Specijalna edukacija studenata iz Amerike u Novoj šansi, Dječijem domu Mladost i...

Specijalna edukacija studenata iz Amerike u Novoj šansi, Dječijem domu Mladost i Dnevnom centru

0
Podijeli

Profesorka na Univerzitetu Robert Morris u Pensilvaniji i doktorica za specijalnu edukaciju djece sa teškoćama i smetnjama u razvoju dr Susan Parker posjetila je danas, treći put NVO Nova šansa u Novome. Ona je u radnu posjetu ovog puta dovela i svoje studente.

Gošća iz Amerike je prvi put u Crnu Goru došla prije dvije godine, preko agencije koja sarađuje sa Novom šansom. Kada je vidjela na koji način se kod nas radi sa djecom i mladima sa teškoćama i smetnjama u razvoju, odlučila je da povede i svoje studente.

Picerija i restoran

– Željela sam da oni vide taj poseban način edukacije ovdje, da vide ovu sjajnu radionicu i kopirnicu i kako to pomaže da se skupi novac za fond organizacije. Poslije će upoznati i predivnu Crnu Goru, kojom su već oduševljeni. Ovo je prvi put da smo organizovali nešto ovako – kazala je dr Parker.

U Herceg Novom su već pet dana. Prostorije Nove šanse posjetili su neposredno nakon obilaska Dnevnog centra u Domu Mladost u Bijeloj.

U Dnevnom centru na Toploj 2 sjutra će američka profesorka održati predavanje, kojem će prisustvovati specijalsiti koji rade sa OSI. Dr Parker će ovog puta Dnevom centru donirati stručnu literaturu Univerziteta u Pensilvaniji.

Nakon posjete Crnoj Gori, nastavljaju rad u Beogradu, u Dnevnom centru u Zvečanoskoj. Plan je da tamo provedu dvije sedmice, upoznaju način rada specijalnih škola u Srbiji i Crnoj Gori i da to znanje implementiraju u svoj sistem obrazovanja.

Dr Parker je naglasila da voli da dolazi u Crnu Goru, jer svaki put nauči nešto novo. Studenti su takođe fascinirani, kako ljepotama zemlje, tako i načinom rada organizacija koje pomažu OSI populaciju.

Suzan Parker je majka djeteta koje odrasta sa teškoćama. Po njeinm riječima, ni u SAD-u ova populacija ne živi lako i svakodnevno se susreće sa problemima i predrasudama, zbog toga je fascinira način rada u udruženju Nova šansa, kao i odnos unutar organizacije.

– Mi u SAD-u imamo ovakva mjesta. Ali ovo ovdje je naprednije razmišljanje, mnogo drugačiji program. U SAD-u je sve to institucionalizovano i otuđeno. Ovdje je mnogo gostoljubivije. Mislim da je ovo predivan primjer kako treba tretirati OSI pupulaciju – objašnjava ona.

Džulija Plug, jedna od studentkinja kazala je za Radio Jadran da je fascinirana gradom, ljudima, Crnom Gorom, načinom na koji je OSI popupacija integrisana u društvo.

– Za mene je najljepši dio boravka ovdje svakako posjeta ovoj organizaciji. Sav taj naporan rad koji su oni uložili do sada i sve ovo što su napravili … apsolutno je predivno. Stvarno mi se sviđa svrha svega toga – kazala je Džulija.

Pozitivne utiske nosi i iz Dječijeg doma Mladost. Smatra da je to institucija koja može jako dobro poslužiti u edukaciji, jer su zaposleni ljubazni, posvećeni  i spremni na razgovor.

Njihova radna posjeta obuhvatila je i Institut Igalo, gdje su studenti prisustvovali jednoj terapiji. Po povratku u Pensilvaniju svako od njih imaće zadatak da napiše stručni rad vezan za posjetu institucijama u Crnoj Gori i Srbiji.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code