Početna Društvo Srebro i bronza za učenike Resursnog centra na kulinarskom festivalu na Braču

Srebro i bronza za učenike Resursnog centra na kulinarskom festivalu na Braču

0

Na prestižnom XIII kulinarskom festivalu mladih kuvara i seniora “Biser mora“ u Supetru na Braču, učenici Resursnog centra za sluh i govor Dr Peruta Ivanović iz Kotora i ove godine su bili izvanredni i osvojili vrijedna priznanja. Delicije crnogorske i bokeške kužine donijeli su Veljku Jankoviću i Iliji Miroševiću srebrnu medalju. Bronzu u kategoriji rižota osvojio je slušno oštećeni učenik Marko Vukosavljević.

Na takmičenju je učestvovalo 19 ekipa iz isto toliko zemalja, odnosno preko 300 kuvara.

Picerija i restoran

– Na Braču sam spremao jelo od filea grdobe rolovanog u pršutu na zelju, sa strane je išao sos od redukovanog nara i kotorska pita “koturača” punjena bademima i pinjolama. Ukusi su bili vrlo pikantni i očaravajući. Donijeli smo kotorsku svježinu i svo naše znanje smo prenijeli  i pokazali sudijama šta zaista znamo da uradimo – kazao je Janković.

Otkriva da mu je plan da završi srednju školu, nakon koje želi da upiše Fakultet za hotelijerstvo i menadžment na Miločeru.

Drugi član srebrne ekipe sa Brača, Ilija Mirošević sudije je iznenadio jelima crnogorske tradicije.

– Bio sam u ekipi sa Veljkom, a pravio sam predjelo i dezert. Predjelo je bilo rolovani dimnjeni skadarski krap sa peršunom i crmničkim crnim lukom. Išao je i pire od bundeve, sušene pečene šljive i žućenica – objasnio je on.

Ove meštre od kužine na Brač je vodio profesor iz Reusrsnog centra i koordinator prakitčne nastave, dipl. defektolog Željko Vukasović. On je kazao kako ovi momci kuvaju iz ljubavi i volje, kao i želje da uspiju u životu.

– To je ono što vas pokreće, neki motiv – “jednoga dana biću svoj čovjek, radiću posao koji volim” – i vi se tu samo nađete u situaciji da im pomognete. Nađete prave ljude koji će da rade sa njima, prave osobe koje vole da rade sa djecom i to se višestruko isplati na profesionalnom i emotivom planu – objašnjava Vukasović.

Po ocjeni međunarodnog žirija, apsolutni šampion ovogodišnjeg “Bisera mora” je crnogorski kuvar, jedan od šefova kuhinje u hotelu Splendid, Čedomir Trifunović.

Resursni centar za sluh i govor Dr Peruta Ivanović u Kotoru , jedini takav u Crnoj Gori, prošle godine proslavio je 70. rođendan. U toj ustanovi danas se školuje i rehabilituje oko 140 mladih svih uzrasta, od vrtića do punoljetstva, a najviše je srednjoškolaca. Zastupljeni su programi za prodavce, instalatere, kuvare, frizere, krojače…

Po riječima direktora, Nedjeljka Moškova, u Crnoj Gori  je sve manje gluve djece, ali raste broj onih sa poteškoćama u govoru.

– Imamo novi zadatak, a to je da budemo podrška svim školama u Crnoj Gori koja imaju djecu sa tim problemima. Dolaze kod nas jer imaju logopedske i audio vježbe i to im takođe pomaže – kazao je on.

Mlade kulinarske majstore koji se školuju u Resursnom centru 22. i 23. aprila u Budvi očekuje novo međunarodno takmičenje.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code