Spasovdanska akademija za jubilej 300 godina od osnivanja Topaljske komunitadi: Istorijski trenutak...

Spasovdanska akademija za jubilej 300 godina od osnivanja Topaljske komunitadi: Istorijski trenutak stvaranja samouprave lokalnog stanovništva, preteče Opštine Herceg Novi

11
Podijeli

„Obilježavanje jubileja – tri vijeka od osnivanja Topaljske gradske opštine – Topaljske komunitadi, ima veliki značaj za naš grad, jer ovaj istorijski trenutak predstavlja stvaranje ozakonjene i obezbijeđene samouprave domaćeg stanovništva vijekovima prije nego što ćemo kao građani imati ustavom zagarantovano pravo na lokalnu samoupravu“, poručio je sinoć predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić na svečanoj Spasovdanskoj akademiji u Dvorani Park.

Kako je istakao, Topaljska komunitada, kao najstarija hercegnovska opština, preteča je Opštine Herceg Novi, a njeno osnivanje je bilo od presudnog značaja za stanovništvo grada. Sve istorijske činjenice govore o veličini ovog jubileja i obavezi Opštine Herceg Novi – nasljednice Topaljske opštine, da mu posveti posebnu pažnju,

Picerija i restoran

„Osnivanje Topaljske opštine služi nam za primjer da lokalno stanovništvo može svojim nastojanjima da učini važnu, istorijsku razliku. Ta ideja danas je naša misao vodilja, kao gradske uprave koja nastoji da maksimalno iskoristi svoja prava i mogućnosti, kako bi obezbijedila kvalitetan život svakog građanina u Herceg Novom.

Djelovanje na lokalnom nivou, što veći broj konkretnih inicijativa, složan stav u vezi sa pravcem razvoja grada i saradnja sa onima koji mogu da mu doprinesu, danas određuju naš način rada. Djelujući u ovom duhu, mi poštujemo svoje istorijsko nasljeđe, uvažavamo napore Novljana -inicijatora stvaranja najstarije hercegnovske opštine i održavamo vrijednosti koje su u temelju našeg društva“, kazao je Katić.

Topaljska opština nastala je 1718. godine, kao rezultat nastojanja mještana da ostvare svoju samoupravu pod vlašću Venecije, koju su im obećali Mleci, kao nagradu za pomoć u osvajanju grada od Otomanskog carstva. Te godine je, 14. jula, mletački Senat odobrio stvaranje Komunitadi od Tople, gotovo u potpunosti u opsegu današnje Opštine Herceg Novi, a nosilac je bilo naselje Topla, podsjetio je Katić:

„Po statusu gradska uprava, Topaljska opština je predstavljala autonomiju u upravi, duhovnu autonomiju, nezavisno sudstvo i pravo na pečat, pravo na obnavljanje i podizanje novih pravoslavnih hramova pod naročitim uslovima, kao i mogućnost korišćenja sopstvenog pisma i jezika u svakodnevnoj administraciji. Sva ova prava bila su osnov za očuvanje i unapređenje kulturnog identiteta našeg naroda kroz vjekove“, rekao je Katić.

Kako je dodao, o značaju za lokalno stanovništvo govori i činjenica da je osnivanje Topaljske komunitade urodilo snažnim ekonomskim i privrednim napretkom, pa je novska trgovačka flota tokom druge polovine 18. vijeka postala konkurentna peraškoj, dobrotskoj i kotorskoj.

„Sjedište uprave Topaljske opštine bilo je u zdanjima pri hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg – Svetog Spasa na Toploj. Iz tog razloga, ne slučajno, posebnu pažnju u programu obilježavanja jubileja posvetili smo upravo današnjem datumu – slavi hrama, koji predstavlja simbol osnivanja Topaljske komunitadi“, kazao je Katić i čestitao 305. godina od hrama Vaznesenja Gospodnjeg – Svetog Spasa.

Zahvalio je suorganizatoru, Arhijerejskom protoprezviterijatu hercegnovskom Mitropolije Crnogorsko-primorske, kao i članovima Odbora za proslavu 300 godina od osnivanja Topaljske komunitadi, koji već godinu rade na pripremi i realizaciji programa.

