Srednja škola u Herceg Novom domaćin šestog GATUS-a

Srednja škola u Herceg Novom domaćin šestog GATUS-a

1
Podijeli

U Herceg Novom će od sjutra do nedjelje biti održano međunarodno takmičenje učenika turističko-ugostiteljskih škola sa prostora Jugositočne Evrope – GATUS 2017, u organizaciji Srednje mješovite škole “Ivan Goran Kovačić“. Svečano otvaranje je najavljeno u 20 sati u hotelu Plaža.

Na tri lokacije u Novom nadmetaće se 14 škola iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore, kazao je za Radio Jadran direktor Srednje škole, Momir Dragićević.

Picerija i restoran

– Očekujemo 110 učenika, 40 njihovih mentora, ali i direktore, kao članove delegacije, po Statutu GATUS-a, koji je prošle godine potpisan u Banjaluci. Cilj susreta valorizacija lokalnih kulturnih vrijednosti, razmjena obrazovne prakse u ugostiteljstvu i turizmu – kazao je on.

Na 6. izdanju GATUS-a učenici će se takmičiti u 5 disciplina. Mladi restorateri i kuvari oprobaće se u postavljanju svečanog stola za poslovni ručak za 4 osobe, pripremanju barskih pića – koktela, pripremanju nacionalnog jela po izboru i restoranskog deserta. Tu je i zadatak za učenike turističke škole: osmisliti i prezentovati trodnevni “Special Interest aranžman u vašem mjestu” za grupu ljudi.

– Svi učenici će biti smješteni u hotelu “Plaža”, u čijem u restoranu će se odvijati jedan dio takmičenja, drugi dio je planiran u Gradskoj kafani, a turistički tehničari u subotu će se nadmetati u Dvorani Park – objašnjava Dragićević.

Organizatori su svim učesnicima pripremili izuzetno bogat program boravka u Herceg Novom. Očekuju ih brojni izleti, posjete galerijama, muzejima, tvrđavama, manastiru Savina. U najavi su i posjete Perastu, Pomorskom muzeju u Kotoru.

– Na kraju, 23. septembra proglasićemo pobjednike u svim disciplinama, ukupnog pobjednika i odrediti domaćina za sljedeću godinu – kazao je Dragićević.

Ovogodišnji GATUS realizuje se uz podršku Herceg festa, Gradskog muzeja i galerije, Pomorskog muzeja Kotor, Gradske kafane, mnogih drugih sponzora, kao i medijsku podršku Radija Jadran.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code