ŠTA SE KRIJE IZA LEGALNE GRADNJE OBJEKTA NA ŠETALIŠTU PET DANICA?

ŠTA SE KRIJE IZA LEGALNE GRADNJE OBJEKTA NA ŠETALIŠTU PET DANICA?

76
0
Podijeli

Na osnovu građevinske dozvole koju je izdao Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju Herceg Novog, pedeset metara iza tunela na Toploj, tik uz Šetalište Pet Danica, na najatraktivnijoj lokaciji traju ogromni zemljani radovi za novi objekat.

Do 15. marta 2016. godine trebalo bi da bude izgrađeno stambeno poslovno zdanje (podrum+prizemlje+sprat+potkrovlje), ukrajinskog investitora Sergeja Nikiforova.
Površina kompletnog objekta biće skoro 500 m2 (493,24 m2), pri čemu bi podrum bio iskorišćen za tehničke prostorije, prizemlje za poslovanje, a sprat i potkrovlje za stanovanje. Riječ je o objektu spratnosti 4 etaže koja će ambijentalno zasigurno “štrčati” u odnosu na okruženje i “začepiti” pogled na more stanarima u lamelama iza.
Istim tim stanarima prije samo dvije godine skupštinskom odlukom odbijena je mogućnost dogradnje stanova, koja zasigurno ne bi remetila ambijentalni sklad i bila bi u skladu sa predloženim izmejnama DUP-a Šetališta.
Kako je moguće da je minorna nadogradnja izgubila bitku sa izgradnjom kolosalnog objekta od 500 kvadrtata? Načelnik Sekretarijata za prostorno planiranje i urbanizam Milovan Baždar, za naš radio pojašnjava da je Skupština imala ingerenciju da ne usvoji neki planski dokument i to je njeno pravo koje niko ne može osporiti:
“Ali ako je neki planski dokument usvojen, nema nikakve veze što se odnosi na susjednu lokaciju, a ranije je davao uslove za neku izgradnju, ili rekonstrukciju, onda je to nesporno pravo vlasnika, korisnika ili drugog subjekta na toj parceli. Mi kao organ nismo u poziciji da improvizujemo i uvijek se rukovodimo opštinskim propisom koji uređuje pitanje mogućnosti izgradnje ili rekonstrukcije. To je opštinska odluka koja se daje u vidu planskog dokumenta za neki zahvat”.
Baždar nije bio siguran da li je za izgradnju ovog objekta korišćen planski dokument Šetališta ili poseban planski dokument za taj objekat. Ali, ukoliko je riječ o planskom dokumentu Šetališta, onda je vjerovatno na snazi onaj iz 96’e godine, sa dosta manjkavih elemenata, i svaka parcela se pojedinačno cijeni kroz ono što je planom za neku parcelu određeno u smislu mogućnosti gradnje, ističe Baždar.
Izvođač radova je firma koja ujedno obavlja nadzor, “Role inženjering”, Mladena Rostovića, jednog od pet potpredsjednika opštine Herceg Novi. Baždar je isključio mogućnost bilo kakve “koalicione protekcije”, oko dobijanja građevinske dozvole i izbora izvođača radova, navodeći da je sve urađeno u skladu sa Zakonom.
Ipak, valja podsjetiti da je na mjestu gdje sada niče građevina bila kućica prizemljuša. Kako to jedni mogu da grade, a drugi ni da dograđuju na gotovo istoj parceli? Jer, prije dvije godine je predsjednik opštine donio odluku o izmjenama Dup-a Šetališta. Izmjene je uradila Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog. Dobijena je i saglasnost Ministarstva, orgnizovana i javna rasprava i kada je sve došlo na novsku Skupštinu, sve je propalo.
Ispada da Skupština sve više uzima vlast u svoje ruke, odnosno presuđuju privatni intersi pojedinih odbornika. Jer, stanarima, među kojima je bio i uvaženi Novljanin istoričar umjetnosti Lazar Seferović, nije dozvoljena dogradnja, a gotovo na istom mjestu, čak bliže moru, ukrajinskom državljaninu se omogućava, ne rekonstrukcija, nego gradnja novog poslovno stambenog objekta. Je li trebalo da stanari ulice Danice Tomašević koja izazi na Šetalište, počnu da grade na divlje, pa da im se onda legalzuje rabota, kao što je recimo legalizovan bivši Dom JNA u Starom gradu?

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code