„U čast jubileja izvode se i investicioni radovi, koji su podjednako, ako ne i više važni od programskog dijela, jer će ostati trajna dobrobit u godinama koje dolaze: renoviranje Njegoševe škole i pretvaranje u muzej, rekonstrukcija crkava na Toploj i Belavisti“, istakao je predsjednik Opštine.

Najavio je da će centralna svečanost programa biti održana – 14. jula, na datum kada je 1718. potpisana odluka o osnivanju Topaljske komunitadi i pozvao sve da tog dana učestvuju u proslavi.

Kako je saopšteno iz press slčužbe Opštine, Akademiji u Dvorani Park prisustvovali su Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Mitropolit belocerkovski i boguslavski Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata Avgustin, konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, sveštenstvo, predstavnici lokalne uprave i građani.

O 300 godina Topaljske komunitadi, 305. godina crkve Vaznesenja Gospodnjeg i 797 godina od Spasovdanskog crkveno-narodnog sabora na akademiji je govorio dr Goran Komar. U programu su učestvovali hor „Sveti Sava“ kojim diriguje Sanja Radović, solistkinja Danica Crnogorčević, KUD „Ilija Kišić“, mladi polaznici vjeronauke pri hramu Svetog Spasa, kao i glumci Goran Slavić i Željko Vavić i voditeljka Dragana Vlaović.

Iz lokalne uprave podsjećaju da je povodom proslave hramovne slave Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj, juče služena Sveta arhijerejska liturgija u ovom hramu, kao i praznična večernja služba nakon koje je svečana gradska litija prošla od crkve na Toploj do crkve Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti.

11 Komentari

 1. Anonymous ,u pravu si treba puno raditi,ali i ponekad slaviti kao osnivanje svog grada a onda opet raditi.Bili smo dobri a sada nismo ,strah došao ,koliko će ostati zavisi od nas .

 2. Ovo je klasičan primjer vlasti, koja skreće pažnju uz podršku ekstremnog klera.
  Zamagljuje se lopovluk,nerad i nestručnost, kao i gorući problemi.
  Dolazi sezona, zapravo tu je , a radovi ni do pola, šetalište, kolektor, rasvjeta, neasfaltiran veći dio grada….
  Ali zato plivamo u januaru, duškamo đecu u martu, zatvaramo saobraćaj u maju i željno iškejujemo
  Palmin ljetni Praznik mimoze.

  10
  4
 3. Нови и Новљани треба да буду поносни на овај велики празник. Не разумем коментаре којима све живо смета по принципу ја сам антипротиван. Пре три века Новљани су се изборили за своја права а неким њиховим потомцима смета што се то обележава. Волео бих да чујем неки “ваљани” разлог.

  10
  10
  • Sabanovicu# Smeta nam da zatvarate ulicu svako malo da bi vi uzivali, smeta sto vrh opstine ne radi nista, grad u haosu a oni odrzavaju crkvene svecanosti , setaliste raskopano, kolektoru nema kraja, glibav grad, urbanizam i mnoge druge sluzbe ne funkcionisu., mladi a i ostali bjeze iz grada, uvece grad ptazan kao da je grad duhova. Ovo su problemi ovo je sekularna drzava. Imate sela pa gore vrsite obrede. Po ovoj logici sto radite i sprovodi bi morali ulicom ići

   6
   7
   • Komentar je OK, ali kraj, i sprovodi bi motali ulicom ici, da, stara novska garda se sjeca Toga, islo se ulicom Njegosevom pa iza pjace uzbrdo do groblja, nekada su nosili kasetu, nekada na mali kamionet, prije 50-55g. je tako bilo, a znala je na celu sprovoda ici i gradska muzika, govorim iz iskustva..

  • A koja su nam sada prava, da se vraćamo u srednji vijek i doba inkvizicije.
   Sveštenstvo se uglavnom bavi nekim biznisom, gradnja stanova i posredništvo, kafane i trgovine
   i naravno zaluđivanjem naroda.

   7
   4
 4. Ovaj grad je potpuno u haosu crkvenog ludila , popovi su obuzeli ljude, ne znam da li ih hipnotisu ili rade kakve magije . Grad totalno zamire u svakom pogledu , izgleda da sve vise divode popove i crkvu da nam ocitaju opelo . Treba bjezati odavde, dugo ovdje nece biti srece !!!

  16
  13

Ostavite komentar

*

code