Početna Kultura Spomen ploče Jeftu Gojkoviću, Zuku Džumhuru, spomenik Mirku Komnenoviću i Ulica Elize...

Spomen ploče Jeftu Gojkoviću, Zuku Džumhuru, spomenik Mirku Komnenoviću i Ulica Elize Duković Lombardić

24

Programom za postavljanje spomen obilježja za 2018. godinu planirano je postavljanje spomen obilježja odnosno spomen ploča sa medaljonskim likom bivšem načelniku Herceg Novog Jeftu Gojkoviću, Zuku Džumhuru i preimenovanje Risanske ulice u Ulicu Elize Duković Lombardić. Sekretrijat za kulturu i obrazovanje sporveo je neophodne procedure, tako da bi na predstojećem zasijedanju lokalnog parlamenta, odbornici koji su već dali saglasnost na Program, trebalo da daju saglasnost i na pojedinačne Odluke, najavila je na press konferenciji sekretarka Ana Zambelić Pištalo:

Foto: Služba za informisanje OHN

„U narednom periodu predstoji postavljanje dvije spomen ploče. U prošloj godini otpočeli smo tu proceduru ali smo čekali godinu i po na saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara, s obzirom da se spomen obilježje Jeftu Gojkoviću postavlja na zgradu Arhiva (bivša zgrada Opštine ), a spomen obilježje Zuku Džumhuru u blizini Bifea Beograd, u zoni kulturnog dobra, što je zahtijevalo arhitektonsko konzervatorski projekat“, precizirala je Zambelić Pištalo.

Ona smtra da je lokalna uprava u obavezi, moralnoj i formalnoj, da se oduži svim znamenitim Novljanima koji su u bilo kojoj sferi dali doprinos napretku ovog grada.

Preimenovanje Risanske u Ulicu Lize Duković Lombradić ne znači da će ulica biti potpuno ukinuta, pa će se Risanskom ulicom nazvati druga na potezu Karače, pojasnila je sekretarka za kulturu:

„S obzirom na zadužbinu Dukovića u blizini, bilo je najsmislenije da lokacija bude nazvana po Elizi Duković Lombardić. O toj porodici i njihovoj ostavštitni dosta se priča, iako je druga stvar kako smo se odnosili prema njihovoj zadužbini. I ovo je jedan od pozitivnih koraka da se o toj porodici više govori i da mladi Novljani budu upoznati da su Aleksandar, Liza i Velimir živjeli u ovom gradu i sve dobro ostavili nama“, navela je Zambelić Pištalo.

U toku je kako je dodala i procedura izbora livnice za spomenik Mirku Komnenoviću, pa je uvjerena da će spomenik najzaslužnijem gradonačelniku biti takođe postavljen ove godine.

Prema njenim riječima spomen ploču sa medaljonskim likom Zuku Džumhuru izradiće Nikša Kosić, s obzirom da je želja lokalne uprave bila da to ne bude samo ploča sa imenom, godinom i njegovim zanimanjem, već da bude nadograđena medaljonskim likom, a takvo idejno rješenje biće primijenjeno i na bistu Jefta Gojkovića, čija je izrada takođe povjerena Kosiću.

Čitava procedura izrade spomen obilježja Zuku Džumhuru radi se u dogovoru sa njegovom porodicom.

24 Komentari

 1. Bilo je nekoliko predloga kuda da prođe trasa pruge: zaleđem i brdom ili uz more. Presudnu ulogu odigrao je tadašnji gradonačelnik Herceg Novog Jefto Gojković, pa su željezničke šine postavljene uz samu obalu. A pošto je pruga prolazila pored kuće Leopolda Mandića stavite ploču i tamo da pokazete da ste ljudi i vjernici.

 2. Ok, manje vise sa inflacijom spomen ploca isl.
  Bilo bi vrijeme da se sjetite i Borisa-Boca Vujovica.
  Slikara,intelektualca, karikaturiste, umjetnika i Novljanina srcem i dusom
  Herceg Fest bi trebao bar inicirati ideju.

 3. Eliza Dukovic Lombardic odavno zasluzuje da dobije spomen obiljezje u Herceg Novom.Citav Krs i okolo njega i jos vise su ostavili ovom gradu.Ali,zasto niko ne spomonje ono sto su,manje vise isti ovi,poklonili Karicima a bila je imovina Lombardic (kod tunela na Toplu).Zasto?Ili,da li bas treba Risan da izgubi ulicu?Koja je alternativa?Da li je postojalo i drugacijih rjesenja kako ovoj velikoj Novskoj porodici iskazati zahvalnost?Dragi moji.Nemojte biti povrsni.Makar sebe radi.

 4. Bravo, AFŽ. Ništa bez žena, muški bi samo da se svađaju. Nego, Zuku bi trebalo ploču staviti gdje je nekad bila kafana Belavista. Tamo je najčešće ,,skupljao insporaciju” u odabranom društvu.

