Početna Ekonomija Šta donosi nova Odluka o porezu na nepokretnosti u Herceg Novom?

Šta donosi nova Odluka o porezu na nepokretnosti u Herceg Novom?

43

Ukoliko na predstojećem skupštinskom zasijedanju novski odbornici daju zeleno svjetlo, biće usvojena Odluka o porezu na nepokretnosti, kojom neće biti povećana naplata poreza. Ipak, novina je definisanje pojasa uz samu obalu kao ekskluzivne zone. Uvode se i poreske stope za objekte u izgradnji, kao i za nepokretne privremene objekte.

Herceg Novi

Od ovog poreza u lokalnoj upravi planiraju ove godine da prihoduju 6,5 miliona eura.

Kako je obrazloženo u Prijedlogu Odluke, nju je neophodno donijeti zbog sprovođenja Zakona o porezu na nepokretnosti koji je Skupština Crne Gore usvojila još 4. aprila prošle godine.

Odlukom je osim definisanja poreza na nepokretnosti, uređena upotreba rodno osjetljivog jezika i koeficijenti za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti, poreske stope i olakšice, organ lokalne uprave za utvrđivanje, naplatu i kontrolu poreza, utvrđena poreska prijava…

Radi usaglašavanja sa Zakonom o porezu na nepokretnost postojala je obaveza da se pored postojećih poreskih stopa definisanih ranijom Odlukom uvedu poreske stope i za objekte u izgradnji kao i za nepokretne privremene objekte.

Takođe, kako je Skupština Opštine Herceg Novi usvojila na kraju 2018. PUP bilo je potrebno poreske zone definisane ranijom Odlukom uskladiti sa novim Prostornim planom.

Zone

Odlukom je, osim ekskluzivne, definisano još pet zona nepokretnosti.

Ekskluzivna zona obuhvata sve katastarske parcele i objekte na njima koje se oslanjaju/izlaze na Obalu Nikole Kovačevića, Šetalište Pet Danica i Ulicu Braće Pedišića, kao i sve katastarske parcele u okviru naselja Portonovi, te ostrvo Lastavica.

I zona pokriva područija iznad eksluzivne zone u Njivicama, Igalu, Toploj, Savini, Meljinama, Zelenici, Kumboru, Đenovićima, Baošićima, Bijeloj i Kamenarima.

II zona pokriva područje iznad I zone na potezu od Njivica do Kamenara, uz Lušticu tj. katastarske parcele i objekte na njima do 150 m udaljene od obale.

III zona pokriva područija iznad II zone od Njivica do Kamenara, uz katastarske parcele i objekte na njima od 150 do 300 m udaljene od obale na Luštici.

IV zona pokriva područija iznad zone III – naselje Žvinje, Sutorinu, Igalo – Trebjesin, Sušćepan, dijelove Poda, Kamenog, Zelenike, te Kumbora, Đenovića, Baošića, Bijele, Kamenara – iznad III zone do kraja granica katastarskih opština Kumbor, Đenovići, Baošići, Bijela, Jošice i Đurići.

V zona obuhvata svo preostalo područije unutar opštine Herceg Novi.

Koeficijenti za određivanje tržišne vrijednosti

Koeficijent lokacije za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti iznosi: za ekskluzivnu zonu – 1.50, I zonu – 1.4, II zonu – 1.2, III zonu – 1.0, IV zonu – 0.6 i V zonu – 0.25.

Koeficijent kvaliteta za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti – objekta određuje se tako što se ukupan broj bodova utvrđen prema elementima za utvrđivanje kvaliteta objekta dijeli sa 465 bodova, koji se dobijaju kad se bodovi za najkvalitetniji objekat umanje za bodove po osnovu elemenata za uvećavanje kvaliteta objekta, navodi se u Prijedlogu Odluke.

Prema kriterijumu kvaliteta zemljišta, tržišna vrijednost zemljišta koriguje se koeficijentom kvaliteta, i to za građevinsko zemljište koje je potpuno komunalno opremljeno (kanalizacija, vodovod, električna energija, asfaltni put) 3%, građevinsko zemljište koje je djelimično komunalno opremljeno (posjeduje najmanje dva od gore navedenih elemenata) 0.8%, ostalo građevinsko zemljište 0.5% i poljoprivredno, šumsko i ostalo ne građevinsko zemljište 0.1%.

