Početna Društvo ŠTETOČINA CRVENI SURLAŠ NAPADA PALME U HERCEG NOVOM

ŠTETOČINA CRVENI SURLAŠ NAPADA PALME U HERCEG NOVOM

0

Zbog sumnje da je nekoliko stabala palmi u Herceg Novom napala štetočina tzv „crveni palmin surlaš”, Fitosanitarna uprava Crne Gore upozorila je građane koji imaju bilo koju vrstu palme u dvorištu na pojavu ovog insekta.

Na stablima u Gradskom parku i na drugim mjestima vidni su plakati sa upozorenjem.
Kako nam je kazala fitopatolog Fitosanitarne uprave, Valentina Jovanović, postoje indikacije da je napadnuto jedno stablo palme u Bijeloj, međutim, detaljnije analize tek bi trebalo da se obave.
„Stručne službe Biotehničkog fakulteta iz Podgorice trebalo bi da dođu i da u saradnji sa JP Stambeno komunalno Herceg Novi, obave pregled, jer riječ o palmi visokoj 10 m, čijoj krošnji ne možemo prići bez „korpe” Stambeno komunalnog”.
Palmin surlaš je štetočina koja napada mlade listove i stablo palme do potpunog uništenja. Crveni palmin surlaš živi u unutrašnjosti palme tokom čitavog životnog ciklusa. Larve se hrane u mekom tkivu najmlađeg lišća, a u unutrašnjosti palme prave tunele i šupljine. Simptomi napada, na žalost, postaju vidljivi tek kada je palma skoro uništena, a jedan od najupečatljivijih simptoma je “klonulost listova”, tako da “krošnja” ima oblik kišobrana. Crveni palmin surlaš u najvećem broju slučajeva ne nastanjuje novo stablo palme dok ono kojim se trenutno “hrani” – potpuno ne uništi. Na jednom stablu palme istovremeno se mogu naći surlaši u različitim stadijumima – larva, lutka u kokonu i imago.
Jovanovićka ističe da je riječ o izuzetno opasnoj štetočini, koja se uništava rezanjem, uništavanjem i spaljivaljem palmi, koje isključivo moraju da rade fitosanitarni eksperti. Građani ni u kom slučaju ne smiju samoinicijativno da pristupaju uništavanju.

PALME NIKO NE TRETIRA ZAŠTITNIM SREDSTVIMA

U Herceg Novom pretežno se gaje 4 vrste palmi: Washingtonia filifera (Končasta vašingtonija), Kalifornijska lepezasta palma) koja je i najviša (mogu narasti od 18-20 m), Phoenix canariensis (Kanarska palma), Chamaerops humilis (niska, žbunasta palma) kao i Chamaerops Excelsior (palma srednje visine). Njihovo orezivanje radi se svake 2-3 godine, dezinfikovanim alatom, kako bi se spriječila mogućnost prenošenja bolesti.
Tačan broj stabala palmi u Herceg Novom vjerovatno niko ne zna, jer je jako teško uopšte doći do takvog podatka. Primjetno je i da su mnoga stabla godinama obrasla u bršljan i niko ne čisti suve grane. Isto tako danas smo snimili da novi invetsitor “Azmont” u Kumboru brine u krugu bivše kasarne o svakom stablu i orezuje palme.
Kako je za naš radio ranije kazala dipl. ing. pejzažne arhitekture u Herceg Novom, Milica Berberović, tretiranje palmi zaštitnim sredstvima se uopšte ne radi, makar se do sada nije radilo, osim u rasadnicima. Inače, palme na kojima nije evidentirano prisustvo surlaša neophodno je preventivno tretirati insekticidima, kao što su: dimetoat, hlor pirifos ili neo-nikotin-oidi, savjetuju iz Fitosanitarne uprave Crne Gore.

Zbog napada crvenog palminog surlaša, poznatijeg i pod nazivom “oliver”, početkom novembra pretprošle godine uništena su dva stabla palme u Ulcinju. Kako je ovaj insekt dospio u Crnu Goru – još uvijek nije utvrđeno, ali s obzirom da je u Ulcinju “napao” palme stare 50 godina, stručnjaci pretpostavljaju da je preletio.
Inače, crveni palmin surlaš se u zemljama Mediterana pojavljuje od 1992. godine, a najveće štete do sada, prouzrokovao je u Španiji i Italiji, gdje su stabla desetkovana.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code