STANOVNICI POGRANIČNOG POJASA U HRVATSKU POGRANIČNOM PROPUSNICOM

STANOVNICI POGRANIČNOG POJASA U HRVATSKU POGRANIČNOM PROPUSNICOM

582
0
Podijeli

debeli brijeg1Kada Hrvatska 1. jula uđe u EU na dva granična prelaza Crne Gore sa Hrvatskom, kao što je Radio Jadran nedavno objavio, u carinskim kontrolama u putničkom i robnom prometu neće biti promjena. Nema mnogo izmjena ni u odvijanju međunarodnog saobraćaja i kontrolama granične policije. Međuresorne komisije Hrvatske i Crne Gore usaglasile su, a Vlade prihavtile dva sporazuma o međunarodnom saobraćaju. Iako hrvastki mediji najavljuju rigoroznije kontrole na svojim granicama za Srbijom, BiH i Crnom Gorom, našim građanima neće biti potrebne vize za ulazak u Hrvastku. Ipak, stanovnici pograničnog pojasa Boke i Župe Dubrovačke više neće moći da prelaze granicu samo s ličnom kartom.
Prema riječima načelnika službe za integrisano upravlje granicom MUP-a, Milana Paunovića, dogovoreno je da na 14 km dugoj granici Crne Gore sa EU budu: debeli brijeg carina– Kao i do sada dva granična prelaza Debeli brijeg – Karasovići na granici Herceg Novi – Dubrovnik i drugi granični prelaz Kobila – Vitaljina. Na njima će raditi pored policije, carine i inspekcijske službe, po potrebi i zdrastveno sanitarna inspekcija. Drugi granični prelaz Kobila – Vitaljina, takođe je određen za putnički saobraćaj sa mogućnošću da se u skladu sa proceduralnim dogvorima i on može koristiti za robni saobraćaj, što je veoma važno za turizam i kada treba rasteretiti Debeli brijeg.
Biće zadražn postojeći režim međunarodnog putničkog i robnog saobraćaja, pa će državjani Crne Gore i dalje moći da putuju za Hrvatsku, odnosno EU sa biometrijskom ispravom, bez vize. Međutim, žitelji tri pogranične opštine u Boki, kao i Konavala, Župe i Dubrovnika, koji su 11 godina mogli da prolaze samo s ličnom kartom i malograničnom prometu, to više neće moći. Oni koje smo zatekli na granici iz Dubrovnika ne znaju za te promjene:
– Bez ikakvih problema proazim samo s ličnom kartom, kada idem službenim autom nosim pasoš. Zadovljan sam službama na graničnim prelazima. Nemamo primjedbe i milsim da će se još uvijek moći s ličnom kartom, ne viidm razlog zašto bi se to trebalo ukinuti.
No, za ovakve stvari obično se građani ne pitaju, pa će oni iz pograničnog pojasa uskoro morati da traže i propusnice, potvrđuje Milan Paunović:
– Dogovoreno je da režim prolasaka u pograničnom pojasu bude isti kao što je bilo i prije, s tim što se tu zaista mijenja režim prelaska granice stanovništva koje živi u pograničnom području, koji neće moći kao do sada prelaziti s ličnom kartom, nego će morarti da prelaze granice na oba prelaza sa pograničnom propusnicom, u kojoj se neće upisvati ulazni izlazni pečat – kaže Paunović.debeli brijeg2

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code