Početna Eco Split: Eksperti regiona apeluju da se izgradi insfrastruktura i more zaštiti od...

Split: Eksperti regiona apeluju da se izgradi insfrastruktura i more zaštiti od plastike

0

Plastični otpad čini oko 85 odsto ukupnog otpada u moru, a da bi se morska sredina zaštitila od otpada potrebno je izgraditi adekvatnu komunalnu infrastrukturu na kopnu. To je jedan od glavnih zaključaka međunarodne radionice Upravljanje morskim otpadom, u organizaciji EPPA-a u Splitu, saopšteno je iz MORT-a.

Evropski eksperti i predstavnici institucija iz zemalja regiona i Turske, Rumunije i Grčke, saglasili su se da je neophodno izgraditi infrastrukturu i podići svijest građana o štetnom uticaju plastike na životnu sredinu, uključujući indirektan uticaj na čovjeka.

Generalni direktor Direktorata za upravljanje otpadom, Dragan Asanović i generalna direktorica Direktorata za zaštitu životne sredine, Ivana Vojinović, održali su predavanja o nacionalnom zakonodavstvu u ovoj oblasti, sa osvrtom na nova rješenja koja će ponuditi Prijedlog zakona o upravljanju otpadom u Crnoj Gori. Između ostalog, biće obuhvaćena i Direktiva koja zabranjuje jednokratnu upotrebu plastike od 2021. godine.

Crnogorsku delegaciju ove međunarodne radionice činili su i šefica Biroa za odnose sa javnošću u kabinetu Ministarstva održivog razvoja i turizma Marina Miketić Nikolić i predstavnica Morskog dobra Aleksandra Ivanović, koja je prezentovala projekte koji se sprovode u okviru stalnog monitoringa otpada na plažama.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code