 5. Za pok.Admirala Barivića i Deportovane državljane BiH još nema razumijevanja, ni kod pozicije ni kod opozicije.
  Ovih dana vidimo da od devedesetih još nijesmo odmakli

  • Tu ploču o kojoj pišete sa početka 90-tih trebate da postavite ispred zgrade Predsednika Crne Gore, jer su Policajci tada samo radili svoj posao i nisu mogli da znaju koga privode i zbog čega. To je jedino tadašnji Predsednik sa najbližim rukovodstvom mogao znati detalje. Ostavite Novi na miru ili i dalje želite da kreirate utisak kao što je genocid izmišljen u Srebrenici, a ovih dana se dokazalo da je sve bilo kreirano isto kao Merkale.

   • Ma naravno, Srebrenicu, Račak, Marksle, Bombadovanje Sarajeva 4.godine, Dubrovnika,
    Ktadju po Konavlima…..sve je to izmišljeno od strane Vatikana.
    Naravno da Novljani nijesu deportovali ali kad su saznali nije bilo ni Molitve ni Molebana ni protesta niŠetnje.

    • Naravno da nije bilo molitve ni molebana, jer bi to bila provokacija za Muslimane koji su bili žrtve. Bio je sudski proces i završen je u Crnogorskom Nezavisnom Sudstvu. Da znaš da je najveći dio onoga što si naveo u prethodnom tekstu upravo izašlo iz Vatikanske specijalne kužine, a svi Konavljani su se iznimno dobro okoristili od onoga što im je porušeno. Ipak niko da zucne o Srpskim kućama koje su zatrte i na njihova mjesta napravljeni parkinzi u Konavoskoj Općini. Sam si sa svojim tekstom dokazao da si Nacionalista, a ne dobroćudni gradjanin, gradjanske Države Crne Gore u kojoj makar na papiru svi imaju jednaka prava.

     • E moj tzv. Srbine iu ti si kai vjernik i to hrišćanin. Znaš li koliko je i Srba i Drpske djece unijeno bombardovanjem sa Pala i okoline i ti si vjernik. Kakvi Drni po Konavlima i njihova šteta. Tamo su palili i krali ogromnom većinom isključivo, na žalost, u najvećem broju ovi što zaprečavaju puteve / Zelenika/ i šetaju i njihiva djeca. I ovo je lako provjerljivo ako koga ima doma.

 6. Dobri jedan profesor je predložio da se na Toploj 1 jedan dio ulice nazove po andjelu koji nas je prerano napustio a zahvaljujući kome smo pokazali da svi u ovom gradu Ipak imamo dusu i srce. Nadam se da će se to Ipak nekada realizovati

 7. Svaka cast za ova spomen obiljezja..aliiii…sto bi sa spomen plocom Svetom Leopoldu..je li jos ne znate gdje mu je rodna kuca ili je to samo izgovor..Jadnoo u svakom slucaju i licemjerno mahanje vjerskom tolerancijom a ni prosli ni sadasnji opstinski oci nista ne uradise po tom pitanju.

  • Druže, jedno po jedno. Trpio je 100 godina bez ploče, pa neka sačeka dogodine. I daj pismenu inicijativu, ima smisla, i ljudskog i vjerskog i turističkog.

   • Nije sigurno. Najpoznatiji u svijetu Novljanin, barem po spomen obiljezjima, je Marko Vojnovic koji u svojoj ulici (od Belaviste do Forte Mara) ima dvije spomen ploce i jednu bistu. Da je sv. Leopold bio ruski carski admiral imao bi i on spomen plocu makar na rodnoj kuci za koju “niko ne zna dje je”.

  • Dojadili ste više sa tim Leopoldom Mandićem, koji, sem što je rođen na ovim prostorima, drugih zasluga za Herceg Novi nema, za razliku od ovih kojima će se podići neko obiljžje, jer su iza sebe ostavili konkretnu vrijednost. Koliko znam, Leopold ima svoju bistu skoro ispred vrata zgrade SO, a da se još postavlja i spomen ploča na kući za koju ne znamo da li je rodna, bilo bi mnogo.

  • Ima. Park u Novom se zove po Leopoldu i nisam cuo da je iko imao zamjerke na to. Cak ni pripadnici crkve koju pominjes, a koja je crkva vecine stanovnika Herceg Novog.

    • Tipično razmišljanje jednog anonimusa, namjerno ne pominjem vjeru, koji bi da spoji duhovno i materijalno, odnosno da zloupotrebi duhovno i napuni svoj mizerni džep. Trebao bi da ovaj anonimus zna da i pravoslavna i katolička vjera promovišu skromnost kao vrlinu, a ne pare, pare, pare… “anonymousu”.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code