Vrijednost građevinskog objekta umanjuje se po osnovu starosti objekta za 1% za svaku godinu starosti, s tim da umanjenje može iznositi najviše 60% vrijednosti objekta.

Na javnoj raspravi nije bilo primjedbi na Nact Odluke o porezu na nepokretnost , sem dvije pismene pristigle putem mejla, koje su i usvojene i kojima je traženo da područje Luštice koje je po Nactru odluke svrstano u četvrtu zona bude svrstano u petu zonu.

43 Komentari

 1. Mnogo glupavih i besmislenih komnetara, nasumice nalupanih činjenica o broju zaposlenih i o koncertima. Koje to zvijezde muzičke scene ima HN, osim Ramba i Vlada Georgijeva? Sve i da znaju neki da pjevaju slava Joksimovića ili Harisa Džinovića, privlače publiku. Takođe, svaka asocijacija na molebane, litije i crkvu u vezi novog zakona, je, u najmanju ruku, sramotna.

 2. Posebno treba oporezivati objekte sa vise WCa ako neko ima kucu sa 10 apartmana i 10 kuptila ili drugih mokrih cvorova normalno je da placa po svakome mokrome cvoru vise..
  Tako vrijeme je da svi placaju porez na nepokretnosti i zemlju..ko ima vise kvadrata da placa vise..

 3. “Koeficijent zone ovisi o lokaciji nekretnine odnosno pogodnosti položaja i komunalnoj opremljenosti određenog područja. Zakonom je određeno da je najviši koeficijent 1, a odnosi se na nekretnine u prvoj zoni grada (općine).
  Koeficijent namjene ovisi o vrsti nekretnine. Zakonom je određeno da je za stambeni prostor koji služi za trajno stanovanje te za garažni prostor i druge pomoćne prostorije koeficijent jedan. Za ostale prostore zakonom je predviđen širok raspon koeficijenata. Tako za stambeni prostor koji ne služi za trajno stanovanje (kuće za odmor, prazni stanovi) te za stambeni prostor koji služi građanima za iznajmljivanje koeficijent može biti od 1 do 6, a za poslovne prostore od 1 do 10.
  Koeficijent stanja kreće se od 0,8 do 1,2, pri čemu se niži koeficijent odnosi na prostore koji nisu prikladni za uporabu, koeficijent jedan za prostore koji su prikladni za uporabu sukladno svojoj namjeni, a koeficijent 1,2 za prostore koji su prikladni za uporabu i raspolažu dodatnim sadržajima.
  Koeficijent dobi ovisi o godini izgradnje. Zakonom je određeno da je za nekretnine izgrađene do 1940. godine koeficijent 0,8, za nekretnine izgrađene od 1941. do 1970. godine 0,9, za nekretnine izgrađene od 1971. do 1987. godine jedan, za nekretnine izgrađene od 1988. do 2005. godine 1,1 te za nekretnine izgrađene od 2006. godine i dalje 1,2.”

 4. Svi znamo da su mnogi doktorati ustvari plagijati. Rekao bih odoka – cak i vecina. Siguran sam da je i ova “nova Odluka o porezu na nepokretnosti” ustvari plagijat. Ima li neko ideju odakle je “pozamljena” ova matematicka vratolomija? Nije valjda da su je smislili matematicari Turisticke organizacije Herceg Novog?! Oni nas vjecito dave statistickim podacima kojim nam dokazuju kako nam je dobro.

  • Sve nove “odluke” i promene vode ka povećanju poreza građana. “Oni” sede i stalno smišljaju kako da od građana “uzmu” što više novaca! Tužno!

 5. Za koga glasate taj vam vlada! Zato dobro razmislim kome cete dati svoj glas da nebi posle kukali! Sta posijete to i pozanjete! Vrlo jednosnavna matematika i za nepismene!

 6. Mogao bi i najveci analfabeta ovako voditi opstinu.
  Nikad vise glas od mene nece dobiti jer ste prevrsili svaku mjeru.
  Cak i one bivse hijene iz DPSa nisu ovakve namete izmisljali.
  Zelim vam u 2020 da nadjete uhljebljenje u drugim profesijama, gdje se nesto radi, a opstinu ostavite nekome ko ce znati kako iskoristiti kapacitete Novog i napuniti budzet.
  Kako vrijeme ide sve ste vece neznalice jer nista ne radite i samo kujete planove kako pokriti plate partijskim poltronima.

