačno obaveze i interesi Opštine, a što partnera, koliko će sve koštati… To je traženje strateškog partnera na neviđeno, ustvrdili su oni, imputirajući vlasti i olako raspolaganje novcem građana prilikom izbora strateških partnera za kolektor i led rasvjetu.

Iz vlasti su, pak, ustvrdili da je dobro što se paralelno radi projekat i traži partner, te da lokalna samouprava ne želi da gubi vrijeme. Partner će izgraditi Autobusku stanicu sa infrastrukturom, Opština će dati lokaciju i osloboditi investitora plaćanja komunalne naknade. Partner će u trećoj fazi napraviti Tržni centar i tu vidi svoj interes. Biće riješen silazak putnika i sve saobraćajne nedoumice, što će za struku biti najmanji problem, čulo se iz redova vladajuće koalicije.

Predsjednik Opštine Katić, je poručio da neće dozvoliti da se nastavi praksa loših privatizacija i da se u Herceg Novi dovode loši strateški partneri. Kazao je i da je populizam to što Ministarstvo planira sredstva u budžetu za školu u Igalu za sljedeću godinu, koja je izborna. Jer, do sada iz tog Vladinog resora nije odgovoreno Opštini na više dopisa oko predložene lokacije.

Izglasana je i Odluka o sudskom poravnjanju sa AD “Vektra Boka”, na iznos od oko 2 miliona eura, kojom Opština izmiruje dio potraživanja kod te kompanije za zemljište u Igalu, kao i na Toploj.

Raspravu o sve tri Odluke obojila su i kritike iz redova DPS-a na račun vlasti što nije ostvarila niz obećanih projekata iz izbornog programa, poput ukidanja putarine ka Trebinju, sanacije puta od Igala do Tople, ograde u Igalu, gradnje škole…Predsjednik Katić odgovorio je da su Demokrate ostavarile za dvije godine čak 65% izbornog programa.

Prethodno je bez rasprave usvojena Odluka o izmjenama i dopunama Statuta Opštine Herceg Novi i čak 11 odluka koje se odnose na izgradnju lokalnih objekata od opšteg interesa, trafostanica i kablovskih vodova u Baošićima, Bijeloj, Zelenici, selima na Luštici, Toploj, Mojdežu, Trebesinu, Nemiloj i Žvinjama.

Bez velike diskusije prošle su, pored ostalih, Odluka o završnom računu za prošlu godinu i o Programu privremenih objekata do 2024. godine, kao i organizovanju javnog servisa RTVHN .

63 Komentari

 1. Штета што стручнјака типа Анонимуса који коментарише све и сваког не поставе негдје. Штета да се таква памет, способност, креативност губи у нашем граду. Треба га искористити, тако нешто се ријетко рађа и губитак таквог капацитета просто је видљив сваког дана.

  2
  1
 2. Predlažem Radio Jadranu da među novskim stručnjacima, arhitektama, a ima ih i previše, sprovedu anketu i da se svi pod punom moralnom i stručnom odgovornošću, poimenice izjasne o projektu autobuske stanice koji ste već objavljivali na svojoj stranici. Ja tvrdim da se onakvo rješenje ni po čemu ne uklapa u prostor i da će ga trajno narušiti. Zanima me šta misle stručnjaci. Valjda isto zanima i odgovorne za uređenje prostora.

  14
  4
 3. Je li moguće, Novljani, da ste toliko glupi ili pokvareni? DPS je dva puta u Skupštini glasao za autobusku na Šištetu, a sada mudruju o Jabučnjaku iako dobro znaju zašto ta lokacija nije mogla biti izabrana za lokaciju autobuske stanice. Glasajući ta dva puta izglasali su “zakone”. Dakle, moralo bi da ih se i pridržavaju ili da pokrenu njihovu izmjenu (baš me zanima ko bi za to imao m**a). Uostalom, valjda se dobro sjećaju za šta su dizali ruke na Jabučnjaku. Trošile su se pare i za konkurse za autobusku pa za izmjene rada koji nije bio nagrađen kao najbolji (jer je daleko od najboljeg), ali se njegov autor pošto po to hoće i sada progurati pa bi klan kojem pripada da mu dodijeli i izradu glavnog projekta jer: Bože moj, “u Agenciji rade pomorci, ne arhitekti sa licencama”. U međuvremenu date su pare istom autoru da potpuno izmjeni rješenje koje je ponudio u konkursu da bi za svoj grad isprojektovao onakvo ruglo od objekta. Pitam vas opet: Šta je s vama, moji sugrađani?

