Početna Društvo STANOVNICI DONJIH VODICA NASELJA U BAOŠIĆIMA OD SMRADA NE MOGU DA DIŠU

STANOVNICI DONJIH VODICA NASELJA U BAOŠIĆIMA OD SMRADA NE MOGU DA DIŠU

0

ljutipotokOdmah poslije Nove godine trebalo bi da počne gradnja kanalizacionog kolektora za područje hercegnovske rivijere. To neće u potpunosti riješiti problem zagađenja u tom dijelu opštine. U naselju Donje Vodice u Baošićima nema sekundarne kanalizacione mreže, a brojne septičke jame sprovedene su u potok iz koga se šitri nepodnošljiv smrad i potencijalni su izvor zaraze. Uprkos protestima mještana i inicijativi da se i sami uključe u rješenje tog problema nadležni u mjesnoj zajednici i opštini ostaju nijemi.

Ljuti potok koji teče kroz Baošiće u dužini od oko 230 metara pretvoren je u otvorenu kanalizacionu cijev koja se uliva u more na jednoj od baošićkih plaža. U ovom sušnom periodu u njemu  nema druge, osim fekalne vode. Zato vlasnici kuća koji žive uz potok  usred ljeta drže zatvorene prozore, a ne usuđuju se sjediti na terasama  jer je to od smrada fekalija nemoguće. U poslednjih nekoliko godina u tom gusto naseljenom dijelu Baošića, iako ne postoji sekundarna kanalizaciona mreža,  izgrađeno je preko 150 stanova za tržište. Većina tih objekata ima neodgovarajuće septičke jame. Primjera radi za objekat sa 30 stanova, poznat kao Novokomet, izgrađena je septička jama od samo šest kubika. Ona se često prelivala, a fekalije su se izlijevale na ulicu, susjedne travnjake i u dvorišta.
Tada se neko „dosjetio“, probio zid jame i ugradio cijev čiji je ispust sproveo u potok.
Mještani, među njima i Milorad Stojanović, već šest godina „obijaju“ pragove nadležnih, ali ne mogu da nađu rješenje za svoj problem. Stojanović se lično, ali i pismima obraćao i predsjedniku opštine Dejanu Mandiću, predsjedniku mjesne zajednice Stevu Cvjetkoviću,
inspekcijama, ali bez trajnog rezultata.  Pita zašto nijedan od investitora, prije dobijanja gradjevinske dozvole  nije uslovljen da izgradi dio sekundarne kanalizacione mreže, kao što ih je Elektrodistribucija prije dozvole za priključenje na elektro mrežu uslovila gradnjom novih trafostanica.
Projekat  kanalizacije za Donje Vodice je završen, jer su mještani svojevremeno za to platili po 50 eura. Oni su kaže Stojanović, spremni i da participiraju u gradnji kanalizacione mreže, ali očekuju da nadležni iz mjesne zajednice preuzmu organizacioni dio te akcije. 
Predsjednik opštine Dejan Mandić tvrdi da lokalna vlast pomaže u svim situacijama gdje se građani samoorganizuju i pokažu inicijativu. Tako su do sada riješili brojne komunalne probleme u opštini.
Stojanović primjećuje da bi sposobni domaćini bolje radili i u mjesnoj zajednici i opštinu od sadašnjeg rukovodstva i postavlja pitanje Mandiću kada će shvatiti da nije doličan domaćin, jer nije ispunio brojna predizborna obećanja,  pa ga zato proziva da podnese ostvaku.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code