Početna Društvo Stanovnici uz granicu CG i BIH, prelaziće iz jedne u drugu državu,...

Stanovnici uz granicu CG i BIH, prelaziće iz jedne u drugu državu, s propusnicom, van graničnih prelaza

11

U želji da stanovništvu nastanjenom u pograničnom području Crne Gore i BIH olakšaju prelaženje zajedničke državne granice, u namjeri da razvijaju i unapređuju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje pred zaključivanjem je izmijenjeni Sporazum između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj.

Građanima Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji žive u naseljenim mjestima, u zoni od 10 km uz zajedničku državnu granicu biće omogućeno da na 18 prelaznih mjesta prelaze državnu granicu van graničnih prelaza u režimu pograničnog saobraćaja, sa pograničnom propusnicom.

U Vladinoj informaciji o vođenju pregovora kaže se da su u pripremi Sporazuma uvaženi zahtjevi lokalnih samouprava pograničnih opština obje države, u Crnoj Gori opština Pljevlja, Nikšić i Herceg Novi i u Bosni i Hercegovini opština Čajniče, Gacko, Bileća i Trebinje.

Odluka Vlade donijeta je nakon zatvaranja 44 sporedna puta pogodna za nezakonite prelaske državne granice, koji nijesu u funkciji graničnih prelaza.

11 Komentari

 1. Koliko ja razumjeh,ni jedan komentator ne procita smisleno clanak😆.Mada,moram priznati,da kako je napisan,jedva iz drugog citanja ja jedvaaa!

 2. Koliko ja razumjeh…da ce gradjani prelazit ma drugim granicnim prelazima sa propusnicom .Sto bi i bilo jedino ispravno ,da ae izbjegne haos i. cekanje pogotovo u sezoni.A mozda nisam u pravu

  11
  1
   • Ne govori se tu o tome koji ćeš dokument da koristiš za prelaženje, već o tome da nećeš morati da ideš glavnim magistralnim putem, vozači iz pogranične zone će moći da prelaze iz jedne u drugu državu sporednim putevima. Dakle neće morati da se čeka zajedno sa turistima na glavnom prelazu.

    12
  • mogucnost da predjes granicu van “velikih” granicnih prelaza. Recimo Opstina Niksic (Grahovo), mogu da predju na granicnom prelazu Arandjelovo. Generalno ubrzavanje protoka ljudi, jer nema standardne procedure, ne lupaju se pecati u pasose. U Srbiji, zitelji vojvodjanskih sela i gradova uz granicu sa Madjarskom prelaze na slicnim malogranicnim prelazima. Najpoznatiji je Djala, kod Novog Knezevca. Kada se na Horgosu ceka prelaz 3, 4 ili cak vise sati, na Djali se prelazi za 10 minuta, ali… samo zitelji pogranicnih podrucja.

   15

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code