Početna Društvo Srušen manji nelegalni objekat u Zelenici: Prethodila suđenja, krivične prijave i grke...

Srušen manji nelegalni objekat u Zelenici: Prethodila suđenja, krivične prijave i grke riječi

27

Dok se čitav svijet bori sa pandemijom, pa i stanovnici Crne Gore i Herceg Novog, neki naši sugrađani biju druge mnogo manje, ali njima važne bitke. O svojoj je Zagorka Ćetković iz Igala upoznala herecgnovske medije.

Ona će tužiti Opštinu Herceg Novi, jer joj je kako tvrdi srušen objekat septičke jame na zemljištu ispred porodične kuće u Zelenici, koji je u procesu legalizacije.

Kako priznaje, nelegalno sagradila septičku jamu i naknadno pokrenula proces za legalizaciju u opštinskom Sekretarijatu, koji je u toku, navodeći da po Zakonu o legalizaciji objekata na koji se poziva, jama ne može biti srušena/zatrpana. Jamu je tokom jučerašnjeg dana zatrpala Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora.

„Ovo je spor između Opštine i mene, jer mi je legalizacija u toku, Opština me nije odbila, a ruše mi jamu. Tužiću Opštinu jer se Zakon ne sprovodi. Pozivam se na Zakon o legalizaciji u kojem postoje dva ili tri člana koja sprječavaju da se ruši pomoćni objekat koji je u funkciji zgrade. U članu 159 piše da ako stranka ne može pribaviti sva dokumenta, legalizacija se odlaže do rješenja sudskog spora, s tim što se mora pribaviti potvrda od suda o vođenju sudskog spora“, navodi Ćetković.

Sudski spor kako dodaje vodi sa Dejanom Radulovićem, koji tvrdi da zemlja ispred kuće nije njena i sestrina. Prema njenim riječima sve je , ipak, sudski podijeljeno, kao i čestica zemlje na kojoj je septička jama, a koja je 1/1 u Zagorkinom vlasništvu.

U dopisu Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora od 21.decembra prošle godine, koji je Ćetković dostavila na uvid redakciji Radiji Jadran, navodi se da je njen zahtjev za odlaganje rušenja od 24.novembra prošle godine usvojen, čime se odlaže izvršenje rješenja Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora od 18. januara 2019. godine koje je trebalo da se sprovede 25. novembra prošle godine.

„Odlaganje izvršenja navedenog rješenja trajaće do okončanja postupka pred Sekretarijatom za prostorno planiraje i izgradnju nakn čega će Služba donijeti odluku o preduzimanju daljih pravnih radnji u predmetnom postupku inspekcijskog nadzora“, navodi se u zaključku.

Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora je još 2015. godine po prijavi Dejana Radulovića izvršila kontrolu u Zelenici, Vinogradarska 87, nakon čega je Zagorki Ćetković naloženo da u roku od 30 dana izvrši zatrpavanje pomoćnog objekta infrastrukture – septičke jame, koja se nalazi u dvorištu porodične stambene zgrade označene kao objekat 1, na kat. parc. 462/2 KO Kuti, Zelenika (Vinogradarska 87, vlasništvo Ćetković Zagorke) i ima funkciju sakupljanja fekalnih voda iz navedene porodične zgrade, kazali su Radiju Jadran u ovoj službi.

„U navedenom periodu nije se pristupilo izvršenju jer je donijeta privremena mjera Osnovnog suda kojom je u predmetnom postupku bilo zabranjeno preduzimanje daljih radnji ove Službe. Nakon ukidanja privremene mjere donijeta je drugostepena odluka da se predmetni postupak ponovi. Tako je 18.01.2019. godine u ponovnom postupku donešeno rješenje o zatrpavanju pomoćnog objekta infrastrukture – septičke jame“, objašnjavaju u Službi.

