Početna Kultura “Staništa” Sonje Malavrazić u Galeriji Sue Ryder

“Staništa” Sonje Malavrazić u Galeriji Sue Ryder

1

Otvaranje izložbe skulptura pod nazivom “Staništa”, autorke Sonje Malavrazić, biće upriličeno u četvrtak, 6. decembra u 18 časova, u Galeriji Sue Ryder na Belavisti.

U katalogu za izložbu Vojislav Bulatović postavlja pitanje koje se, kako je zapisao, nameće pri prvom pogledu na radove iz ciklusa “Staništa” – da li je riječ o slikama i/ili skulpturama ili “slikama izvan slike”?

– Dobijanjem “tjelesnosti” slike prestaju da budu odraz stvarnosti i postaju stvarnost sama. Ovaj iskorak u “treću dimenziju”, kada pogledamo cjelovit opus Sonje Malavrazić, logičan je i nadasve očekivan slijed događaja. Krećući se od apstrakcije, sredinom devedesetih prošloga vijeka, preko uvođenja najprije asocijativnih sadržaja do ozbiljnog približavanja figuraciji, uz jednu konstantu – prepoznatljivu paletu koja proizvodi grmljavina boje “u stilskom okviru apstraktnog ekspresionizma, zenitne epohe modernizma” (Jovan Despotović), ona svoj slikarski svijet (iz)vodi u svijet skulpture, kako bi i tu, po sopstvenoj tvrdnji, nastavila da istražuje granice između figuracije i apstrakcije – piše Bulatović.

Sonja Malavrazić, rođena Petrović (1951, Herceg Novi), je slikarka i radiofonska stvarateljka. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1993. godine, slikarski odsjek, klasa profesora Zorana Pavlovića. Magistrirala je kod istog profesora 1996. Završila je i FPN, odsjek žurnalistike (katedra prof. dr Sergeja Lukača), 1975. godine. Član je ULUS-a.

Kao slikarka, za sobom ima dvanaest samostalnih izložbi, među kojima su – u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca, Gradskoj galeriji „Josip Bepo Benković“ u Herceg Novom, Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, Galeriji „Srbija“ u Nišu, Galeriji „Sju Rajder“ u Herceg Novom…

Novinarsku karijeru počela je na Prvom programu Radio Beograda i bila urednica Opšteobrazovnog programa “Vreme radoznalosti”. Na Drugom programu je punih dvadeset pet godina (avgust 1991- septembar 2016) uređivala i cjelovito kreirala “Riznicu”, posvećenu njegovanju i preispitivanju kulturne baštine i govora o njoj.

Kao istaknuto ime u svijetu radio-novinarstva i likovnog stvaralaštva, nagrađivana je u objema oblastima. Dva puta (1996. i 2001) njene izložbe bile su proglašene za likovne događaje godine od kritičara „Večernjih novosti“.

Živi i radi u Beogradu i Herceg Novom.

1 komentar

  1. Ne bi bilo na odmet da je uz clanak objavljena i po koja fotografija više Sonjinih radova. Nije svaki zaiinteresovani Novljanin u Novome da moze skoknuti do galerije…

    6
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code