Stanje komunalne higijene u Novom se popravlja, ali ne svuda

Stanje komunalne higijene u Novom se popravlja, ali ne svuda

30
Podijeli

Posljednjih dana na frekventnijim mjestima  kroz Herceg Novi i Igalo evidentnan je bolji komunalni red i znatno manje  količine sitnog i kabastog otpada, koji je unazad desetak dana „gušio“ kontejnerska mjesta. Kante i boksovi  bili su pretrpani i sticao se utisak da se otpad i ne odvozi. Ipak, ključni problem i dalje ostaje nepoštovanje odlaganja otpada u terminu koji je naznačen na kontejnerima, od 21 h – 06 h, posebno se toga ne pridržavaju trgovinske radnje i lokali.

bty

Manja kadrovska reorganizacija, veća kontrola urađenog posla i samog procesa odvoza otpada uslovile su koliko toliko pristojniju sliku mjesta predviđenih za odlaganje otpada, kaže nam v.d. direktor Čistoće, Vladimir Arsić:

Picerija i restoran

„Mehanizaciju koja je dotrajala i kvari se, uspijevamo da popravimo tokom dana. Odvoženje otpada ka deponiji smo organizovali na drugi način – dva kamiona ga kipuju do reciklažnog centra i onda ka deponiji, dok ostali, manji, izbace otpad i nastave da kruže po gradu, ne gubeći vrijeme“, objašnjava Arsić.

Prema njegovim riječima u funkciji je trenutno 6 kamiona, a od ponedjeljka će biti operativan i novi kamion za odvoz kontejnera:

„Osim toga planiramo nabavku još jednog vozila za kipovanje otpada, a ovih dana stiže nam i nova čistilica, koju smo obezbijedili donacijom Turističke organizacije. Ona radi na električni pogon, nema potrošnje goriva, može da očisti 4 km na sat i idealna je za naše šetalište. Ima prskalicu ispred sebe kako bi suzbila prašinu i bešumna je“, pojašnjava on.

On naglašava da se i dalje jedan dio privrednika na Šetalištu Pet Danica ne pridržava Odluke o odlaganju otpada iako su nekoliko puta „upozoreni“ ili obaviješteni o tome, što je i najveći problem. Stoga bi nova čistilica trebalo da bude „spas“  iz više razloga, a ponajviše jer postoje djelovi Šetališta koji se još  ne peru:

„Svaku noć pere se potez od tunela na Toploj do Škvera, kao i Trg Bellavista, prostor od trga do Muzičke škole, glavni trg, stepenište 28. Oktobra, odnosno mjesta na kojima postoji mogućnost povezivanja na hidrant. Drugi dio Šetališta peru jednom sedmično vatrogasci uz pomoć njihovih cistijerni. Kad je riječ o Igalu, svi vlasnici lokala zatvorili su odvode stepenicama, odnosno blokirali ih, kako bi se lakše prilazilo terasama. To nam stvara problem taloženja vode koja nema gdje da otiče i stvorila bi se bara. Zato i čekamo ovu čistilicu koja će urediti i taj dio Šetališta“, objašnjava Arsić.

Okončano je i nasipanje „novog“ puta za odvoženje otpada na deponiju Tisove grede. Finalni radovi su u toku, a sa vlasnikom preko čijeg zemljišta prolazi put, dogovoreno je proširenje. Na deponiji i dalje dežura jedna ekipa Službe zaštite i spasavanja radi preventive,  dima još ima, ali u  manjoj količini.

Novska rivijera “zaboravljena”

Ipak, iako su količine smeća na najprometnijim mjestima umnogome manje, još postoje prigradska naselja  djelovi rivijere na koje ekipe Čistoće „ne stiže“. Dio mještana Zelenike već treći dan se obraćaju redakciji Radija Jadran i tvrde da sedam dana smeće nije odvoženo iz ulice ka crkvi Sv. Trojice, ali i na još nekim lokacijama u tom mjestu.

Vlasnici par manjih restorana u Bijeloj kažu nam da su posljednjih dana sami odvozili smeće, jer je neprijatan miris od stajanja bio neizdrživ. Trpaju smeće u auto i odvoze gdje vide prazne kontejnere, sve do Igala i Mojdeškog puta.

30 Komentari

 1. Neka mi neko objasni ko je na Toploj vlasnicima kafica ,kioska sa friziderima pica i cigara i sladoledzijama saopstijo da se sav njihov otpad ,pune vrece flasa pica,smece ,kutije kartonske stavljaju oko zardinjera na setalistu, zatrpaju jadnu zardinjeru da se ona uopste i ne vidi.od ujutru do uvece to neprestalno rade.Da li moze njihovo osoblje da se popne citavih 100 m na ulicu Njegosevu i da baci u kontejner to smece.Ili nek se gospodi vlasnicima udari kazna za to..Dje je pobogu komunalana pol.

 2. Koliko si doveo novih vozaca a pogotovo radnika sa strane da rade u tvom mandatu plus noviji kamion umesto da grad bude nikad cistiji ono stanje isto,djabe ti i navigacija,i sve to,pojedine ulice radnici na metli ne zalaze,mozda su vlasnistvo druge opstine a mi da ne znamo ili njihovi sefovi neznaju za njih,dovest ljude sa strane da vode glavni dio firme servisnu zonu, a neznaju o tom poslu nista to je dokaz da je i dalje grad pun smeca,vazno je uradi kako partja kaze…

  • A đe vi je sada Ivović. Rad bi bio da vidimo fakture – naravno i jedne i druge. Žari, pali,goni i naplaćuje. Ubljani izdržite još malo. Pomozite vaše ljude

 3. Stavite sve po strani kao sto je partijsko zaposljavanje, velika administracija, nestrucni kadar I ostalo, I videcete da je odlaganje smeca u nepropisno vrijeme najveci problem za odvoz smeca. Ja bih svakog ugostitelja, hotel, prodavnicu kaznio da ih uhvatim pa bi svaki mjesec dana skupili pare za po jedan kamion.

