Početna Oko nas Kotor Specijalna bolnica u Risnu dobila novi skener vrijedan 330 hiljada eura

Specijalna bolnica u Risnu dobila novi skener vrijedan 330 hiljada eura

9

U Specijalnoj bolnici „Vaso Ćuković“ svečano je pušten u rad novi multislajsni skener vrijedan 330 hiljada eura, koji će građanima Risna, cijele regije i turistima omogućiti da dobiju savremenu medicinsku dijagnostiku, ocijenio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je, svečano puštajući u rad skener, kazao da je to, pored skenera u Bijelom Polju, Beranama i Nikšiću, četvrti u nizu, za koji je novac opredijelila Vlada Crne Gore.

„Ovaj skener dobili su ne samo građani Risna, nego cijele ove regije“, rekao je Hrapović.

Zaposleni i građani te regije su, kako je podsjetio, u prethodne dvije godine imali probleme zbog kvara na starom skeneru.

„Od danas to više nije slučaj. Od danas će građani ove regije i turisti, moći da dobiju savremenu medicinsku uslugu, odnosno dijagnostiku, korišćenjem ovog najsavremenijeg skenera“, kazao je Hrapović.

Fond za zdravstveno osiguranje je, kako je ukazao, izdvojio 53 hiljade eura za rekonstrukciju i adaptaciju prostora, gdje je smješten skener.

„Vlada je opredijelila preko 160 hiljada eura za nabavku druge nove, savremene medicinske opreme. Na taj način se podiže kvalitet pružanja zdravstvene zaštite. Upravo je to politika Vlada, da građani u mjestu življenja i boravka dobiju uslugu, a ne kao što je bilo ranije, da zbog određenih usluga, dijagnostičkih i operativnih procedura, idu u Kotor, Bar, Cetinje, ili u Klinički centar Crne Gore“, naveo je Hrapović.

On je rekao da je, kroz Projekat energetske efikasnosti, koji sprovode Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo ekonomije, opredijeljeno dodatnih 80 hiljada eura za naredni period.

„Za Projekat energetske efikasnosti, koji se ogleda u rekonstrukciji fasade Bolnice u Risnu, ove godine će biti raspisan tender i nakon čega će projekat biti realizovan. Do sada je kroz Projekat energetske efikasnosti uloženo preko 300 hiljada eura u ovu bolnicu“, kazao je Hrapović.

Kao važan iskorak, kako je rekao, na sastanku u Bolnici u Risnu, definisana je rekonstrukcija jednog dijela bolnice.

„Imamo gotova idejna rješenja i gotov projekat za rekonstrukciju u vrijednosti od skoro 900 hiljada eura. Ministarstvo i Vlada će kandidovati taj projekat, kroz kapitalni budžet za iduću godinu, i siguran sam da će građani ovog kraja dobiti taj projekat i da ćemo u narednom periodu imati još bolje i kvalitetnije uslove za liječenje naših građana“, ocijenio je Hrapović.

Direktor Specijalne bolnice Risan, Vlado Popović, rekao je da je puštanje u rad skenera veliki dan za ustanovu, pacijente, i veliko rasterećenje za zaposlene.

„Ogromnu zahvalnost za realizaciju ovog projekta dugujemo Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje. Projekat, koji je počeo moj prethodnik doktor Jauković je prvi korak na putu modernizacije ove bolnice. Crna Gora je prepoznata kao zemlja elitnog turizma i turistički infrastrukturu mora da isprati i zdravstvena infrastruktura. Mislim da je ovo samo prvi korak na tom putu i da ćemo u tome svi zajedno istrajati“, smatra Popović.

On je istakao da je cilj Specijalne bolnice u Risnu da nema lista čekanja.

„Mi ćemo uvesti i dopunske radiološke ambulante. Dugujemo ogromnu zahvalnost Opštoj bolnici Kotor, jer smo dvije godine bili bez ove usluge, a ta bolnica nam je izlazila u susret gotovo svakodnevno. U pomoć su uskakali i bolnice u Baru, Nikšiću. Mi smo područje koje je itekako opterećeno, pogotovo u turističkoj sezoni i ovo je za nas jedan veliki dan“, istakao je Popović.

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, kazao je da Kotor ima privilegiju da bude regionalni medicinski centar i da pored Opšte bolnice, ima Specijalnu bolnicu u Risnu, Psihijatrijsku bolnicu i Dom zdravlja.

„To je grad sa četri medicinske ustanove i sasvim sigurno jedan ovakav novi aparat za dijagnostiku znači mnogo za cijelu regiju. Ovim bolnicama ne gravitiraju samo stanovnici ove i okolnih opština, već i svi turisti, koji posjećuju ovu regiju, a znamo da se radi o preko milion ljudi. Ovo je jedna vrsta razglednice Crne Gore, pored stručnog kadra, koji nesumnjivo radi u ovoj bolnici, kao i u svim drugim zdravstvenim ustanovama u Kotoru“, objasnio je Jokić.

On je rekao da se nada da će i ubuduće Vlada Crne Gore investirati u bolnice u Kotoru.

„Opština Kotor, u skladu sa svojim nadležnostim, kada je riječ o sufinanisranju i pomoći prema zdravstvenim ustanovama i radnicima stoji na raspolaganju kao i do sada“, poručio je Jokić.

PR Centar

9 Komentari

 1. To je bolnica, koju bi trebalo zatvoriti ! Katastrofa u svakom pogledu, a najviše po pitanju same medicine. Nemaju ni internistu, niti ih je briga hoće li, i od čega će pacijent umrijeti ( pretežno je starija populacija pacijenata u pitanju, a njima ne treba internista ?!)

  6
  3
 2. Koliki tekst a nidje objašnjenja o samom skeneru i benefitu korištenja ga. Šta se snima sa tim skenerima novinari? Valjda je to glavno pitanje koje je tekst trebo da odgovori a ne ova ostala irelevantna ćakulanja

  14
  3
 3. Sta vrijedi novi skener kad nemate doktore koji znaju da ga procitaju.Poznavao sam covjeka kojeg su snimili skenerom i rekli da je sve u najboljem redu, nedjelju dana iza su ga zakopali.

  14
  4
 4. Bilo je moj “MINISTRE” i prije vase vladavine da nismo morali ici u Pg za svaki pregled,osim kad nas zub zaboli.
  A sto se tice novog skenera,zali ga boze u cije je ruke dosao i ko ce njime rukovati.

  18
  11
 5. Iako zivim u Trebinju,radujem se I cestitam ovaj veliki dogadjaj,zelim blisku saradnju ,kao nekada,! Nama Trebinjcima je blisko doci do vas,.I ja bi iskreno zelela da se uspostavi bliska saradnja,jer jednom ate mi spasili zivot!Zelim svaki uspjjeh u vasem Radu kao I do sada!

  24

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code