Sretan 13. jul Dan državnosti i Dan ustanka naroda Crne Gore

Sretan 13. jul Dan državnosti i Dan ustanka naroda Crne Gore

11
Podijeli

U znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, Crna Gora danas obilježava Dan državnosti. Istog dana 1941. godine počeo je narodni ustanak protiv fašizma.

Berlinski kongres, sazvan je na inicijativu Austrije, uz iznuđeni pristanak Rusije i saglasnost Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke i Turske, radi revizije Sanstefanskog ugovora.
Premda je i Sanstefanskim mirom, zakjučenim u martu iste godine, Crna Gora tretirana kao samostalna država čija je teritorija trebalo da se uveća znatnije nego što je to određeno Berlinskim ugovorom, na Kongresu je definitivno međunarodno potvrđen njen državni suverenitet, zahvaljujući dugoj oružanoj i političkoj borbi crnogorskog naroda za očuvanje nezavisnosti i slobode.

Picerija i restoran

Na isti dan 1941. godine buknuo je u Crnoj Gori Trinaestojulski ustanak, koji je bio akt otpora i pobune crnogorskog naroda protiv fašizma. Velika narodna pobuna desila se nakon odluke Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru o pružanju otpora okupatoru, koja je donesena u Stijeni Piperskoj.

Ustanak je od prvog dana dobio karakter „opštenarodnog ustanka“ u kojem je učestvovalo preko 30.000 ljudi. Ustanici su razbili i zarobili do tada najveći okupatorski garnizon u porobljenoj Evropi, od oko 1.000 italijanskih vojnika i starješina.

U Trinaestojulskom ustanku je učestvovalo oko 32.000 ljudi, što je činilo 66 odsto vojno sposobnog stanovništva Crne Gore, izuzimajući gradove Cetinje, Nikšić, Podgoricu i Pljevlja u kojima je italijanski okupator imao jaka utvrđenja.
U Crnoj Gori se prvi put Dan državnosti slavio 2005, za razliku od ranijih godina kada je to bio Dan ustanka crnogorskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

Radio Jadran građanima i građankama Crne Gore čestita najuzvišeniji datum u našoj istoriji, 13. jul Dan državnosti!

11 Komentari

 1. Kako praznuju ovi veliki dan u patriotskim trgovačkim lancima i drugim radnjama? Logično, radno.

  Iskažimo patriotizam kao civilizovan svijet – NE KUPUJMO praznicima i nedjeljom!

 2. Ustanak naroda Crne Gore i Boke!!! Tako je pisalo na proglasu ustanka od strane komunista. Neko je u međuvremenu zaboravio na narod Boke, ali mi sa Lovćenskih stijena nijesmo. Čestitamo!

  17
  1
 3. Dok praznujete imajte na umu da smo pogazili sve principe oba dogadjaja koja velicaju danasnji dan.
  Preci nam nisu ginuli da bi im unuci krcmili imovinu,vec da bi je sacuvali za njihovu bezbrizniju buducnost.
  Osecate li se slobodno kada znate da ce pocetkom gradnje autoputasvaki stanovnik ove drzave,pa cak i onaj koji je tek zaplakao u porodilistu biti duzan prosecno oko 5000 eura..

  23
  8

Ostavite komentar

*

code