Početna Kultura Spomen-knjiga „Zadnja linija odbrane“ promovisana u Herceg Novom

Spomen-knjiga „Zadnja linija odbrane“ promovisana u Herceg Novom

9

Promocija spomen knjige „Zadnja linija odbrane“ autora Radana Nikolića i priređivača Udruženja boraca ratova od 1990. godine upriličena je u Herceg Novom, u foajeu dvorane Park u prisustvu članova udruženja boraca i porodica boraca stradalih u ratu devedesetih godina.

Predstavljanje knjige posvećene 316-orici vojnika JNA stradalih u posljednjem ratu, započelo je čitanjem imena poginulih boraca iz Herceg Novog i minutom ćutanja.

O knjizu su pričali autor Radan Nikolić, akademik Zoran Lakić, profesor Ratko Blagojević i profesor Ljubenko Borović.

Knjiga „Zadnja linija odbrane“ sadrži biografije 316 vojnika iz Crne Gore poginulih u ratovima 1991/1999. godine. Ona je spomen-knjiga, čiji sadržaj je dominantno faktografski i prikupljan godinama, kazao je autor Nikolić. Kako je dodao, predstavljanje nije slučajno 1. oktobra, već je ovaj dan odabran kao datum kada su prije 27 godina poginula 24 vojnika JNA i ranjeno 50 u graničnom pojasu sa opštinama Herceg Novi i Trebinje.

– Ova knjiga je pravljena objektivno, bez uljepšavanja. Nastajala je preko 20 godina, podaci su sakupljani iz lične dokumentacije poginulih boraca, kartona polih boraca, opštinskih sekretarijata, vojnih organa, kolega-boraca – objasnio je Nikolić.

Kako je istakao, nastala je iz nastojanja Udruženja boraca ratova devedesetih „da oda trajno priznanje saborcima palim u odbrani domovine i svoga naroda“ i predstavlja „zadnju liniju odbrane njihovog imena i djela o krivotvoraca istorije“.

Akademik Zoran Lakić kazao je da je naslov ovog djela „mnogo više moralni, nego vojnički termin“ i on višestruko simbolizuje značaj koji ima – da sačuva od neopravdanog zaborava mladiće čiju žrtvu ne smijemo zaboraviti.

Doprinos u organizaciji predstavljanja knjige i prikupljanju podataka o borcima iz Herceg Novog dala je potpredsjednica Opštine Danijela Đurović, koja je i omogućila da svaka porodica palih boraca dobije po jednu knjigu.

– Herceg Novi je grad koji sa ponosom i dostojanstvom pamti svoje heroje i sjeća se borbi koje je naš narod kroz istoriju vodio. Knjiga „Zadnja linija odbrane“ Radana Nikolića na tragu je nastojanja da pamtimo i poštujemo važne datume, djela i ličnosti iz istorije našeg naroda – kazala je Đurović, koja se prisutnima obratila na poziv autora.

Prema njenim riječima u ovom djelu sačuvana su imena i biografije onih koji su pali za svoju zemlju u posljednjem ratu, od kojih je 26 iz Herceg Novog.

Promociji je prisustvovao konzul Republike Srbije Zoran Dojčinović, kao i predstavnici Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore, koje je priređivač knjige.

9 Komentari

 1. Anonimuse,
  Knjiga je naravno prošla lekturu što se vidi iz iste. Što se tiče naslova “Zadnja linija odbrane”, isti asocira na vojnički termin zadnja linija odbrane na frontu i zato je odabran taj naslov (upravo u smislu prednja-zadnja). Kad pročitaš knjigu shvatićeš naslov.
  Inače, knjiga se može dobiti na dva načina:narudžbom kod izdavača Književne zadruge Srpskog nacionalnog savjeta (10 eura) i narudžbom kod priređivača knjige e-mail ubr@t-com.me (promotivna cijena od 5 eura)
  Pozdrav.

 2. Rat za mir…a ko ih je poslao i zbog čega…žao mi je te momke.Neke sam i lično poznavao.Sve je to teško i bolno.Alu sam poznavao,i još uvijek poznajem,neke koji su odbili uzet pušku i ići van Crne nam gore.Tada su nazivani svakakvim imenima,mnogi su otišli iz zemlje,ali nisu okrvavili ruke.Žao mi je mladih vojnika tadašnje JNA,oni su morali slušat naredjenja.A žao mi je poštenog čovjeka koji je život okončao samoubistvom u kasarni.A nijedan rat,ma kako ekonomski opravdan nije vrijedan jedne dječje suze.

 3. I nikad niko nije odgovarao za njihovu pogibiju i stradanje, nikad niko nije platio ostetu za njihove izgubljene zivote,nikad niko….kao da nisu ziva bica,kao da su posli na izlet ili u disko i eto …poginuli.Odgovorne koji su ih poslali u smrt danas docekuju rasirenih ruka po evropskim dvorovima kao nagradu za krvavu izdaju.

  • U knjizi se kaze ,za odbranu yvoje zemlje “OD KOGA”??? Ko je napao njihovu zemlju? Eee,da je bilo pameti ,danas bi ti mladi ljudi ,bili medju nama!!!Nek pocivaju u miru!!!!! Jadne im majke!!!

   • “Stari Novljaninu” tadašnja država se svala SFRJ. Jedinstvena drzava federativno uređena. Razni separatisti i ultra nacionalisti, su željeli razbiti (i na žalost uspijeli) tu državu. Država se branila, branila svoj ustavni poredak i uređenje. Kako tu situaciju drugačije nazvati, nego ODBRANA. Nije tadašnja vojska napala samu sebe, to jest svoje kasarne i garnizone po bivšim republikama SFRJ. Nije okupirala samu sebe, kako se to danas u susjedstvu “moderno” tumači. Nego su je napali razni separatisti i njima slični. Sve koje je Broz slao u zatvore, kasnije su bili lideri tih i takvih pokreta. Bilo je pljačke i nedoličnog ponašanja od strane pojedinaca, ali to ne može poremetiti suštinu. Pozdrav

 4. Sve pohvale za objavljivanje knjige.
  Ipak je trebalo angažovati lektora ili bar pitati nekog elementarno pismenog.
  Ispravno bi bilo da se knjiga zove “Posljednja linija odbrane” (prva-posljednja, prednja-zadnja).

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code