Početna Društvo Stabilna bezbjednost u Herceg Novom, smanjen kriminalitet za 32,24%

Stabilna bezbjednost u Herceg Novom, smanjen kriminalitet za 32,24%

12

Stanje bezbjednosti u Herceg Novom od početka godine je stabilno, a u Centru bezbjednosti su ostvareni dobri rezultati zahavljujući kvalitetnom i profesionalnom radu u oblasti krijumčarenja droga, privrednom kriminalitetu, javnom redu i miru, saobraraćaju. To je na press konferenciji kazao načelnik CB Herceg Novi, Goran Banićević.

– Broj krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta je smanjen za 32,24%. U padu je stopa imovinskog kriminaliteta po nepoznatom izvršiocu, u najvećem broju riječ je o krađama. Od početka godine je bilo 145 takvih djela, a procenat rasvjetljenosi je čak 85%. Uz to je rasvijetljeno 6 krivičnih djela opšteg kriminaliteta iz prethodnog perioda, od kojih je jedno ubistvo – kazao je Banićević napominjući da niti jedno krivično djelo neće „biti stavljeno u fioku“.

Zanimljivo je da od početka godine nije bilo niti jednog razbojništva, što je bilo izraženo ranije tokom sezone.

U ovom periodu je otkriveno 98 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, što je za 81,48 veća otkrivenost, a materijalna šeta po budžet je preko milion i 900 hiljada eura. Riječ je o utaji poreza i korupciji.

Suzbijanje krijumčarenja i korišćenja droga

Novina je da u CB Herceg Novi funkcioniše odjeljenje za drogu kao jedinica za drogu za sve tri bokeljske opštine. Ukupn broj krivičnih prijava je 32, a prekršajnih, koje se odnose na konzumiranje droge na javnom mjestu 84. To je realizovano uz 153 zaplijene čak 93 kg raznih droga.

Radi se i na suzbijanju droge u školama, kaže Banićević, podsjećajući da su u svim školama preventivno imali predavanja o štetnosti droge, ali da u toj akciji policiji treba pomoć škole, porodice i medija. Otkriveni su dileri marihuane u okolini škola, protiv kojih su pokrenute krivične i prekršajne prijave.

Organizovani kriminal

– Centar bezbjedosti je u tri specijalne akcije sa SDT i specijalnim policijskim odjeljem za organizovani kriminal, sa partnerskim inostranim službama, lišio slobode 17 lica koji su članovi  organizovanih kriminalnih grupa. Saradnja sa Interpolom je intezivna, pa je samo u proteklih mjesec troje stranih državljana, osuđenih za organizovani šverc narkotika,  lišeno slobode po Interpolovoj potrazi – istakao je Banićević.

Herceg Novi i Crna Gora ne mogu nikako biti utočište osuđenim kriminalcima, dodao je Banićević.

On je potencirao i činjenicu da od početka godine nije bilo krivičnih djela, koja su ranije definisana kao sukobi organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica. Takođe, sva krivična djela iz oblasti krvnih delikata su rasvijetljena.

Banićević je kazao i da se hercegnovska policija već priprema za novogodišnje praznike radi postavke službe tokom planiranih događaja, stabilne bezbjednosti, javnog reda i mira.

Granične prelaze urediti

Kako je Herceg Novi tranzitno područje, a Debeli brijeg najfrekventniji granični prelaz u Crnoj Gori,  problem su tokom ljeta gužve u saobraćaju, zbog loše infrastrukture. Prioritet MUP-a i Uprave policije u narendom periodu biće i renoviranje graničnih prelaza Kobila i Sitnica, ka Hrvatskoj i BIH, kazao je Banićević odgovarajući na pitanje Radija Jadran – može li CB zajedno sa graničnom policijom i Opštinom da inicira njihovo uređenje.

– Da li će doći do spajanja određenih graničnih prelaza ili će  ostati poseban granični prelaz na crnogorskoj strani u toku je odlučivanje. Ove godine su bili manji zastoji na graničnim prelazima  i zbog selektivne kontrole. Ona olakšava protok saobraćaja, ali postoji problem da neko bezbjednosno interesantno lice može da uđe u državu, ili angažovano za neko krivično djelo, a mi onda nemamo informaciju o njegovom ulasku – upozorava Banićević. Ove godine nije bilo takvih situacija, a mnogo je značila i policijska ispomoć iz drugih gradova Crne Gore.

Alkoholisani vozači stalna prijetnja

Od početka godine sankcionisana su 564 alkoholisana vozača, a slobode lišeno 157 lica, jer su vozili sa preko 1 promilom alkohola u krvi.

Komandir stanice policije Dejan Ostojić je dodao da CB izvodi periodične akcije zarad bezbjednosti saobraćaja, poput „Kaciga“ koja je sezonskog karaktera, od proljeća do oktobra.

– Trudimo se svim potencijalima, ljudskim i profesionalnim, da ovaj grad bude bezbjedan. Postupamo pošteno i odgovorno prema građanima i svima koji su u tranzitu ili odmaraju u Herceg Novom – istakao je on.

Banićević je ocijenio da je saradnja sa Osnovnim državnim tužilaštvom, Višim i Specijajnim, u posljednje dvije godine, otkada je na mjestu načelnika, za pohvalu. Takođe, i da je dobra saradnja sa  hercegnovskim medijima, pozivajući na partnerstvo zarad stabilne bezbjednosti u gradu. U Herceg Novom nije bilo slučajeva prijetnje novinarima ili ugrožavanja njihove bezbjednosti.

Na press konferenciji bio je i načelnik kriminalističke policije, Dragoljub Peković.

12 Komentari

 1. Kad pocnete da cistite drogu i narko dilere u baosice i bijelu onda ste postigli rezultate, a do tada bolje ne iznosite nista u javnost da vam se ne smiju gradjani.

  17
 2. Nedje oko 19:20 sam prosao pored solitera na Savini u ulici I bokeske brigade (brojevi 64 i 66) , ne mozete vjerovati koliko se osjeca da neko ‘duva’ u blizini.
  Takodje duvackog orkestra cesto ima oko hotela Igalo…

  9
  10
 3. Narkotici moraju biti prioritet. Ne smije biti povlašćenih krimi grupa…divljanje sa neprijavljenim strancima na geadilištima…povlašćeni ugostitelji…

  37
  1
 4. Kakav uspjeh u suzbijanju droge kome ide ta priča dje živi ovaj načelnik diluku mu usref bijela dana ako zna dje su Baosici i Bijela hvala

  57
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code