Na ovo rješenje izjavljena je žalba koja je odbijena, a potom je Upravni sud Crne Gore u predmetu odbio tužbu Zagorke Ćetković, nakon čega je komunalni inspektor 23.10.2020. godine donio Obavještenje o izvršenju rješenja.

„Nakon toga, 5.11.2020. godine Zagorka Ćetković, preko zastupnika advokata Branka Kaluđerovića, od Službe traži odlaganje izvršenja rješenja do okončanja postupka za legalizaciju pomoćnog objekta koji se po njenom zahtjevu od 11.07.2018. godine vodi pred Sekretarijatom za prostorno planiranje i izgradnju Opštine Herceg Novi ( pod brojem 02-3-361-UPI-3091/2018 ). Služba se 24.11.2020. godine obratila zahtjevom Sekretarijatu da se dostave informacije vezane za predmet legalizacije pomoćnog objekta tipa-septička jama i 15.12.2020. godine dobila odgovor da je predmet u toku i da nije okončan. Izvršenje ovog rješenja je više puta odloženo zbog rješavanja prethodnog pitanja pred Sekretarijatom za prostorno planiranje i izgradnju“, navode dalje u ovoj Službi.

Postupak je, kako dodaju, mnogo puta bio i predmet kontrole Upravne inspekcije. Dalje, 19.01.2021. godine zaprimljen je nalog upravnog inspektora kojim je ukazao načelnici Službe da bez odlaganja nastavi sa postupkom izvršenja.

„Takođe su donijete i dvije presude Upravnog suda u kojima su odbijene tužbe Zagorke Ćetković, a takođe je konstatovano da postupak legalizacije ne odlaže izvršenje, te da se postupak mora sprovesti“, ističu u Službi.

Napominju da je podnosilac prijave Dejan Radulović podnio dvije krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštu kao i više njih Osnovnom državnom tužilaštu zbog nepostupanja po rješenju koje je izvršno. Navedene prijave su odbačene jer nijesu utvrđene nepravilnosti s obzirom da nije bilo ćutanja administarcije u postupku inspekcijskog nadzora.

„Shodno tome, za 01.03.2021. godine u 09 časova zakazali smo izvršenje rješenja broj 02-9-365-480/2015. Juče, 02.03.2021. se nastavilo sa započetim izvršenjem, kada su obezbijeđeni uslovi dolaska svih ovlašćenih lica-organizacija čija je asistencija bila neophodna“, pojašnjavaju u Službi.

Takođe, ističu da je Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora nepotrebno i u kontinuitetu targetirana od naše sugrađanke, iako ova Služba nema funkciju Upravne inspekcije, Upravnog ili Osnovnog suda, zaključuju u Službi komunalne policije i inspekcijskog nadzora.

27 Komentari

 1. A ovo je epohalni primjer sprovodjenja pravde i zakona,jednako za sve 🙂 Pa pored nelegalno napravljenih spratova i zgradurina na prvoj liniji mora vi jednoj zeni rusite septicku jamu. Sramota!

  24
  2
  • To nije komsija vec cerkin muza ili muz od sestricine(ne znam bas tacno,uglavnom je familija u pitanju),dosao je tu na njihovi I’ma je,I sad dosli vrijeme da on odlucuje sta ce se radite u vtru koji nije njegov.Sram ga bilo.

   15
   2
 2. Ovo je sramota , sudski spor nije gotov a septička srušena ženi koja je napravila u svoje dvorište rodjene kuće . Dali se pita gospodin Katić ko će platiti troškove kada se riješi suddski spor ! Gradjani naravno koji su te doveli na vlast . Ponašanje opštine i njenih službenika je problematično ovdje se ne poštuje sud i sudcke odluke. A gospodin koi se udao u Zeleniku ne priča ni sa jednim komšijom i čovjekom u Herceg Novi i policija se zabrine ako ih ne pozove jednom u 7 dana

  20
  6
 3. Zar Zalenika nema kanalizaciju? Kako onda asfaltiraju puteve? Neće valjda kasnije sjeći tek postavljeni asfalt, da postave cijevi i šahtove?