 7. Veoma me interesuje čija je ovo umotvorina? Nije mi poznato da u CG postoje nekakvi veliki matematičari koji bi mogli uticati da Vlada donese ovakav Zakon. Više mi se čini da se ova formula preuzela od neke druge susjedne zemlje koja takođe živi od turizma. Ili je to prilagođavanje EU standardima? Bilo bi lijepo dobiti konkretan odgovor. Ja samo konstatujem da se meni porez na nekretninu (kuću na Topli) iz godine u godinu povećava nesrazmjerno inflaciji, poskupljenju ili rastu cijena.

 8. BICE SVE OVE NAMETE UVEO MILO DJUKANOVIC U HERCEG NOVI .NE DAJ BOZE DA SU OVI LOKALNI NA VLASTI NA DRZAVNOM NIVOU CAPRU BI NAM ODRALI MILO JE TV U BOJI ZA OVE GLADNOVE IZ HN

  • Ako ne znas, bolje da cutis.
   Zakone donosi Podgorica…
   Sve sto donosi prihod je u nadleznosti Republike.
   Lokalnim samoupravama, Opstinama je ostalo da kupe mrvice, da regulisi baznacajne lokalne teme…
   tj. ovlascenja i nadleznosti su svedeni na nivo Mjesne zajednice.

 9. Iako smo platili punu cijenu građevinske dozvole za kuću, platili svu instalaciju za vodovod u dužini od 200 metara, plus priključak za vodomjer, platili 200 metara nekog petožilnog kabla za struju i razvodnu kutiju, što su žitelji tog dijela Đenovića finansirari, vi razmišljate da li da povećate porez na nekretnine. Pa i magarac bi znao tako da vodi opštinske i državne finansije, kada sav teret pada na građane.

 10. Idu izbori nemojte posle da vam je drugi kriv da nebi setali protestovali jedili se olovku u sake pa razmislite koga cete zaokruziti. Ove spasitelje sigurno necu.

 11. Herceg Novi uprava lokalna ims 240 uposlenih Split koji je tačno 11.puta veći ima cca 260, pa vidite đe odoše novci. Zbog togs i činjenice da ne smijete da smanjujete broj uposlenih jer se bojite izbora niko sa dva grama mozga ne treba da vas više glas nikad. Pa se molite po cio dan. Vama mije loše, svi iz menadžmemta imate dodatne prihode i da ima novinara davno bi objavili koliki su vam prihodi. Koliko imate škole i obrazovanja znamo.

  • Olga: Imaš stare podatke. Sada ih je oko 400. Plus vodovod 160, plus čistoća, plus vatrogasci, plus stambeno. Računaj oko 800 ljudi. Sa današnjom tehnologijom, mogli bi držat Njujork.

   • Nijesu stari podaci, JP i Ustanove / Herceg fest, RTV, Galerija i Muzej/ nijesu javna preduzeca i cifra sa onim koji su zaposleni na određeno je cca 900

 12. Samo uvodite nove stavke za placanje poreza.Treba platiti silne estradne zvijezde Cece,Brene,Harisa,Joksimovica naravno iz dzepa gradjana a da pri top mi nemam nikakve koristi od toga ludila za jednu ili dvije noci.Ne bi mi bilo zao da ste taj novac ulozili u kapitalne investicije Herceg Novog

  • Brav bravo. Predsjednik opstine koji “ima Dva zavrsena fakulteta vezane za ekonomiju i logistiku iste” je procenio da nasa opstina ima dovoljno para da finansira i navedene srbijanske pevaljke iako postoje i u HN mnogo kvalitetnijih i muzicki obrazovanijih koji su nam mogli prirediti lepe praznicne noci za Mnogo mnogo manju cenu tako da bi se visak ocito ogromnih para mogao iskoristiti za mnogo bitnije stvari kao KANALIZACIJA naprimer. Ali “veliki ekinomski strucnjak ” rangira kao bitniju za gradjanje srbijansku estradu” nego li potrebu izrade kanalizacije u turistickom gradu kao sto je HN. ….. TEMA ZA RAZMISLJANJE SVIH GRADJANA !! Makar da nas ovo pitanje ujedini!!

 13. A da, umjesto povećanja poreza, smanje broj zaposlenih po svim opštinskim službama i preduzećima, sa 1000 na bar 500? Godišnja ušteda oko 12 miliona eura.

  • Nije dzabe Katić nosilac ordena SvSave.
   Popovima se ne naplaćuju ni ono što je do sada bila građevinska dozvola a porez na imovinu je misaona imenica…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code