Početna Društvo Stabilna epidemiološka situacija u Herceg Novom

Stabilna epidemiološka situacija u Herceg Novom

4

U Herceg Novom je trenutno 9 inficiranih korona virusom, njihovo zdravstevno stanje je stabilno. Od toga su dvoje hospitalizovani u OB Bar  i za sada su dobro i stabilno. Epidemiološka situacija u gradu je prilično dobra i stabilna, ocijenila je gostujući u Bojama jutra na Tv Vijesti, epidemiološkinja Doma zdravlja Herceg Novi, dr Stefa Glušac.

U funkciji su dvije Covid-19 ambulante, za djecu i odrasle kao i  Covid tim, koji su, u oba talasa epidemije do sada, pregledali od 950 – 1.000 pacijenata:

„Tokom vikenda smo imali između 30-40 pregleda. U Epidemiološkoj službi i Domu zdravlja nijesmo imali pauzu između prvog i drugog talasa epidemije, s obzirom da smo u starom dijelu Instituta Igalo imali najveći pojedinačni institucionalni karantin. U njemu  je od 20. marta do 4. avgusta, kada je zatvoren, bilo oko 1.900 lica. U prvom talasu epidemije imali smo i u Hotelu Lighthouse 180 lica koja su bila u jednoj turi od 14 dana u karantinu“, podsjetila je ona.

Bilo je slučajeva infekcije korona virusa i kod turista u oba talasa epidemije i oni su, prema riječima dr Glušac, tretirani kao osiguranici Fonda zdravstva Crne Gore. Ona nije navela o kom broju inficiranih gostiju je riječ.

Pacijente koji imaju simptome crijevne infekcije, koja je takođe jedan od simptoma Covida 19, izabrani ljekari tretiraju kao da su inficirani korona virusom , dodaje Glušac. Ipak, kako je istakla, iako je sezona crijevnih zaraznih bolesti, epidemiološka situacija je u tom dijelu poprilično stabilna. Ukoliko pacijenti dodatno imaju i temperaturu, pišu se uputi za PCR testiranje, Epidemiološka služba preuzima upute i po priioritetima ih uzorkuje i šalje Institutu za javno zdravlje:

„Uzorkovanje je naročito bilo intenzivno u junu, kada su sva lica koja su izlazila iz karantina testirana. Od početka epidemije sredinom marta imali smo 2 hiljade uzorkovanja, koji su analizirani u IJZ“, kazala je dr Glušac.

Ostali pregledi u Domu zdravlja obavljaju se nemsetano, uz sprovođenje i poštovanje epidemioloških mjera – nošenje zaštitne opreme, održavanje distance, trijažnu sestru koja na ulazu mjeri temperaturu, obavlja kratku anketu, dezinfikuje ruke i dalje upućuje pacijente. Ukoliko se posumnja da neko ima simptome Covida19, šalje se u Covid izolacionu jedinicu, gdje je spreman tim za pregled takvih pacijenata.

4 Komentari

  1. Jel se vi to sprdate sa nama? Ovi gore nose opremu kao da ce na Mars, a obicne ljude stiti maska? Inace je virus jako strasan da ti treba test da vidis jel ga imas…

    11
    12
  2. Super, jos nam recite kakva nam je turisticka situacija koliko je doslo turista, kolika je vanpansionska potrosnja i hocemo li preteci ovu zimu ne zavisno od korone.

    18
    10

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code