Stari strujni stubovi ponovo izazvali požar na Luštici, CEDIS treba da reaguje

Stari strujni stubovi ponovo izazvali požar na Luštici, CEDIS treba da reaguje

1
Podijeli

Samo dvije noći nakon što su intervenisali u Radovanićima na Luštici, vatrogasci DVD Luštica su sinoć u selu Eraci gasili požar, koji su izazvale žice na istom strujnom vodu. Požar je prijavljen oko 23 h, a lokalizovan pola sata iza ponoći.


Žice na drvenom strujnom stubu bile su olabavljene, jaka bura ih je nosila i na nekoliko mjesta pokidala, pa je iz njih varničilo, što je i bio uzrok požar.  Miris dima osjetila je jedna od mještanki  i odmah prijavila.

Picerija i restoran

Iako su vatrogasci-dobrovoljci relativno brzo reagovali, gašenje je usložnjavao jak vjetar, pa je tako izgorjelo oko 300 m2 rastinja, pri šumi.

Na teren je izašlko 15 dobrovoljaca, sa tri kamiona, koja su inače konstantno raspoređena na nekoliko lokacija, kako bi se u akciju krenulo što prije.

Ovo je u protekla 4 mjeseca četvrta akcija gašenja izazvana lošom niskonaponskom mrežom između zaselaka, za čije održavanje je zadužen CEDIS, kaže nam predsjednik MZ Luštica, Jovan Moric.

„Mi smo CEDIS-u u više navrata pisali da se ti drveni stubovi mijenjaju gdje je moguće, jer se oni obično postavljaju na nepristupačnim terenima. MZ Luštica nabavila je 3 šlepera betonskih stubova, odnosno 120 komada, koje smo iskoristili za javnu rasvjetu. Predložili smo CEDIS-u da ih slobodno, besplatno iskoristi i zamijeni postojeće drvene, međutim nikada odgovora. Uvijek je to „uradićemo, zamijenićemo, radimo sve što je u našoj moći“, tako da sam digao ruke od toga prije dvije godine, kad nijesmo imali struje 15 dana“, priča nam Moric.

Osim dotrajalih stubova, trebalo bi kaže Moric mijenjati i strujne kablove, koji su takođe dotrajali i nezaštićeni, a postaviti one novije „generacije“, koji imaju zaštitu. Do tada, uzdaju se u mještane koji će na vrijeme prijaviti eventualno zapaljenje i dobrovoljce koji će brzo intervenisati.

1 komentar

  1. To je obaveza distribucije i stvar organizacije posla da se mreza osvjezi i postavi nova linija.Zadnjih godina samo krpljenje,najgora stvar sto je u zadnjih par godina nekoliko ljudi otislo u penziju i sad nema ko da radi jer nisu primili nikoga i samo pritisak na radnike i tenzije.Centralizovali su cedis nema vise direktora po distribucijama i tu je kraj.

Ostavite komentar

*

code