Početna Društvo Šta je ostalo od Savinske dubrave

Šta je ostalo od Savinske dubrave

16

Kada se poslije više godina sjetite da bi poslije mnogo godina bilo lijepo prošetati Savinskom dubravom, zaštićenim parkom prirode, te da bi lijepo bilo prošetati šumom kestenja, hrastova, borova, jasena, lovora, kostrike, napuniti pluća njenim mirisima, možda je bolje da sebe poštedite tog odlaska.

Jer, Savinska dubrava jeste nekada bila pluća grada i mnogi to pamte, ali danas ne liči ni na park niti na šumu, već na nagrđeno urbano naselje, ogoljeno i tužno. Samo je njen sjeverni dio donekle sačuvan. Tamo odakle ”puca pogled ka zalivu” nema stabala, posječena su da bi se izgradilie kuće, apartmani, garaže…

Nikle su građevine, do same ivice puta. Na samom vrhu prokrčena je i posječena šuma hrastova i sa sjeverne strane, a na njeno mjesto zasnovani novi vinogradi.

Savinska dubrava je u ovakvom stanju danas poslije 30-ogodišnjeg čerupanja i bezobzirnih apetita investititora, kojima se nije moga oduprijeti niti jedna lokalna vlast.

Žalosnu sliku dopunjuju i krcate kante za smeće pored klupa, divlje deponije.

Može li ljudska svijest i ruka nadležnih išta učiniti za spas onoga što je ostalo od flore i faune u Savinskoj dubravi?

Podsjetimo da je zbog izuzetnih prirodnih vrijednosti, Odluku o njenoj zaštiti donijela SO Herceg Novi još 1966. godine. Dvije godine kasnije to je potvrdio i Republički zavod za zaštitu prirode CG, a Odluku o proglašenju zaštićenog prirodnog dobra: predio izuzetnih odlika III kategorije „Savinska Dubrava“ donijela je Skupština Opštine Herceg Novi 2015. godine.

16 Komentari

 1. Šta njlh briga I za grad uži dio, a Kamp li za Savinsku Dubravu. Sjetit će se pred izbote kad I’m trebaju glasovi, kao nešto rade, ali tada SAVINE neće biti.

 2. POGLEDAJTE INSPEKCIJO MOTEL DUBRAVU UNUTRA PASCETE U NESVJEST.HVALE OVAJ GRAD REKLAMIRAJU A MOTEL DUBRAVA JE DEPONIJA SMECA I NEMORALA ZARAZE I DROGERASA .TO NE ZELE DA VIDE. OVO CU DA STAVIM U NEKE NOVINE NEKA ZNA EVROPA.

 3. Skoro svaki dan prošetam kroz Savinu, postavljene su kante ali se prazne svaka dva mjeseca ( živa istina ) gomile smeća su pored kanti što će reći da građani manje više vode računa o čistoći, problem je što se ne odnosi.
  Sa sjeverne strane crkve sv. Save uz put što vodi put meljina možete da vidite mrtvačke sanduke, vijence, šut….. Pa bi zamolio ove što čuvaju svetinje da očiste to, Ipak su i groblja svetinje

  28
  1
 4. Sramota velika sramota opstine je SAVINA !
  1. sve sto je izgradjeno, izgradjeno je na privatnim parcelama i bez krcenja sume
  2. nepuca pogled na more jer ispred kuca je jedna zapustena prasuma koja ne smije da se ocisti ali zato ZO smije sta ga je volja kida cupa suzava put ko da je sve donio iz Beograda
  3. opstina zalosna nije u stanju da okosi i naspe sumske puteve a kamoli da ocisti obaljena drveca od pijavice od prije dvije godine a ima ih dosta
  4. da nepricamo o tome da na savinu nema kanalizacije ,nema parkinga ,rasvjeta radi jednom mjesecno, put do male crkve kosi se jednom godisnje ako se izmoli stambeno komunalno
  5. mozda da okrenu litije preko gornje Savine ova gospoda iz opstine bi nesto vidjeli ali ovako nista… ima toga koliko zelite

  31
  2
 5. U svakoj normalnoj drzavi kada se privatna imovina proglasi nacionalnim parkom vlasnicima se isplacuje obestecenje u skladu sa zakonom.
  Toga kod nas nema, doticna koja je ovo gurala do kraja je imala samo neki svoj licni interes na umu a za interes stanovnika i vlasnika nije imala sluha..

  22
  1
 6. Neko se potrudio i postavio klupe i korpe za otpatke za prijatniji boravak u šumi, ali onaj ko treba da time gazduje očigledno ne radi svoj posao.
  Ali pošto Radio Jadan sa upravljačem ima odličnu i priznatu medijsku saradnju, može da ga i pita zašto se Savinska dubrava ne održava.

  27
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code