Sofija: Prezentovani Fašinada i Bokeljska mornarica kao dio nematerijalne kulturne baštine

Sofija: Prezentovani Fašinada i Bokeljska mornarica kao dio nematerijalne kulturne baštine

853
0
Podijeli

Bugarskoj i evropskoj javnost u okviru izložbe “Nematerijalna kulturna baština Jugoistočne Evrope”, u Sofiji predsvaljeni su Fašinada i Bokelsjka mornarica, kao dio nematerijalne kultulturne baštine Crne Gore.

Izložba je realizovana kroz saradnju Regionalnog centra za očuvanje nematerijalne kulturne baštine Jugoistočne Evrope (UNESCO Centar II kategorije) u Sofiji i nacionalnih muzeja i Ministarstava kulture. Na njoj je predstavljen izbor od po dva nematerijlna kulturna dobra zemalja regiona.

Picerija i restoran

Kako je saopšteno iz Ministasrtsva kulture, na više od 50 fotografija prikazana je raznovrsnost nematerijlne kulture Jugoistočne Evrope, sa posebnim akcentom na elemente folklora, narodnog izraza, znanja i umijeća koje lokalna zajednica baštini kao dio svoje tradicije i kulture.

Elementi nematerijalne kulturne baštine Crne Gore prezentovani na izložbi dobili su status nematerijalnog kulturnog dobra 2013. godine, na osnovu kriterijuma autentičnosti, integriteta i jedinstvenosti, kao i nesumljivog istorijskog i umjetničkog značaja.

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code