Početna Ekonomija Španija zabranila uvoz grita iz bivšeg bijelskog Brodogradilišta

Španija zabranila uvoz grita iz bivšeg bijelskog Brodogradilišta

10

Potpredsjendik Vlade Milutin Simović je u Skupštini Crne Gore, u okviru poslaničkih pitanja, potvrdio ono što se moglo očekivati poslije zastoja od četiri mjeseca u izvozu grita iz Bijele za Sevilju. Španija je zabranila uvoz grita i Vlada sada traži drugo rješenje, kazao je Simović.

Njega je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović pitao kako je zadovoljan dinamikom uklanjanja grita i da li izvršna vlast ima plan za otklanjanje problema u tom poslu.

“Izvezena su do sada četiri broda sa oko 40 odsto ugovorene količine. Imajući u vidu da je rok za završetak posla mart naredne godine i da je Španija stopirala u tu državu izvoz jasno je da ugovor neće biti završen. Imamo li garanacije da će sve ovo biti urađeno na zakonit način i da neće biti potrebno da se uključuju neke druge institucije?” pitao je Damjanović.

Simović je kazao da je izvoz počeo u martu 2019. godine i da je izvezeno do avgusta oko 38,5 tona opasnog otpada i da su u septembru od Španije tražili dozvolu za još 30.000 tona čvrstog otpada i 40.000 tona kontominiranog zemljišta.

” Dobili smo informaciju da Španci neće dati novu dozvolu i teku intenzivne aktivnosti na rješavanju problema i traženju novih lokacija. U komunikaciji smo sa Svjetskom bankom u vezi toga” rekao je Simović.

Damjanović je podsjetio da je država 2008. godine propustila da dodijeli ovaj posao firmi iz Londona za 2,5 miliona eura, pa 2012. godine za sedam miliona dolara, da bi 2014. godine uzela kredit od Svjetske banke oko 50 miliona za rješavanje svih ekoloških tačaka, od čega je za Brodogradilište pošlo blizu 20 miliona.

On je ustvrdio da Valgo nije ispunio uslove iz tendera, jer nije dao bankarsku garanciju od osam miliona eura, a svi aspekti ovog posla su problematični:

“Tenderom nije predviđeno da se može mijenjati država u kojoj se izvozi otpad. Nezvanične informacije su da je traženo od Ukrajine da se izvozi tamo otpad, ali da je njihova Vlada to odbila. Obaviješten je i Evropski parlament” kazao je Damjanović.

Podsjetimo da je posljednji brod za gritom za Španiju isplovio iz Bijele 6. avgusta. Poslije toga je 27. novembra brod FL Lidya, koji vije zastavu Paname, došao po prvu količinu grita iz bivšeg tivatskog Arsenala za Ukrajinu.

10 Komentari

 1. Utovarit na preostale brodove iz Bijele, Risna i Bara i donijet na sred Jadranskog mora i potopiti sve zajedno sa tim raspalim brodovima. Problem rjesen

 2. Za one manje upućene “problem rješavanja grita” iz Jadranskog brodogradilišta Bijela teče u tri faze.
  Prva faza: obezbjeđen kredit od 5 miliona evra da se grit upakuje u velike i prilično skupe plastične vreće i pripremi za izvoz u “jednu južnoameričku državu”. Obezbjeđen kredit, grit upakovan, južnoameričke države nema, plastične vreće se tokom vremena raspale, raspalo se i Jadransko brodogradilište, a kredit vraćen prodajom imovine brodogradilišta.
  Druga faza: obezbjeđuje se kredit od preko 20 miliona evra da se grit očisti od željeznog otpada, iako se to već radilo, da se grit oslobodi sada već trulih plstičnih vreća, da se grit, zajedno sa Tivatskim u količini od preko 100 hiljada tona pripremi za izvoz u Španiju. Sada je potrebno uz grit riješiti i problem otpada trulih plastičnih vreća. Posao se povjerava “renomiranoj” Francuskoj kompaniji. Posao se radio tako “ozbiljno” da je prilična količina grita raznesena unaokolo jakim sjevernim vjetrom. “Posao vijeka” kreće teatralnom konferencijom za štampu u organizaciji MORT-a i, sada već bivšeg ministra MORTA Radulovića, praćena prigodnom zakuskom i čašću. Čitav jedan dan je trajala priprema konferencije za štampu i isto toliko rasprema iste. Kako sve završava vidimo iz priloženog članka. Zar ne bi bilo normalno da je fijasko ovog posla, koji će građani skupo platiti vraćanjem kredita, objavljen na sličnoj konferenciji za štampu nego se objavljuje “uz put” u vidu odgovora na poslaničko pitanje.
  Treća faza: grit će se, nema sumnje ukloniti iz kruga brodogradilišta da bi se “jahtašima” obezbjedili maksimalni uslovi uživanja, a građani Herceg Novog će “uživati” blagodeti grita u okolnim brdima! Ono u čemu će građani još “uživati” je vraćanje kredita Svjetskoj banci!

 3. Odmah prekinuti diplomatske odnose sa Španijom, priznati Kataloniju i otvoriti ambasadu u Barceloni.
  Zatim pozvati FC Barcelonu u goste da im Sutjeska i Igalo pokažu kako se igra fudbal!

 4. Mene sad zanima da li je vlada isplatila cijeli projekat za izvoz grita iz Bijele i ako jeste da li ce taj novac biti vracen zbog nedovrsenog posla_

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code