  44
  2
 4. Ova gospodja je daleko problematicnija nego sto je RJ to pokazao. Njen advokat treba da joj objasni da ona nema spor ni sa Opstinom ni sa Komunalnom policijom, i da sam sebi ponovi (obnovi) gradivo iz upravnih postupaka.

  Usput, ako mi neko nije mio u ovom gradu to je Kom policija (uz Parking servis!), ali su ovdje 1/1 u pravu, sto se tice njihovih nadleznosti. Ovdje izgleda vise problem nesnalazenje advokata u administrativno upravnim stvarima.

  25
  14
  • Ne znam ko si, ni da li si kolega advokat, ali ako jesi, želim da ti dobronamjerno skrenem pažnju da nije etički optuživati kolege za neznanje i nestručnost, posebno anonimno i bez uvida u spise predmeta, bez obzira što se u tekstu korektno i detaljno prenose argumenti obiju strana.
   Pošto u inspekcijskom postupku žalba ne odlaže izvršenje rešenja, manevarski prostor za sprječavanje izvršenja je mali, posebno kada su, kao u ovom slučaju, i žalba i kasnija tužba Upravnom sudu odbijeni prije izvršenja. Neuspješno se pokušalo i sa sprječavanjem izvršenja putem privremene mjere koju bi izrekao sud opšte nadležnosti.
   U tekstu jasno piše da je kolega Kaluđerović (sa kojim očito imate neki nerašćišćeni račun) još tražio i odlaganje izvršenja do okončanja postupka legalizacije.
   Prema tome, ne vidim nikakvu njegovu stručnu grešku ili propust.
   Zanimljivo mi je da tvrdite da ste advokat, a kažete da vlasnik septičke jame nema spor sa Opštinom. To može biti tačno formalno, tj. da spor formalno nije pokrenut.
   Ali spor između gospođe (sa kojom još očitije imate neke nerašćišćene račune, da se malo našalim – valjda njihova nerašćišćenost ne potiče iz septičke jame) i Opštine itekako postoji i tiče se zakonitosti rušenja objekta. A kako se potražuje naknada štete zbog tzv. službene greške, siguran sam da, ako ste zaista advokat, znate i bez obnavljanja gradiva i ponavljanja studija.

   14
   4
  • Pa ako se krši zakon od strane opštine i ne poštuju pravila o legalizaciji ili ako se selektivno ruši, vjeruj da je važnije nego o elaboratu za sanaciju lukobrana o kome se objavi po jedna vijest na svakih 15 dana

   22
   11
   • Malogradjanstina i to teska. Doticna je prva prekrsila zakon jer nije trazila dozvolu prije gradnje.Ide dozvola pa gradnja a ne gradnja pa dozvola.Eto nasao se neko da je tuzi i dobije na sudu i da sudsku presudu sprovede u djelo.Sad sve iz pocetka trazi dozvolu pa kad je dobijes gradi.

    6
    4
  • Tema je važna, jer neko ima problem i treba da sa svojim stanjem upozna širu javnost. Ovaj spor se vodi godinama, ko je u pravu i ko kome pravi probleme neka sud i sudstvo odluče, ali eto – bitno je da je javnost upoznata da postoji problem.

   17
   10
  • Pozalio mi se jedan DPSovac odmah poslije proglasenja pobjednika izbora kako su “oni” izgubili, pa ga pitah i koja ke razlika? Cak mislim da je sad grdje. Iako sam glasao za sadasnju vlast. Umjesto da se gradi i unapredjuje samo unazad idemo. U HN ima toliko krivih drina koje bi trebalo da se isprave.

   29
   12
 5. A đe vam je kanalizacija,đe vam je kolektor,ne podržavam ništa nelegalno,ali nije Zelenika na Orjen,da je ljudima omogućen priključak na kanalizaciju niko ne bi kopao septičke jame.U 21.vjeku smo

  94
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code