Početna Oko nas Kotor Stari zatvor u Kotoru biće evropskim novcem, od 1,3 miliona eura, pretvoren...

Stari zatvor u Kotoru biće evropskim novcem, od 1,3 miliona eura, pretvoren u HAB

3

U Podgorici je predstavljen IPA projekat “3C – Prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulture i kreativnih industrija”. Kako je saopšteno iz Ministrstva kulture, zahvaljujući tom projektu obezbijeđena su sredstva za restauraciju objekta starog zatvora u Kotoru, kao i za prekogranični model saradnje u oblasti kreativnih industrija.

www.gov.me

Na skupu je ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao da će tokom restauracije biti uloženo 1,3 miliona eura, a stari zatvor postaće kreativni hab namijenjen lokalnim stvaraocima, ali i rezidencijalnoj umjetnosti.

-Restauracijom zgrade zatvora u Starom gradu u Kotoru, Ministarstvo kulture će nastaviti sa realizacijom strateškog cilja namijenjenog promociji i razvoju kreativnog sektora i kreativnih industrija u Crnoj Gori. Kreativni hab koji će u okviru ovog projekta biti stavljen u funkciju, jedan je od šest ovakvih centara koje Ministarstvo kulture sa međunarodnim partnerima planira da realizuje širom Crne Gore u cilju pružanja podrške održivom razvoju sektora kulture i preduzetništva – istakao je ministar Bogdanović.

Projekat “3C” predstavlja novi pozitivan primjer prekogranične saradnje Crne Gore, Albanije i Italije i njegova ukupna vrijednost iznosi više od četiri miliona eura. Izuzev starog zatvora u Kotoru, u okviru projekta biće obnovljena zgrada Kinostudija u Tirani, u istom će gradu biti uspostavljen i Umjetnički park, dok će u Italiji biti rekonstruisan Trg Gamzi u Pulji, a Regija Molize nabaviće opremu potrebnu za promociju tamošnje kulturne baštine, podsjetio je Bogdanović.

Foto. www.gov.me

I zamjenica glavnog pregovarača Crne Gore sa Evropskom unijom i nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović podsjetila je da je projakt 3C podržan kroz tematski poziv trilateralnog programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru.

Upravo tematski projekti, zbog svog obima i konkretnih rezultata koji će se kroz njih ostvariti, predstavljaju najveću inovaciju ovog trilateralnog programa u odnosu na ostalih osam programa evropske teritorijalne saradnje u kojima Crna Gora učestvuje u razdoblju 2014-2020.

Pored Ministarstva kulture koje je glavni partner u realizaciji projekta, projektni partneri su Ministarstvo ekonomije Crne Gore, Ministarstvo kulture Republike Albanije, Institut za zaštitu spomenika kulture “Gani Strazimiri”, Albanija, Regija Pulja – Odjeljenje za turizam, ekonomiju, kulturu i teritorijalni razvoj, Italija, Regija Molize, Italija i Fondacija kulture, Molize. Pridruženi partneri su Nacionalni centar za kinematografiju, Albanija i Fondacija Gramsci, Pulja, Italija.

Inače, hab je prostor koji daje mogućnost iznajmljivanja sala za konfrencije, radionice, male pozornice za nastupe, ali i kancelarije, odličan prostor i za free-lancer-e. Hub je prvi put nastao još u Londonu 2005. godine i za deceniju je toliko napredovao da je postao ozbiljan preduslov uspjeha velikog broja startup-ova.

Postajanjem člana Impact Hub-a, automatski postajete umreženi sa svim Impact Hub-ovima u još 80 gradova u 49 država.

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code