  16
  4
  • DPS nikad nije glasao ili bio za autobusku na Šištetu! Nađi kad je to i đe bilo, postavi link, jer je danas bar sve lako provjerljivo! Spinovanje ti bas ne ide od ruke … na Šištetu, tu đe sad hoce autobusku, DPS je bio odredio lokaciju za školu i dobio podršku i novac Vlade, a Demokrate i tebi slicni su to promjenili zarad licnih interesa

   5
   11
   • Ti toliko malo znaš da nisi ni razumio ni o čemu pišem, tako da je zaludno davati ti linkove. Oni koji razumiju lako će naći potvrdu za moje tvrdnje na sajtu Opštine. Usput, neka provjere gdje je bila predviđena lokacija za školu pa će ako su do sad bili neupućeni lako zaključiti ko u ovom slučaju spinuje.

    6
    6
 4. Svi bivši Predsjednici od Komnenovića pa do danas su po nečemu ostali zapamćeni.Katić će ostati po zlu kojeg će napraviti autobuskom stanicom na Igalu.Kad god zaglavi saobraćaj kroz Novi sjetit će se tog pametnjakovića koji je najcrnji saobraćaj proveo kroz grad.

  24
  9
 5. Pocela bjezanija iz Demokrata u DF, Novsku Listu a nekima je sad dobar i DPS posto su kroz ove ostale vec prosetali kao sto su Vujovicka i Katic.

  35
  4
 6. I najbilji moraju da se zaposle preko partije,jer drukčije ne može,a ako žele dobro svima onda počnu mukotrpnu borbu za pravdu.Ko javno iznese sve što zna je bombaš samoubica.

  27
  1
 7. Autobusku stanicu staviti kod Šišteta ili u Meljinama?? Ljudi moji pa to nije normalno. Pored onoliko prostora u sutorinskom polju? Logika nekih malo razvijenijih gradova. Ideja, autobuska stanica van grada, strogo zabraniti parkiranje i zaustavljanje autobusima gdje ko zeli , napraviti u sklopu autobuske i parking za autobuse. (naplacivati parking)
  Sta dobijemo? Rasterecenje tokom sezone jer svi gosti moraju da se iskrcavaju samo na glavnom autobusnom stajalistu. Takodje dobijemo i povecan broj koristenja usluga taxi i lokalnih autobusa (opet zarada)
  Ovo je neka moja ideja ali ima pametnijih koji ce bolje unovciti ovaj projekat i napraviti ga trajnijim i novcano uspjesnijim.

  16
  18
  • Druže koja crna sutorina. Poenta je da ljeto autobusi ne idu kroz grad jer prave gužvu.Da bi došli do Sutorine moraju da prodju kroz grad. Ne volim dps ali meljine su najbolja opcija jer bi se rasteretio saobraćaj i autobusi bi najdalje išli do meljina

   20
   18
 8. Nikad se isti nijesu mogli složit, to je zakon fizike .Da se ništa ne radi mnogi bi napuštili stolice, a neke lično znam i daleko im kuća.

  21
  1
 9. Makli ste Baždara jer je htio da zaustavi korupciju u vezi sa sanacijom deponije na Dugonji i da zaustavi partijsko zapošljavanje…sram vas bilo!!

  156
  14
  • Potašulaj se dolje! Isti se zaposlio zahvaljujući partijskom zapošljavanju i primao nadoknade mimo odluka skupštine i zbog toga treba treba da vrati poveći iznos para. A ako je tako kako kažeš, neka ura izađe javno i kaže građanima novoga o kakvoj se malverzaziji radi.

