Spasen njemački državljanin na padinama Subre

Spasen njemački državljanin na padinama Subre

3715
4
Podijeli

Oko 11 h danas Službi zaštite i spasavanja u Herceg Novom stigao je poziv za pomoć duboko iz zaleđa Herceg Novog, sa padina planine Subre. Odmah su krenuli spasioci, tri predstavnika Službe i 4 planinara „Subre“ , locirajući jedno povrijeđeno  lice u predjelu Simove pećine.

spasavanje njemca–  Na oko sat i po hoda od planinarskog doma za Vratlom naišli smo na dvoje planinara, državljana Njemačke, iz Kelna. Povrijeđeni planinar je bio sa prijateljicom i pri povratku sa vrha Subre, kod  Simove pećine okliznuo se, povrijedio lijevu nogu i nije mogao dalje – priča za Radio Jadran, jedan od spasilaca, Nikola Brajović.

PK Subra dobio obavještenje Gorske sklužbe spasavanja Crne Gore, Željka Loncovića, da se desila nezgoda na padinama Orjena. Onda je Igor Mareš iz „Subre“ preuzeo akciju spasavenja u kojoj su bili  Brajović, Darko Šiljegović i Duško Avramović, sa trojicom pripadnika Službe zaštite i spasavanja.

spasavanje njemca 2–  Kada smo pronašli povrijeđenog obavili smo imobilizaciju skočnog zgloba, stavili longetu i u zavisnosti od terena nosili ga među sobom ili na nosilima. Akcija izvlačenja do Doma za Vratlom je trajala dva sata i 15 minuta. Tu su nas čekala vozila Službe i PK Subra. Odvezli smo njemačke planinare do Borića gdje im je bio auto renta car. Preuzeli smo njihovo vozilo i odvezli ih u Hitnu pomoć Doma zdravlja – priča Brajović.

On dodaje da su gosti iz Njemačke veliki ljubitelji prirode, da su namjeravali nakon Subre i Orjena da planinare Durmitorom. Bili su malo preplašeni, kada su ih pronašli, ali srećom već su ušli u hladovinu. Imali su malo vode, mada su im spasioci iz Novoga donijeli sve što je trebalo za prvu pomoć i ohrabrili ih.

spasavanje njemca 3

Služba spasavanja u cijelom svijetu se dobija okretanjem broja  122, koja u ovakvim slučajevima alarmira Gorsku službu spasa na 112, a oni onda najbližu jedinicu po dobijenim koordinatama. Ovoga puta to je bila Služba spasavanja i PK Subra iz Hreceg Novog, koji su, kao i mnogo puta do sada, bili efikasni u spasavanju povrijeđenih u planini.

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code