Početna Društvo SPREMA LI SE NASILNI ULAZAK U MUZEJ I GALERIJU U HERCEG NOVOM?

SPREMA LI SE NASILNI ULAZAK U MUZEJ I GALERIJU U HERCEG NOVOM?

0

Zbog sumnje da može doći do ugrožavanja državne imovine i javnog interesa, a na osnovu Zakona o kulturi i Zakona o muzejskoj djelatnosti, v.d. direktorica Javne ustanove Zavičajni muzej i Umjetnička galerija Radmila Ćapin podnijela je danas prijavu Upravi policije, Područnoj jedinici Herceg Novi.

Kako navodi u prijavi, ona ima nezvanične informacije da će sjutra ujutru politički predstavnici vladajuće koalicije u Herceg Novom (SNP, PzP, Nova, NS) nasilno upasti u prostorije ustanove Zavičajni muzej na Toploj i Galerije u Starom gradu. Oni namjeravaju da nasilno preuzmu zgradu, zbirke i dokumentaciju koje imaju status kulturnog dobra.
Ona od policije traži da ispita ove navode i da ukoliko su njihove sumnje tačne regauje u skladu sa ovlašćenjima i zaštiti državnu imovinu i javni interes, spriječi nasilan ulazak neovlašćenih lica u zgrade koje imaju status kulturnog dobra, kao i pristup kulturnim dobrima.
Radmila Ćapin dodaje u prijavi policiji da se po Krivčnom zakonu za oštećenja ili uništavanja kulturnog dobra predviđa kazna od 1 do 8 godina zatvora. Sa ovim saznanjima upoznaće i Ministrastvo kulture Crne Gore, kao i Upravu za zaštitu kulturnih dobara.
Kako Radio Jadran nezvanično saznaje, navodni nasilni upad organizovali su čelni ljudi hercegnovskog SNP-a i u njemu bi trebalo da učestvuje 9 članova novoformirane komisije, uz pomoć Komunalne policije.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code