   14
   14
 10. Bolje reci kriv je narod kojin ih je glaso.Okačiš crvenu kravatu,bocu pića i kreneš od vrata do vrata.Obećaš brda i doline i eto ga.
  I sad su oni krivi …

  52
  8
 11. Ko će kome namjestiti poso, ko će se koliko ugradit, ko će zakučit koji stan u BG ko Mandić? To su samo neka od pitanja koja se vrte oko autobuske. Sad normalno nastaviti sa pljuvanjem protivnika , kako god bilo.

  48
  4
 12. Mica Konjevicu.Ne mozes u Beogradu biti tenk a u svom gradu prazna puska.Malo po malo pokazujete da ni vama nije stalo do grada vec do fotelja.Brzo cete biti poznati kao druga postava Demokrata.

  49
  8
 13. Herceg Novi ce uvijek traziti svoje. Ne trebaju Novome niti tutori Iz Podgorice niti razni uhljebi kao sto su Izbor, Novska lista. Novome trebaju posteni nicim neostrasceni Novljani koji ce raditi iskljucivo u interesu svog grada. Ponajmanje trebaju oni ciji je IQ manji od broja gaca koji nose. Daj Boze da se opametimo I takve ljude nadjemo. I damo I’m svoj glas.

  46
  5
 14. Dje ste sad Novljani iz Novske liste.Busate se u prsa da ste za grad a ne kao ovi sektasi.Sve su pozaposljavali po rodjaxkim,kumivskim vezama.Sve pumpadzije,prooali treneri,postarcici koji se vozikaju sluzbenim autima,pomorci koji more nisu gledali.Sve su unistili i sve posvadjali. Dje ste sad da izadjete cista obraza i posaljete sektase u opoziciju? Da vas vidino jeste li stvarno prava Novska ili poltroni

  55
  7
 15. U kojoj se zemlji placa 13 km magistralnog puta 3 eur?
  Neka javno kazu kome idu ovolike pare dok narod I dalje vozi po rupama! Kad je poslednji put neko popravio ostecenja osim sto samo postavljaju znakove od Sitnice do Meljine?
  Kilometri auto puta se ne placaju ovoliko!

  49
  12
 16. A što makoste Baždara, jedina svijetla tačka u Čistoći. Smeto ti je Arsiću jer nisi mogao kako hoćeš. Osjetiće radnici a i Demokrate

  49
  26
 17. prvi put da se slazem sa DPSom, dje ste zabasali u Igalo, Meljine je geografski centar opstine i glavna raskrsnica. Imate li vi ikakvog pojma o logici ili su vam samo interesi na pameti?

  80
  16
 18. Od svih prisutnih, njih pet šest zna znanje i radi svoj posao kako treba, ostalo su jedva svršeni srednjoškolci sa magično nastalim potrebnim radnim iskustvom za rad u Opštini.

  68
  3
 19. Demokrate vi ne radite nista osim sto uhlebljujete svoju rodbinu.Da je srece i da Novska lista ima.i N od Novske vec bi bili vanredni izbori a vi bi dobili 2 mandata i to samo od rodbine koju ste zaposlili.Ali izgleda da su i Novskoj listi mike fotelje sto je tuzno

  55
  12
 20. “Opština će dati lokaciju i osloboditi investitora plaćanja komunalne naknade”
  Kako vas nije sramota! Kojekakvi Portovi i investitori oslobodjeni raznih placanja a narod se i dalje pati da plati struju i svom djetetu osnovne potrebstine dostojne odrastanja!

  87
  5
 21. A KADA CE NA DNEVNI RED CUVENA TACKA ZLOUPOTREBA SVEGA I SVACEGA KROZ JAVNA PREDUZECA A NAJGORE JE STO TRPIMO OVE NERADNIKE STO IH ZAPOSLISTE SADA ! DAKLE DOKLE CEMO TRPJETI OVE NESKOLOVANE RUKOVODIOCE ?

  60
  3
 22. Demokrate ostvarile? Oni nesto ostvarili? Taj Lucic u Agenciji radi nesto, al ovo drugi katastrofa! Na celu sa Andrickom serifom za siromasne i male! Kod velikih se ne cuje! Nacelnica za kandzu )

  71
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code