STEPENIŠTE DANICE TOMAŠEVIĆ – PARADIGMA UMJETNOSTI I GRADA SKALINA

STEPENIŠTE DANICE TOMAŠEVIĆ – PARADIGMA UMJETNOSTI I GRADA SKALINA

266
0
Podijeli

stepeniste_danice_tomasevic1Od nadležnih opštinskih organa grupa od 29 stanovnika Stepeništa Danice Tomašević u Herceg Novom zatražila je hitnu sanaciju i sprječavanje dalje devastacije 205 stepenica ove ulice, koja jedina direktno povezuje Njegoševu sa Šetalištem.

U dopisu koji je i zvanično proslijeđen predsjedniku opštine, Sekretarijatu za urbanizam i građevinarstvo i Sekretarijatu za stambeno komunalne poslove, građani navode da ne podržavaju oslikavanje ‘umjetnika’ po stepeništu.

Picerija i restoran

 

– S obzirom da su se opštinske vlasti otuđile od pojma estetike u našem gradu očito je da  je neophodna inicijativa samih građana koje opštinska vlast konstantno suočava sa svojim vašarskim mentalitetom, o čemu svjedoče brojni primjeri u gradu. Tako su i stepenice Danice Tomašević postale paradigma onoga sto opštinska vlast smatra umjetnošću, a radi se o kvazi umjetničkim poduhvatima – ističu stanovnici ove ulice.

stepeniste_danice_tomasevic6aStepenište Danice Tomašević je kategorisano kao ulica. Najveće je i jedino u Novom koje direktno povezuje glavnu gradsku ulicu Njegoševu i Šetaliste Pet Danica. Već godinama se nalaze u katastrofalnom stanju, sa začepljenim šahtovima i odvodima za vodu (koje sami stanari čiste), oronulim i polomljenim, navode građani i dodaju:

stepeniste_danice_tomasevic5– Niti jedna od 205 stepenica nije iste visine dok su čelične šipke koje ih oivičavaju pokidane i zarđale tako da na  krajevima predstavljaju svakodnevnu prijetnju za sve nas, kao i za stotine turista koji ih svakodnevno koriste!

U dopisu stanovnici ovog dijela Herceg Novog ocjenjuju da oslikavanje skalina bez konsultacija i odobrenja onih koji tu žive predstavlja samo ‘zamazivanje očiju’ i bježanje od problema, koje ne doprinosi ljepšem izgledu stepenica već nastavku njihove degradacije.

– Sigurni smo da u ‘gradu’ Herceg Novom ima dovoljno zidova na kojima umjetnici mogu da iskažu svoju kreativnost, a Stepenište Danice Tomašević neka prepuste stručnjacima arhitektonske i građevinske struke! Porazno je da H.Novi koji se nekada davno ponosio svojim skalama i bio prepoznat kao grad SKALINA danas u 21. vijeku nema a ma baš niti jedne stepenice za koje se može reći da su uređene i da odgovaraju njegovoj istoriji i mediteranskom kulturnom naslijedju i tradiciji! – zaključuje u dopisu grupa stanara, među kojima je dosta uglednih Novljana.stepeniste_danice_tomasevic7stepeniste_danice_tomasevic3stepeniste_danice_tomasevic2

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code