Specijalno priznanje žirija za film „Igla ispod praga“ na festivalu u Montevideu

Specijalno priznanje žirija za film „Igla ispod praga“ na festivalu u Montevideu

1297
0
Podijeli

Dugometražni igrani film “Igla ispod praga” Ivana Marinovića je na 35. Internacionalnom Festivalu u Urugvaju dobio specijalnu nagradu žirija u programu  “Nuevos Realizadores” koji je posvećen novim rediteljima na međunarodnoj sceni.

Žiri je istakao “jedinstvenost kojom film razotkriva pitanje vlasništva i osjećanja prema zemlji, koristeći ciničan humor i burleskni ton kojim prikazuje specifičnosti jednog naroda na Balkanu, kao i promjene koje donose neoliberalni projekti. Priča se bavi usamljenošću čovjeka koji je nemoćan da se odbrani od apsolutne većine koja je zavedena dobrima stranog kapitala, te bijeg pronalazi u crnom humoru na rubu mizantropije, kojim veoma dobro barata režiser filma” navodi se u obrazloženju nagrade.

Picerija i restoran

Podsjetimo, „Igla ispod praga“ za koju je Ivan Marinović pisao i scenario, je priča o stanovnicima malog sela na Luštici koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time riješe sve svoje probleme. Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar koji odbija da proda svoj dio.

U filmu  igraju Nikola Ristanovski, Leon Lučev, Jelisaveta Seka Sablić, Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Dragana Dabović, Goran Slavić, Dejan Đonović, Tihana Ćulafić, Filip Klicov, Mirko Vlahović, Stevan Radusinović i drugi.

Film je nakon premijere u Sarajevu prikazan na 20-ak festivala širom svijeta, a sljedeće projekcije se očekuju na festivalu Go East u Weisbadenu, na SEE fest-u u Los Angelesu , kao i u Westwind programu u Sankt Petersburgu.

Takođe projekcije “Igle ispod praga” se očekuju 18. i 19. aprila u Tivtu, zahvaljujući organizaciji Tivatskog Centra za kulturu.

Film su pored Adriatic Western produkeicje finansirali Ministarstvo Kulture Crne Gore, Filmski Centar Srbije, Turističke Organizacije Herceg Novog i Tivta kao i Luštica Development.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code