Stari običaji i poruke mira: Katolici slave Badnji dan

Stari običaji i poruke mira: Katolici slave Badnji dan

3
Podijeli

Badnji je dan, uoči radosnog hrišćanskog praznika Božića i u svim katoličkim crkvama u Boki služe se svete mise. Badnji dan obilježavaju u svim župnim uredima i samostanima Kotorske biskupije, kao i u domovima vjernika.

Oni danas imaju posnu trpezu, a večeras nalažu badnjake, slično pravoslavim običajima. Ovo je nadasve porodični praznik i u Boki vijekovima okuplja katolike i pravoslavce.

Picerija i restoran

U susret Božiću, u crkvi sv. Klare, danas, na Badnjak, biće sv. Misa u 18 sati, a u katedrali pontifikalna sv. Misa Ponoćka.
U ponedjeljak, 25. decembra, na Božić, u katedrali Svetog Tripuna je svečana sv. Misa u 10 sati, a u crkvi sv. Klare u 18 sati.
„Svim vjernicima i ljudima dobre volje želimo sretne nastupajuće Božićne i Novogodišnje blagdane“, poručuju iz Biskupskog ordinarijata Kotor.

U crkvi Sv. Jeronima u Starom gradu, u Herceg Novom, jutros svetu misu, na Badnji dan, služiti župnik crkve Svetog Jeronima, don Niko Šošić. Tradicionalno u ponoć on će predvoditi i misu Ponoćku.
Na Božić misa će se služiti, u 10 časova, a u 17 biće upriličena u crkvi Svetog Antuna.

– Svima želim sretne, radosne i blagoslovene praznike. Svim mojim Novljanima, svima koji vjeruju i onima koji možda ne vjeruju, ili misle da ne vjeruju, neka je sretno i veselo – poručuje Don Niko.

3 Komentari

  1. Za ovakve članke ubuduće da se povede računa da ove čestitke glase ‘i svim drugim vjernicima koji slave po gregorijanskom kalendaru’. Danas ne slave samo katolici već i vjernici protestantskih crkava i organizacija kao i vjernici grčke, bugarske i rumunske pravoslavne crkve.

    5
    1

Ostavite komentar

*

code