SPRIJEČITI DA OBALU OSVOJE GRAĐEVINE

SPRIJEČITI DA OBALU OSVOJE GRAĐEVINE

130
0
Podijeli

Potrebno je raditi na jedinstvenom dokumentu zaštite okoline i održivog razvoja za područje priobalja, koji treba da donesu Vlada ili Skupština.

Neophodno je i donijeti dokument o ocjeni usklađenosti zaštite okoline i privrednog razvoja i sprodovoditi monitoring priobalja u skladu sa uredbom o sadržaju i načinu vođenja dokumentacione osnove i informacionog sistema u prostoru.
To su preporuke nadležnim ministarstvima, Agenciji za zaštitu životne sredine, opštinama i njenim upravama, sa okruglug stola u Institutu za biologiju mora u Kotoru, posvećenom izvođenju građevinskih radova u zonama vodnih resursa, građenju objekata u morskom pojasu.
Eksperti su ukazali na loš uticaj građevinskih zahvata u priobalnom dijelu na morski biodiverzitet, na primjere upravljanja procesom zaštite mora od zagađivanja. Poručili su da se ne smije dozvoliti podređenost ekonomskim interesima i pretvaranju prostora u građevinsko zemljište. Planeri, hemičari i biolozi vide bolje budućnosti zato treba uvažiti njihovo mišljenje u zaštiti životne sredine. Obala se sve više osvaja i ostaju ožiljci, poput onog u Lipcima.
Skup je organizovala Inženjerska komore Crne Gore.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code