Spasen njemački državljanin na padinama Subre

Spasen njemački državljanin na padinama Subre

3827
4
Podijeli

Oko 11 h danas Službi zaštite i spasavanja u Herceg Novom stigao je poziv za pomoć duboko iz zaleđa Herceg Novog, sa padina planine Subre. Odmah su krenuli spasioci, tri predstavnika Službe i 4 planinara „Subre“ , locirajući jedno povrijeđeno  lice u predjelu Simove pećine.

spasavanje njemca–  Na oko sat i po hoda od planinarskog doma za Vratlom naišli smo na dvoje planinara, državljana Njemačke, iz Kelna. Povrijeđeni planinar je bio sa prijateljicom i pri povratku sa vrha Subre, kod  Simove pećine okliznuo se, povrijedio lijevu nogu i nije mogao dalje – priča za Radio Jadran, jedan od spasilaca, Nikola Brajović.

Picerija i restoran

PK Subra dobio obavještenje Gorske sklužbe spasavanja Crne Gore, Željka Loncovića, da se desila nezgoda na padinama Orjena. Onda je Igor Mareš iz „Subre“ preuzeo akciju spasavenja u kojoj su bili  Brajović, Darko Šiljegović i Duško Avramović, sa trojicom pripadnika Službe zaštite i spasavanja.

spasavanje njemca 2–  Kada smo pronašli povrijeđenog obavili smo imobilizaciju skočnog zgloba, stavili longetu i u zavisnosti od terena nosili ga među sobom ili na nosilima. Akcija izvlačenja do Doma za Vratlom je trajala dva sata i 15 minuta. Tu su nas čekala vozila Službe i PK Subra. Odvezli smo njemačke planinare do Borića gdje im je bio auto renta car. Preuzeli smo njihovo vozilo i odvezli ih u Hitnu pomoć Doma zdravlja – priča Brajović.

On dodaje da su gosti iz Njemačke veliki ljubitelji prirode, da su namjeravali nakon Subre i Orjena da planinare Durmitorom. Bili su malo preplašeni, kada su ih pronašli, ali srećom već su ušli u hladovinu. Imali su malo vode, mada su im spasioci iz Novoga donijeli sve što je trebalo za prvu pomoć i ohrabrili ih.

spasavanje njemca 3

Služba spasavanja u cijelom svijetu se dobija okretanjem broja  122, koja u ovakvim slučajevima alarmira Gorsku službu spasa na 112, a oni onda najbližu jedinicu po dobijenim koordinatama. Ovoga puta to je bila Služba spasavanja i PK Subra iz Hreceg Novog, koji su, kao i mnogo puta do sada, bili efikasni u spasavanju povrijeđenih u planini.

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code