Početna Društvo SPOMENIK OSNIVAČU HERCEG NOVOG KRALJU TVRTKU 27. OKTOBRA NA ŠKVERU

SPOMENIK OSNIVAČU HERCEG NOVOG KRALJU TVRTKU 27. OKTOBRA NA ŠKVERU

0

kralj-tvrtkoUoči 28. oktobra, Dana opštine Herceg Novi, na Škveru i ulazu u gradsku luku biće postavljen spomenik osnivaču grada, bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću. Spomenik je djelo vajara iz Beograda, Dragana Dimitrijevića, izliven je u Zagrebu, a kamen za postolje biće dobavljen iz Dubrovnika.
Tako će kroz spomenik osnivaču Herceg Novog možda na najbolji način biti iskazano ono što ovaj grad baštini oduvijek, a to je multinacionalnost i multikonfensionalnost.
Za samo godnu biće ovo drugo postavljanje spomenika Tvrtku. tvtko tuzlaU septembru prošle godine u Centralnom parku u Tuzli, prikazan je rad mladog akademskog skulptora iz Sarajeva Adisa Lukača.
Ovaj Dimitrijevićev izliven je u bronzi u zagrebačkoj valjaonici Ujević iz koje je za Radio Jadran njen vlasnik, Nikica Ujević, kazao da transport počinje u ponedjeljak, te da će tokom naredne sedmice spomenik biti dopremljen u Herceg Novi.
– Prilično je gabaritan, visok 5,6 metara i težak 1.500 kilograma, ali je i šupalj, pa neće biti problema da bude pomoću kranske dizalice i utovaren i isto tako i postavljen – kaže nam Ujević.
On objašnjava da je vajar Dimitrijević u nekoliko navrata boravio u valjaonici kako bi provjerio kako radovi teku.
– Prvo smo uzeli otisak sa modela spomenika i započeli izlijevanje 25 pojedinčanih segmenta, nakon čega je uslijedila ručna dorada i obrada.
Vaganje, sastavljanje, obrađivanje varova i povezivanje sve se radi ručno i vrlo se malo koriste mašine, u svakom slučaju ta ručna dorada u našoj struci ne razlikuje se od onoga kako se to još radilo u staroj Grčkoj.
Sve je pravljeno skoro dvije godine, ali ne zbog prevelike zahtjevnosti u izradi, nego zbog pribavljanja sredstava, a ugovorena cijena je 55.000 eura – rekao je Ujević.
Predsjednik opštine Herceg Novi Dejan Mandić, kaže da je ljevaonici Ujević isplaćeno 40.000 eura, a ostatak će nakon postavljanja, autoru Dimitrijeviću 20.000 eura, te da na sve treba dodati još oko 10.000 eura za kamen kojim će se pokriti postamenta i ostali troškove transporta. On napominje da je oko 10.000 eura prikupljeno i od sponzora. Sve će prema njegovim riječima biti gotovo do proslave Dana opštine.
– Već je tako i naznačeno u progarmu proslave, pa ćemo u nedjelju 27. oktobra u 11 časova uz prigodan polučaosvni program, otkriti spomenik osnivaču – rekao je Mandić.
28. oktobra biće obilježena i 631. godišnjica otkako je 1382. godine kralj Tvrtko I Kotromanić udario temelje Herceg Novom.
SO Herceg Novi je još 31. marta 2003. godine donijela odluku o postavljanju biste osnivaču grada, a na posljednjem zasjedanju lokalnog parlamenta nakon deset godina, konačno je dato i ”odobrenje”.
Stjepan Tvrtko I Kotromanić je bio bosanski ban od 1353. do 1377. godine, a zatim i prvi bosanski kralj do smrti 1391. godine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code