Početna Društvo Spomen-bista Marku Vojnoviću povezuje dva naroda

Spomen-bista Marku Vojnoviću povezuje dva naroda

21

U Starom gradu, u ulici Marka Vojnovića predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i predstavnik Ruske ambasade u Crnoj Gori, Kiril Kirža otkrili su bistu osnivaču i prvom admiralu ruske crnomorske flote, Novljaninu, Marku Vojnoviću.

Lokacija za bistu birana je sa pažnjom i dostojna je imena Marka Vojnovića, naglašava predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

– Ovim reprezentativnim spomen obilježjem na dostojan način odražavamo istorijski značaj i kontekst admiralove ličnosti i odužujemo se znamenitom Novljaninu, istorijskoj ličnosti koja je vještinom ratovanja i blistavom karijerom zavrijedila poštovanje u očima savremenika i potomaka, proslavila rodnu Crnu Goru i svoju drugu otadžbinu Rusiju – ističe Katić.

Ličnost Marka Vojnovića ušla je u ruske udžbenike, pa se tako njegova ratna iskustva danas proučavaju na ruskim Akademijama, podsjetio je predstavnik Ruske ambasade u Crnoj Gori, Kiril Kirža.

– To je čovjek koji je odano služio Rusiji, svojoj novoj otadžbini, ali nikada nije zaboravio svoj rodni grad Herceg Novi. U svojoj duši i srcu one je uvijek ostao Bokelj. Za nas u Ambasadi Rusije ta ličnost mnogo znači, jer takve ličnosti su doprinijele razumijevanju naša dva naroda – navodi on i dodaje i da je sin grofa Vojnovića služio u ruskoj Vojsci i bio jedan od učesnika čuvene Borodinske bitke.

U vremenu kada se stara prijateljstva zaboravljaju, a nalaze nova, gdje ih nikada nije bilo, Matica Boke u saradnji sa Opštinom Herceg Novi uspjela je da istoriju grada vrati Herceg Novom i još jednu znamenitu istorijsku ličnost rodnom mjestu, kazao je predsjednik UO Matica Boke, Željko Komneonović

On je podsjetio na učešće Bokelja u 17, 18. i 19. vijeku u ruskoj ratnoj i trgovačkoj mornarici, ali i u raznovrsnim domenima privrednog, kulturnog i duhovnog života carske Rusije.

– Bista ruskog carskog admirala, Marka Vojnovića u njegovoj ulici u Starom gradu, čijim se sjenima klanjao i sam Njegoš, simbol je istorijske vertikale i trajanja, ali i vraćanja duga ljudima koji su stvarali našu zajedničku istoriju. Ne smijemo ih zaboraviti, kao ni ljude bez kojih ovaj projekat ne bi zaživio – ističe Komnenović.

Zaslužni su osnivač Matice Boke, Zoran Šabanović, zatim Aleksandar Beljakov iz Slovenske alijanse, vajar Nikola Nikšu Kosić i arhitekta konzervator Srđan Marlović, kao i klesarska radionica Mirka Franovića, ističe Komnenović.

Postavljanjem biste prostor u Starom gradu u Herceg Novom konzervatorski je “dobio novo lice”, kaže za Radio Jadran autor arhitekotonsko konzervatorskog projekta, Srđan Marlović.

– Zapuštene zidine su u potpunosti osvježene i prezentovane, a nije samo spomenik tu došao kao kruna intervencije. Lokacija je odabrana na osnovu velikog broja uticajnih faktora, koji su vezani za istorijski kontekst Marka Vojnovića i te relacije koje postoje sa ovim mikroambijentom – objašnjava on.

Kompletna arhitektonsko-skulptorska kompozicija je visoka 3, široka 1,5 metar, sastoji se od kamene klesane niše definisane kamenim elementima klesanim u plitkoj plastici, ploče sa natpisom i bronzane biste sa  pripadajućim kamenim postamentom. Prostor će biti na specifičan način osvjetljen noću. Bista je postavljena na zidu dvorišta porodice Lepetić, uz njihovo odobrenje.

Bistu je osveštao paroh starogradski, Nikola Todorović. Svečanom činu prisustvovali su predstanvici Ambasade Ruske federacije u Crnoj Gori, konzul Republike Srbije, Zoran Dojčinović, predstavnici Opštine Herceg Novi, članovi Matice Boke, predstavnici Saveza Uduženja boraca NOR-a, te brojni građani.

21 Komentari

 1. Super imamo bistu! Sve pohvale! A mozeli u skorije vrijeme da se naći malo betona na put od šištet do zelenih zgrada, milion automobila tuda dnevno prolazi! Ajmo strasni predsjednici i dobročinitelja grada. Zamolite gospodina Krusa Soba da prospe dvije miješalice! Tu moze pokazati da mu je stalo do gradjana, a ne samo sa praznim pričama o demokrata ma i df!

  16
  10
 2. Moze li ista u grad proci bez potpredsjednika za fotografisanje??? I bez popa zaboga!
  Mazete ljudima oci i nista vise. Zamajavate nas crkvenim ritualima gde treba i gdje ne treba. A iza ledja provlacite svasta! Ali! Stici ce i pobuna naroda samo polako.

  44
  26
 3. Ambijentalno se odlicno uklopilo,cestitke autorima. Politicari bas i ne moraju da cine polovinu svakoga skupa bolje bi bilo da se bave problemima grada.

  25
  8
 4. Zasto Milosa Bigovica nema nigdje? A gosodin Konjevic na svakoj slici…neka me neko nauci zasto se vise slikava zamjenik predsjednika od predsjednika grada i skupstine? Sto se tice teme sve ok i super.

  31
  17

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code