Početna Društvo Štampan priručnik za roditelje “Moje dijete ima kancer-šta treba da znam”

Štampan priručnik za roditelje “Moje dijete ima kancer-šta treba da znam”

0

Udruženje roditelja djece oboljele od kancera „Fenix Crna Gora“ realizuje  projektat “Zasvjetlimo zlatno – edukacijom i aktivizmom podignimo svijest o dječijem kanceru”, koji je finansijski podržala Komisija  za raspodjelu sredstava iz budžeta Opštine Herceg Novi opredjeljenih nevladinim organizacijama u 2018. godini.

U sklopu prve projektne aktivnosti štampan je priručnik za roditelje „Moje dijete ima kancer-šta treba da znam“ namjenjen  porodicama kojima su djeca oboljela od raka. Informacije u vodiču pomoći će im da se lakše nose sa emotivnim i društvenim aspektom bolesti svog djeteta.

– Kada se roditelji i djeca nađu u situaciji da ne znaju šta se desilo sa njihovim dosadašnjim životom i šta da rade kada saznaju za bolest, roditelji se obraćaju našem udruženju za savjete i pomoć u daljim koracima. Od velike je važnosti da na odjeljenju postoje vodiči koji bi roditeljima objasnili korak po korak šta je to maligna bolest,upoznali ih sa nepoznatim pojmovima u medicini, koje procedure ih očekuju, kako pripremiti dijete na bilo koju vrstu intervencije i koja prava imaju tokom liječenja – ističe Angela Murišić iz Fenix-a.

U priručniku su obuhvaćene sledeće teme:

– Dječiji kancer- šta je važno da znate

– Stadijum bolesti

– Objašnjenje pojmova

– Načini liječenja

– Djeca oboljela od raka u Crnoj Gori- pravo na liječenje

–  Prava iz socijalne i dječije zaštite

Ohrabrujuća činjenica je to da je u dječjem uzrastu rak izliječiv u 70% slučajeva.

-Želimo da ukažemo našim sugrađanima na važnost ranog utvrđivanja dijagnoze kancera kod djece, jer to je nešto što pogodi cijelu porodicu i desi se tako iznenada. Rana dijagnoza je od presudne važnosti, jer ona značajno povećava stopu preživljavanja. Postere „Rani znaci upozorenja“ štampali smo i distribuirali po svim domovima zdravlja u Crnoj Gori.

Mnogi ni ne razmišljaju da tako nešto može i njihovo dijete da zadesi, a kada se desi onda ne znaju šta da urade. Ovakve akcije, osim što imaju za cilj da se prikupe sredstva za razne potrebe oboljele djece, imaju i eduklativni cilj, kako bi pomogli roditeljima da prepoznaju na vrijeme i da znaju kako da se bore sa tim- priča Murušić.

Udruženje roditelja djece oboljele od kancera „Fenix Crna Gora“ pored priručnika za roditelje „Moje dijete ima kancer-šta treba da znam“, i  „Kako pomoći djetetu tokom boravka u bolnici“ štampalo je i vodič za nastavnike „Povratak u školu“.

Priručnike možete preuzeti na sajtu www.nvofenix.me

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code