  20
 4. Pozdravljam radio Jadran na argumentovanom izvještavanju. Samo da vas pitam, znače li vi što ovi komentari. AKO ZNAČE ZAMOLIO BIH VAS DA ISPRAVITE NASLOV. Cilj komentara je da ukažemo, na sve ono što vi ne vidite a što je našem gradu i te kako potrebno. Obiđite, pogledajte, pa nas demantujte.

  12
  3
 5. Ti si corav i ako imas oci, ne gledaj to partiski i demokratski, ako pogledas svijim ocima citav grad je u smecu ti samo vi demokrate ne vidite. Sram vas nilo.

  27
  2
 6. Kakva reorganizacija Arsiću, ko biva znaš kadrove, što si ih politički doveo i pored toga da nema primanja, a stanje na terenu pročitaj , ako ti se ne izlazi iz kancelarije. Kakva kontrola mjesta, neko se toleriše, a neko ne. Ima prljavih, a ima i onih manje prljavih. Jesi li ti fakultetski obrazovan ili priučen i samo partijski obučen. ZA VRLO KRATKO VRIJEME POKAZAO SI DOSTA, NEMOJ VIŠE OBRAZA TI . Očekujem bar malo realnosti.

  24
  2
 7. Zelenika nikad nije bila cistija nego mi se cini da ovi sto sve kritikuju ne spavaju i ne vide dobro ali ako im je to lijek pisite komentare ali sta sa tim dobijate.

  10
  31
 8. ma koji arsic,sta je to on ucinio znacajno u svojoj karijeri,sem sto se iz vlasti presalto u cemokrate.ajte nemojte se sprdati sa nama.pa ovaj natod vise kostaju njegovi putni troskovi,nego da zaposlimo 10 cistaca.86

  40
  6
 9. Ne lazite narod,nije corav. Deponije svuda,gradjevinskog otpada svuda. Vlasnike koji blokiraju odvode sankcionisati. Novi kontejneri kod Mjesovitog,u centru grada,ruglo i zaraza! Ne interesuje gradjane kako ste organizovani. Ako ne placaju,nadjite nacina da naplatite usluge. Zelenika kod Svijeta hrane,haos. Staro kino,Zelenika,jos i gore. kKamenari,pored novootvorene plaze Bocasa,gomile neiskoristenog kamena….sankcije !!!

  30
  6
 10. pitanje za glavesine opstine hn.moze li se znati ko u ovom vremenu,najzesce sezone,gradi ogromni objekat,odmah prije cvijetnog centra,sdonje strane puta.to je zalosno,ogromni kamionimdizalice pumpe.katastrofa.molite boga da samo neko ne nastrada.ko je dao dozvolu za ove radove u ovo vrijeme.

  30
  3
  • A po zakonu se mora istaci tabla sta se gradi , kad pocinju radovi do kada traju sa sve slikom i ostalim podatcima. Opet neki sa vezom gradi bez zakona.

 11. Cijelo ljeto nema cistaca na potezu od autobuske prema trznici, stanovnici sami ciste koliko mogu, inace bi bila zaraza.
  Prolazi li iko od celnika tim putem. To je ulica koja direktno vodi do glavnog gradskog trga. A na dnu ulice ispred direkcije Vodovoda tona smeca, non stop i uz to tragovi smrdljive tecnostii koje ispistaju raspala vozila Cistoce. Tuda prolaze ljude, djeca gaze po tome, uzas.

  40
  2
  • A đe njoj novi kamioni, ona ni stare nije znala organizovati. Grad je najbolja slika, a za nju nikada više ni prilika. Vrijeme je pokazalo, a kako se sada preznojavaju i zbog toga kratkoga mandata, pitaj te Arsića.

   7
   12
 12. I ovo je trebalo da potpise PR tim pa da nema komentara.O kakvim pomacima govorite?Nikad sporkije.A turista manje.I sve to sestog avgusta.Nemojte se binuti.Za deset dana cete moci reci da je sve pod kontrolom.Kad zavrsi sezona.

  47
  4
 13. oce li to injektiranje palmi vise krenut za prave ili samo PR kao zaprasivanje komaraca? Evo gledam po gradu jos nidje ne vidim injekcije, a nove palme svakodnevno se zarazavaju.

  26
  2
 14. Dio setalista kod Lobelie. uzas zivi! vazda gomila smeca pored jedne male korpe za otpatke+gradjevinski i drugi otpad stoji okolo (valjda im preteklo od priprema za sezonu). 😀

  37
  1
 15. Zanemarljiv je taj korak i rukovodstvo čistoće bi moralo da napravi neke radikalne korake, zatim da ispita da li su ti koraci dali očekivane rezultate, pa tek onda da izađe sa pompeznim člancima. U ovom konkretnom slučaju P.R. čistoće pokušava baciti maglu stanovnicima Novske Opštine u oči. Ne palimo se više na takve gluposti, sad nam trebaju vidljiva djela na licu mjesta.

  40
  2

Ostavite komentar

*

code